Narodno blagostanje

"2. септембар 1939.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 553

НАРОДНО

Пооштрене су мере против вештачког побачаја, појачана је контрола за очување живота породиље, кажњава се пропаганда против зачињања, адоптирана деца су боље заштићена, а незаконита третирана скоро као законита. Повећана казна за трговину отровним дрогама и ограничене концесије за отварање радњи за точење алкохолних пића.

Нежењени би имали да плате око 1 милијарду пореза. То је тек један део оних расхода које има да изврши државна благајна у вези с новим одредбама.

Проблем популације је веома сложен, о њему су написана брда књига само за последњих неколико година, од кад се у многим земљама показала тенденција опадања рађања. Та тенденција је општа и стоји у уској вези с индустријализацијом и променама живота које врло брзо наступају под њом. Али сна има и своје специфичне разлоге у свакој нацији. Затим долазе изванредни догађаји који могу нагло да успоре рађање, као рат или привредна криза. У овим последњим случајевима могу разни системи потпора да допринесу, да се број рађања повећа нагло као што је и пао, као што показује немачки пример. Али потпоре слабо делују кад су узроци дубљи, а не само моментани поремећаји у животу, као што показује талијански пример. Код најпросечнијег Француза необично је развијен смисао за Меп бе и велико је питање хоће ли у потпори наћи компензацију. Влада је у том погледу учинила крајњи напор, јер је потпоре предвидела свим грађанима без разлике, раднику, индустријалцу и занатлији. ено Бр ргеше 7а slučai rata u Engleskoi su mnogobroine i malo koja nedelja da. ne prođe a da vlada ne objavi neku novu. Tako su ovih dana izvršene sva pripreme Za Dopis stanovništva na osnovu kog se imaju izraditi registar i legitimacije za svako lice. Popis bi se imao izvršiti kad izbije rat i bio bi gotov za 14 dana. Da bi se za tako kratko vreme mogao izvršiti, cela zemlia je razde-= ljena na 65.000 srezova, dok kod redovnog popisa broji istih iznosi 49.000 Popisivači su već određeni i svi potrebni formulari i knjige otštampane i razaslane nadležnim vlastima. Predviđa se centralni registar pored mesnih. Njegov zadatak biće da ukloni sve nedostatke koji bi mogli nastati usled kretanja stanovništva za vreme rata na pr. evakuacija dece i žena iz opasnih zona itd. U slučaju da do rata ne dođe sve

ove pripreme služiće za redovan popis stanovništva 1941 godine.

Evidencija stanovništva u slučaju rata u Engleskoj

Ko ===

Ovom popisu pridaje se veliki značaj. Kad se pokupe podaci, popisivači imaju za svako lice da napišu legitimaciju koja ća sadržavati ime prezime redni broj i oznaku sreza. Služiće ne samo za dokazivanje identiteta nego i za dobivanje hrane, primanje potpora i ostalih prinadležnosti po planu o ishrani stanovništva za vreme rata. Pošto će za vreme rata biti velikog pomeranja stanovništva, ove legitimacije i registar olakšavaće pojedinim članovima porodice, koji su rastureni po raznim krajevima zemlje, da se ponovo združe.

Ministar poljoprivrede je nedavno prcpisao Pravilnik o privatnim lutrilama, tombolama i ostalim igrama na sreću. Njime se nastoji da se što više spreče eventualne zloupotrebe, stoga je predviđen dug i vrlo strog postupak prilikom odobravanja priređivanja, tako da će tih lutrija i tombcla, verovatno, biti vrlo malo.

Lutrije, tombole i druge igre na sreću mogu priređivati opšte korisne ustanove i udruženja samo na osnovu odobre-

Jedna korisna uredba

nja ministra poljoprivrede, koji će prethodno zatražiti mišljenje Upravncez odbora Državne klasne lutrije. Molbe se šalju preko prvostepenih političkih vlasti, koje moraju da ispitaju da li je ustanova koja traži odobrenje opšte korisna i dostojna poverenja. Odobrenje će se dati samo u tom slučaju, ako se dobici sastoje u stvarima, čija ukupna vrednost pretstavlia naimanie polovinu otkupne vrednosti izdatih sreбака. То isto važi i tada kad su dobici u novću, ali će se ovakve tombole odobravati samo izuzetno.

Važna je odredba da se odobrenje ne može preneti na drugog. Svaka ustanova mora u molbi navesti jedno ili više lica kojima će biti povereno izvođenje lutrije, ali ona za taj rad neće moći dobiti nikakvu nagradu. Predviđena. je i stroga kontrola izvođenja od strane državnih organa.

Kako se vidi, Pravilnikom se htelo ograničiti broj igara koje su u poslednie vreme učestale i za koje se nije moglo tačno odrediti da li su opšte korisne ili treba da posluže priređivačima kao sredstvo lake zarade: Naročito su česti slučajevi bili da su ustanove dobiveno odobrenje prenosile na privatna lica, tako da su glavnu korist izvlačila ona- a пе ustanove koje su odobrenje dobile. Na: tai način se nije DpOstizavao posfavljeni cili..

Пре два и Ho: Mecema CaOHштио ми је пок. Душан да Не може да се реши да. иде у иностранство. на. лечење услед опасности рата. Ја сам га охрабрио на: тај корак: Његов изглед ми је улевао страх. Кад сам га видео: после његовог повратка из бање, било ми је јасно да му копа гроб нека неизлечива болест. Сад је затворио очи: стари Београђанин, који једним делом свог живота спада у први ред гарде београдске чаршије, а другим међу врло 38служне раднике на питањима општег интереса. Пок. Ду шан млад је примио радњу свога оца у згради „старо здање", која је ту скоро порушена. Почетком ХХ века подигао је себи хотелску зграду у Чика. Љубиној ул. у којој се данас налази Опште југословенско банкарско друштво, (Он је био не само први школовани хотелијер у Београду; већ и специјално обдарен за тај посао. Неприметно, тихо, он је годинама руководио свој хотел сигурним путем и с пуно успеха. Из посла се повукао после рата. М први и други хотел му је био у сред београдске чаршије, најпосећенији од њезиних становника.

# Душан Ђ. Миличевић

Исто је тако још од ране младости пок. Душан показао силан интерес за питања општег значаја. Можда је томе неколико допринела и чињеница, да је његов хотел био дуго времена штаб једне политичке странке, а и други радо посећиван од политичара. Али је свакако у њему постојао један урођен интерес за та питања, Позна= валац двају језика он је имао прилике да тај свој интерес задовољава одабраном лектиром, он је необично много читао — и за време док је руководио хотелом. Имао је необично много смисла за политичка и друштвена питања. Потписани је годинама проводио свако вече с њим за истим столом и не може заборавити сјајну дискусију која је вођена о најразноврснијим питањима, у којима је Душан био најчешће победилац са својим гледиштем. Кад се повукао с посла сав се предао општим питањима. Пре свега њему се има захвалити за одличну организацију хотелијерства, а овој за читаво законодавство о овом привредном реду. Он је био дуго времена претседник удруже нога хотелијерства. Ништа мањи није био његов труд око туризма, једне помоћне гране хотелијерства, а нарочито преко друштва „Путник“ у коме је дуже времена био претседник. Никада није имао амбицију да узме ма какву јав-