Narodno blagostanje

1. октобар 1939,

у Аргентини три недеље по избијању рата кретале су се на нивоу изнад гарантоване минималне цене. То је навело влалу да укине минималну цену. У међувремену, међутим, наступило је попуштање цена и сада су нотице Буенос Аиреса ниже од до сада важеће минималне цене. Стога није искључено да ускоро буде понова враћена на снагу минимална цена.

Садашња ситуација на тржишту шшенице предмет је великог интересовања стручних кругова, Сви су очекивали да ће по избијању рата доћи до великог пораста цена. Рузвелт је изражавао наду да ће у најскорије време цена пшенице скочити на 1.50 долара за бушел као што је била за време светског рата. Цене су уистини и почеле да скачу; скок је трајао непуне две недеље, али потом, за неколико дана, цене су изгубиле скоро све што су добиле. Овакав развитак цена био је сасвим разумљив с обзиром на велике преносне стокове и повећану процену североамеричке жетве. Огромни стокови у свету који прелазе двогодишњу увозну потребу света вероватно ће утицати и даље на тржиште тако да се може десити да у догледно време уопште не дође до скока цена.

Енглеска је основала централну установу за набавку и дистрибуцију житарица. Ова установа вршиће куповине свих цереалија преко трговаца и агената у целом свету и то фоб уколико не могне да добије понуде циф.

Термински курсеви на прекоморским берзама средином недеље били су:

Х XII М Винипег центи бушел 693/8 713/в 1 Чикаго центи бушел 82 818/4 804 Б. Аирес пез. мтц. 6,63 6,70 —

На домаћем тржишту ситуација се постепено нормализује. Услед бербе кукуруза и пољских радова произвођачи довозе све мање тако да се понуда постепено прилагођава тражњи млинова који су после жетве куповали много мање но ранијих година. Призад пак, пошто је успео да већу количину пласира у земљи, почео је са преузимањем. Услед тога цене које добија произвођач почеле су да се поправљају. Ако се понуда и даље буде смањивала, а што је сасвим вероватно, онда ћемо за кратко време имати нормализоване прилике. Интервенционе цене су непромењене: 155—-165 дин. за шлеповску робу и 149159 дин. за вагонску робу.

Извозни паритет према децембарском термину у Чикагу био је 103—104 дин. база Нови Сад.

Кукуруз. — Паралелно са лабављењем пшенице пада и цена кукуруза ма да је кукуруз у Буенос Аиресу и на

тржиштима увозничких земаља још увек скупљи од пшенице. Швајцарска, Холандија и Белгија су у врло тешком

положају у погледу кукуруза који већ неколико недеља.

не могу да добију. Чикаго за децембар нотирао је 49 центи за бушел према 54 центи у прошлој недељи, а Буенос Аирес 7,10 пез. за кв.

На домаћем тржишту престао је сваки посао са старим кукурузом пошто је већ отпочело трговање новим. Стара роба завршила је кампању са номиналним ценама од 113—115 дин, паритет банатске утоварне станице односно Инђија.

Берба кукуруза је у пуном јеку. У погледу приноса преовлађује мишљење да ће бити мањи од прошлогодишњег. Јединични приноси по хектару врло су различити, из чега излази да је суша биљку различито оштетила. Квалитет није задовољавајући; нарочито су рђаво утицале последње кише, које су успориле зрење. Степен влаге креће се од 25 до 35%. Нови кукуруз у клипу и зрну тргује се

НАРОДНО _

БЛАГОСТАЊЕ Страна 639 по разноликим ценама које се формирају према локалној понуди и тражњи. Цене кукуруза у клипу крећу се од 38 до 70 дин. а у зрну од 65 до 90 дин.

Извозни паритет према децембарском термину у Чикагу износи 67—68 дин. база Инђија.

Суве шљиве. — Довози произвођача показују тенденцију опадања, пошто су увидели да ће се по интервенционим ценама откупити свака понуђена количина. Самим тим ин трговци су почели да плаћају боље цене, На неким пијацама цене су ове недеље биле за 30—50 дин. по мтц. ниже од паритета интервенционих цена. Призад је до закључно 3 октобра откупио 412 ваг. сувих шљива и 7 ваг. пекмеза.

Уљарице. — Због мањег приноса сунцокрета међу. фабрикама уља настала је права трка за обезбеђење сировинама. Цена се услед тога формирала на вишем нивоу · и од интервенционе и од контрахиране и, услед борбе фабрика за сировину, има тенденцију даљег скакања. Ове недеље сунцокрет је плаћан 200.— дин. док је уредбом прописана цена за произвођаче 151 дин, а фабрике су склапале контракте на бази цене од 171— дин. Због скока цене сунцокрета скочиле су и цене зејтина за 10—15%.

Сировине. — Ситуација на тржишту сировина развија се идентично са ситуацијом на тржишту житарица са том разликом што скок првих дана рата није био тако велики као код пшенице и кукуруза. Памук у Њујорку нотира 9,20—9,30 центи за либру, каучук у Лондону око 9,50 пенса за либру, а калај 228—230 фунти стерлинга за тону. Цена каве у Њујорку попустила је на 4,15 цента за либру.

Стока. — На домаћем тржишту, услед извоза у Немачку, Протекторат и Италију, влада чврста тенденција. Тешке свиње продају се по 9—9.30. а лакше 8.75—9 дин. Цене говеда крећу се између 5.50 и 7 дин, кг.

Сваки напредак 7 производњи и употреби, сђе знање им сва искуства, што су их од године 1865 стекли специјалисти назце органмзације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон.

Jugoslovenska STAND ARD -— VACUUGUM Oi Company а. а. ЗАГРЕБ БЕОГРАД