Narodno blagostanje

__Сграна 556.

— Услед забране: извоза: из: Енглеске на. амстердамској пијаци: појавила се велика тражња. животних намирница. Холандска: влада из бојазни од несташице у храни забранила је извоз: стоке: и сировина.

— У Швајцарској последњих дана. примећено је све јаче: тезаурирање сребрног новца од стране приватника. Швајцарска Народна банка саопштила је да таква мера није потребна, јер она има. довољно. новчаница од 5 франака за сваку потребу.

— Енглеска влада израдила је план о поправци кућа оштећених за време рата. Оправку ће вршити општине. Та обавеза општина. односи се на радничке куће и на оне зграде: које су одређене за становање Вршиће се само најнужније. оправке, да се кућа оспособи за становање. Веће оправке. извршиће општине само у том случају, ако сопственици не могу или неће да их изврше. Потребна средства даће влада у форми бескаматних зајмова.

— Крајем марта енглеска влада је купила 19.900 т. конзервираногт меса у циљу стварања ратних резерви. Недавно је купила 5.000 т. које морају бити испоручене до краја октобра 0. г. Од тога отпада на Аргентину 3.750 Т.

— Расходи на наоружање у Енглеској претпрошле њедеље су порасли за 5,6 мил. фунти стерлинга на 17,8 мил. Редовни приходи остали су скоро исти као и лане. Дефицит је износио 142,9 мил. према 125,9 мил. у истој недељи 1988.

— Још пре неколико дана стопе осигурања ратног ризика у Лондону биле су тако ниске да су изгледале непривлачне и послови су били у тој грани слаби. Ових дана, због напете међународне политичке ситуације, сне су јако

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 35

повишене, неке чак удвостручене. За луке у Средоземном а Балтичком Мору стопа износи 20 шилинга на сваких 100 фунти стерлинга, за оне на Далеком истоку, у Северној и Јужној Америци 25 шилинга.

КОМЈОМКТОВА

— U julu 1989 g. bilo ie kod Ouzora u Ljubljani osigurano 106.452 radnika, za: 2.548 više nego 1938. god. Prirast je najveći bio u gradnji železnica i puteva (.625), u trgovini. (467), javnom saobraćaju (443) itd. Veći pad su pokazale gradnje nad zemljom (658), kućna posluga (327), industrija kože (311) itd.

POLOŽAJ RADNIKA

— Prema rešenju Središnjie uprave za „posredovanje rada strani državljani, radnici i nameštenici, nemaju prava: na: polovnu knjižicu, već je za njihovo zaposlenje: dovolino ako imaju urednu dozvolu zaposlenja i urednu kartu zanimanja.

IZ POSLOVNOG SVEETA

Trgovački registar:

Beogradski kreditni zavod a. d., Beograd, upis. članova upravnog. odbora g. g.: Jovana T. Markovića, d=r Ninka. Pe= rića, Pavla Mih. Vasića, d-r Milana Milojevića-i Tatomira Mašićanina. Zborovi akc, društava:

8 septempar — Srpska kreditna banka- i d. d., Bela Crkva (redovan).

9 septembar — Daruvarska štedionica d. d. u Daruvaru (redovan).

11 septembar — L B. Ulrich-d. d., Zagreb: (vanredan). ~

štadionica

= д ==

КОЊУНКТУРА

До'закључка листа: редакција није добила извештај о стању Народне банке,

Београдска берза Извештајна недеља. од 25 УЛТ—31- У111 1939

ЕФЕКТНО ТРЖИШТЕ

По организацији и спреми за рат велики број држава у Европи налази се даље но што је то често био случај код. држава које су већ биле ушле у рат. У неким земљама влада потпуно. ратно стање у погледу организације живота. Ратна опасност је ту, па ипак ниједна берза на свету није затворена, а правило је да се берзе затварају са почетком рата или већ са мобилизацијом. Да се под оваквим приликама. курсеви на берзи не могу развијати повољно по себи се разуме; али је с друге стране невероватно, како су мало пали курсеви упоређујући их са падом курсева у истим земљама уочи Светског рата и уопште уочи или у почетку великих ратова. Берзе су очврсле, имаоци хартија су огуглали, како каже наш народ. Ово је четврти пут од марта 1938 г. како се могао с правом очекивати рат; ово је четврти пут како се стропоштавају курсеви услед ратне опасности, Свет се на ове навикне. На крају ћемо доћи дотле, да ће берза радити и за време самог рата. То би било и најправилније. И за време рата постоји производња, постоји циркулација добара, папири се услужују каматом и што је најважније ни после рата не пропадају папири. У колико су папири у свету пропали услед рата, то није било због самог рата, већ због пропасти валута. Тамо где није била валута решавајућа, већ

супстанца, папири су сачували своју вредност и после рата: Може се рећи да су најнеповољнији дани за ефектно. тржиште у почетку рата. Ратна психоза достиже врхунац при прелазу из мирнодолског у ратно стање. Па ипак папири нису много пали.

У том погледу најинтересантнија је Енглеска. По= четком ове недеље донео је одбор берзанских мешетара: одлуку о минималним ценама. То је исто било и у септембру прошле године — о чему смо ми опширно писали. По гој одлуци не сме се трговати испод курсева од 23 августа, државним и државом гарантованим папирима. Врло је интересантно упоређење курсева од 23 августа са онима из септембра прошле године:

Већина курсева је виша него у септембру пр. године;

28-1Х-1988.29-УШ-1939 21/9/0. Ратна штета 435— 455.50 G?/o Беглуци 81—— 84.85 6%/o0 Далматинци 79.50 80.85 7%, Инвестициони 97.— 99.—

Обично се пише паушално, узима се свршен чин пада курсева, упоређује с ранијим курсевима и проглашава да је настало катастрофално стање. То није анализа — то је паушално писање. У ствари слом курсева у оваквим узбудљивим политичким моментима не производи панику међ имаоцима (непрегледних износа хартија од вредности). Грађани имају релативно велику храброст у оваквим моментима. Хајдучка крв није на берзи него код грађана. Стропоштавање курсева никад не долази због тога што навали народ да продаје хартије, То се најбоље може да види по обртима у тим моментима. Обрти: су обично мали; нарочито ако нема интервенције. Обрти су мали због тога што грађани неће да продају своје папире: буд: зашто. Пре-