Narodno blagostanje

23, септембар 1939,

Робно тржиште

Пшевица. — Пораст цена који је започео као последица рата у Европи заустављен је последњих дана и на прекоморским берзама дошло је до извесног попуштања курсева. По свему судећи изгледа да тржиште није више под искључивим утицајем ратне психозе као у првим данима рата. На тржиште понова и у све већој мери утиче стање међународне трговине житарицама и прилике на тржиштима извозничких земаља. Утовари у прекоморским земљама, услед несигурности морских путева, сведени су на најмању меру. Истовремено на северној хемисфери у САД. и Канади — свршена је жетва и долази до велике понуде. Пошто су у САД. тржишне цене преко ломбардне стопе по којој држава кредитира произвођаче шпенице то ови са целокупном понудом иду на тржиште. Исти је случај у Канади где је слободна цена виша од интервенционе. Сем тога, америчко Министарство пољопривреде половином септембра објавило је нову процену жетве од 2,060.000 ваг., тј. 150.000 ваг. више од процене у августу месецу. То значи да је америчка жетва, која се све до ове процене сматрала да ће бити у границама унутрашње потребе, и ове године дала један вишак од најмање 150.000 вг. Исти је случај и са Канадом. Њена жетва цењена је на 1,100.000 ваг., а сада изгледа да ће бити 1,222.000 ваг. према 592.000 ваг. у прошлој години.

У европским земљама на дневном реду су мере за обезбеђење исхране и снабдевања: стварају се државне резерве хране, купује се пшеница где год се шта може да добије и без обзира на светску цену која је номинална, максимирају се цене. Холандија је укинула одредбу о употреби 35%/, домаће пшенице за измељавање, која је уведена 1932 г. у циљу форсирања производње пшенице. Данска је одредила максималну цену од 18 кр. за 100 кг., и уједно забранила извоз. У Швајцарској одређена је цена од 36 до 38,50 фр. за 100 кг. У Шведској забрањена је употреба пшенице и ражи за исхрану стоке.

Термински курсеви на прекоморским берзама

средином недеље били су следећи:

Х XII М Винипег центи бушел 744 76 81 Чикаго центи бушел 85 85:/5 865/8 Буенос Амирес пез. мтц. 7,05 7,30 —

На домаћем тржишту ситуација је непромењена тј. за произвођаче врло неповољна. Понуде још увек има. Трговци, претрпани робом услед спорог преузимања од стране Призада, имобилисали су своје капитале и могу врло мало да купе. Исто је стање и код задруга. Према томе, Једини купац су млинови који долазе ло робе по ценама знатно нижим од интервенционих. Маржа је релативно врло висока и она претставља велики минус житног режима,

Извозни паритет према децембарском режиму у Чикагу био је средином недеље 111 дин. база Нови Сад.

Кукуруз. — Супротно пшеници кукуруз се на светском тржишту држи врло чврсто. У Буенос Аиресу скупљи је од пшенице. Разлог томе је велика потреба за кукурузом у свима увозничким земљама које међутим до робе долазе врло тешко. На светском тржишту осећа се престанак извоза пољског јечма и све сточне хране из подунавских земаља. У Енглеској трговина кукурузом стављена је под државну контролу. Холандија је декретирала цену од 8 хол. фор. за мтц. У Данској цена је утврђена на 15 кгр. Децембарски термин у Чикагу нотира 56,—- центи за бушел.

Ма домаћем тржишту влада стална тенденција. Стара роба тргује се врло мало за пасивне крајеве. Цене се крећу између 115 и 118 дин, према појединим возаринским

НАРОДНО "БЛАГОСТАЊЕ

Страна 607

релацијама. Нови кукуруз, сушени за октобар—новембар, тражи се по 108—110, али понуде нема.

Берба кукуруза већ је почела. Први извештаји говоре да има доста незрелог кукуруза, а из појединих крајева чују се и жалбе на високи степен влаге.

Извозни паритет према децембарском термину у Чикагу износи 80— дин. база Инђија.

Стока. — Извоз стоке у Немачку и Протекторат почео је понова ове недеље пошто су умањене саобраћајне тешкоће. Недељно у Немачку ће се, за сада, извозити 1000 ком. свиња и 200 ком. говеда. Плаћања робе извозницима вршиће завод, али са извесним закашњењем услед стања клириншког салда. Исто тако почео је и извоз у Протекторат, док се у Италију извози нормално око 600 ком. говеда недељно. Поновни извоз у Немачку и Протекторат зауставио је попуштање цена и није искључено да ће се цене у најскорије време повратити на стари ниво.

Сировине. — На тржишту сировина влада чврста тенденција. У уљарицама апсорбоване су све промптне понуде уз релативно високе цене. Енглеска, Немачка и Француска утврдиле су максималне цене за све сировине, што је имало за последицу заустављање хосе на слободним тржиштима. Међународни картели умањују рестрикције, а није искључено да ускоро ослободе своје чланове картел-

'ских обавеза као што је био случај за време велике хосе

у пролеће 1937 и с јесени 1938 год. Картел каучука повисио је извозну квоту са 60 на 709 у вези са испоруком 80.000 тона за С.А.Д. на бази споразума са Енглеском о размени каучука и калаја за пшеницу и памук. Извозна квота за калај повећана је у три наврата: са 40 на 45%«, односно са 45 на 60%/ и најзад, са 60 на 80%/6. Памук у С.А.Д. скочио је на 9,55 центи за либру, а у Лондону на 8,64 пенса за либру.

Сваки напредак у производњи M

“потреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга»

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран им економичан погон.

Jugoslovenska STANDARD — VACUUM Oil Company d. d, ЗАГРЕБ БЕОГРАД