Narodno blagostanje

Страна 590

carska je zabranila preradu ovsa, ječma i kukuruza u predmete za ishranu stoke ukoliko ovi proizvodi mogu da posluže i za ishranu stanovništva. Isto tako svi trgovački mlinovi čiji je dnevni kapacitet veći od 10 vagona obavezani su da drže izvesnu rezervu pšenice ili brašna; veličina гехегуе određena je prema 5 godišnjem proseku proizvodnje.

Terminski kursevi na prekomorskim bzrzama sredinom nedelje bili su:

Х XII У Čikago c>nti bušel 851/a 855/8 857/в Vinipeg centi bušel 75%/8 779/8 811/5 Buenos Aires pez. mtc. 6,95 7,14 —

Na domaćem tržištu od nekog vremena prilike se гагvilaju vrlo nepovolino. Usled prinudne magacinaže količina kupljenih od strane Prizada kod trgovaca i zadruga, koje ne mogu da budu preuzete zbog nedostatka šlepova, druga ruka je imobilisana za dalje kupovanje. Kako na tržištu ima ioš uvek ponude i to naročito od polioprivrednika koji žurno trebaju pare, to druga ruka, nemajući sretstava i magacina za dalje kupovanje, iskorišćuje situaciju da što više obori cene i tako se formiraju ogromne marže koje se kreću od 15 pa do 40—50 din. po mtc. Ova situacija dobro dolazi i mlinovima koji su se sada takođe pojavili kao kupci svih količina do kojih mogu da dođu.

Izvozni paritet prema decembarskom terminu u Čikagu bio je 110—112 din. baza Novi Sad.

Kukuruz. — Poput pšenice i kukuruz je veoma čvrst i tražen na sve strane ma da ovog artikla ima mnogo manje od pšenice. Engleska i zapadno-evropske zemlje, poslednjih dana, kupile su sve količine koje su bile već dovezene u evropskz luke ili su se nalazile u bliskim sigurnim pozicijama. Ratni događaji u Evropi, kako se već sada javlja, imaće za posledicu povećanie zasejanih površina u prekomorskim zemljama. Iz Rumunije javljaju da će izvozni višak biti oko 60.000 vag. Cene sredinom nedelje bile su: oktobar u Čikagu 58 centi za bušel, septembar u Buenos Airesu 7,10 pezosa za mtc.

Na domaćem tržištu tendenciia je ove nedelje bila čvrsta: jedno, zbog malih zaliha u zemlji i veće tražnja za potrebe pasivnih krajeva i drugo, zbog relativno slabih izgleda za novu berbu koja obećava prinos, u najboliem slučaju, kao i prošle godine. S obzirom na ovakvo stanje izVOZ kukuruza stavljen je pod kontrolu. Stari kukuruz rađen je ove nedelje po 116—1920 din. prema pojedinim vozarinskim relacijama, a termin za novi sušeni oktobar-novembar tražen је ро 108—110 din. bez ponude. Izvozni paritet prema Čikagu baza Novi Sad iznosi din. 85.—. ~

Pasuli. — Ovogodišnja suša imala ie za posledicu da je i rod pasulja osetno podbacio. Kako je u poslednje vreme i izvoz bio nešto življi i osetno smanjio zalihe u zemlji to ie došlo do osetnog skoka cena, sa 260—980 na 300—390 din. za 100 kg.

Voće. — Pred krai prošle nedalje росео је ропоуа izvoz svežih šljiva i nastavio se i u ovoj nedelji, ali u znatno manjim razmerama no što bi to bilo da su prilike normalne. Najveći deo izvoza upućen je u Nemačku i Protektorat, a

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 37

nešto malo ide u Švajcarsku. S obzirom na ratne komplikacije izgleda da će izvoz jedva dostići 1000 vag., a mogao je da bude najmanje 4—5000 vag. Cena se poslednjih dana opet popela na 80—100 din. 14 septembra objavliena je Uredba o izvozu suvih šljiva kojom je monopolisan izvoz suvih Šljiva. Monopol će se vršiti preko Prizada.

Sirovine. — Na svetskom tržištu sirovina vlada čvrsta tendencija. Naročito je do većeg skoka kurseva došlo u S.A.D. gde industrija u vezi sa ratom u Evropi, očekuje veće poslove. Kaučuk je u Londonu skočio na preko 10 pensa za libru. Pamuk je skočio za 15—30% na pojedinim tržištima. Kafa u Roterdamu skočila je za 22%, mast i ulje za 15—25%; sirova svila 10% itd.

Stoka. — Izvoz stoke skoro je sasvim stao. Zbog saobraćajnih teškoća u Nemačku, Protektorat i Slovačku već dve nedelje ništa se ne izvozi. Jedino se izvozi u Italiju po 40 vag. goveda nedeljno. Usled toga cen u zemlji su pale i to: prima goveda na 5.50—6, teških svinja na 8.50—9, lakših svinja na 7.50—8 din.

Читајте „НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ“

Сваки напредак у производњи M

употреби, сђе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који га» рантује сигуран и економичан погон,

JugoslovensRa STANDARD — VACUUM Oil Company d. d,

SATPEB БЕОГРАД