Narodno blagostanje

Страна 700.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 44

5

štava u Banovini Hrvatskoj. Izabran je jedan odbor koji će izvršiti sve pripreme za osnivanj> saveza.

— Чим је Енглеска обуставила интервенцију на одржавању курса фунте стерлинга и Јапан је напустио блок фунте и за базу узео долар. Тада је речено да је то привремена мера, али сада је проглашена дефинитивном. 50% јапанског увоза обављено је на бази фунте, 25%) на бази долара и 2590 на бази јена. Код увоза 70%% отпада на фунту стерлинга и 309 на долар. Мако је овако велик део спољне трговине обављен на бази фунте, Јапан је морао да напусти њен блок, јер се трговина с Америком нагло повећава, тако да увоз постаје прескуп ако би јен продужио да пада с фунтом.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Летећи дугови Рајха пали су у јулу за 41 мил. на 7,9 милијарди марака. Опале су трезорне менице и бескаматни благајнички записи, док је државни дуг код Рајхсбанке порастао за 100 мил. на 554 мил. марака, чим је први пут прекорачена горња граница из старог закона о Рајхсбанци, | ;

— Litvansica vlada raspisala је unutrašnji zajam od 60 mil. lita za izgradnju Vilne. Zajam će morati da upišu i radnici i činovnici kojima će se kroz.G meseci odbijati jedan deo zarade na ime upisa.

· —— Odeljenie poreza Ministatrstva finansija izvestilo je Hnansijske direkcija da prihodi Brafinskih blagajni ne родleže porezi na rentu. U te prihode računaju se i kamate po ulozima na štednju i tekućim računima. |

— Finska vlada namerava da povisi dosadašnji porzz na dohodak za 2% i da zavede novi progresivni porez na visoki dohodak.

— Влада је прописала Уредбу о преносу кредита на Бановину Хрватску. По Уредби о устројству Бановине Хрватске припада јој финансиска самосталност, То је у принципу, али још није решено који ће јој приходи припасти.

За ову буџетску годину Бановина ће добити средства из

државног буџета, и то у оном обиму у ком се буду преносиле компетенције са ње на државу, а поврх тога и за потребе Банске власти која је тек сад установљена. По уредби о преносу кредита добила је Бановина Хрватска за друго полугође буџетске године 251,4 мил. из државног буџета, за допуну недовољних кредита добила је из обртног капитала Главне државне благајне 12,6 мил, на име поверљивих потреба 2 мил. За покриће организационих трошкова Бановине Хрватске одобрено је 25 мил. Болнице ће издржавати држава до краја буџетске године, уколико је то и раније чинила. Бан добија иста финансиска овлашћења која имају и министри по прописима Финансиског закона за послове који су прешли на њега. Бан доноси наредбу у погледу употребе кредита Савске и Приморске бановине, уколико нису утрошени.

РАТ И ПРИВРЕДА

— Француска влада проширила је мораториум на закупнике пољопривредних имања, који су мобилисани.

— Englesko ministarstvo snabdevanja propisalo je dve uredbe o kontroli vune. Prvom su određane nove maksimalne cene, a drugom ie naređeno da se vuna uvezena posle 292 oktobra može prodavati samo organima ministarstva.

— Nedavno je engleski ministar poljoprivrede u pismenom odgovoru jednom poslaniku izneo glavne linije vladine poljoprivredne politike za vreme rata. Ona se kreće u tri pravca: povećati površinu zaselanu pšenicom, održati a po mogućnosti i pojačati proizvodnju goveda i ovaca i garantovati poljoprivrednicima tržište za goveda, svinje i sirovine. Vlada je produžila. do 31 marta premiju od 2 funte sterlinga

za svaki ekr (4046, m?) uzorane zemlje čim ratni poljoprivredni izvršni komitet potvrdi da je zemlja uzorana i zaseiana. Vlada želi da poveća ne samo proizvodnju pšenice nego i stočne hranž, iako će ova biti skuplja od uvezene. Sada ioš ne misli da određuje cene pšenici za sledeću godinu ali ona garantuje proizvođačima da će cena biti povolina. Goveda, ovce i svinje otkupljivaće vlada po fiksnoi ceni, koja će pokriti troškove skuplje ishrane. Tako će se osigurati domaća proizvodnja mesa za slučaj da uvoz opadne. Smatra da da još rano da se izgrađuje konačna politika u pogledu proizvodnje živine i jaia zbog velike količine žita Која је роtrebna za njihovu ishranu.

ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

— Раднипи панчевачке текстилне индустрије с Максимовић и друг ступили су у штрајк због ниских надница које износе 1,75—8 дин. на сат.

— Број незапослених у Француској упркос мобилизације је порастао од 303.200 крајем августа на 316.559 крајем септембра о. г. Узрок томе је обустава рада у многим ситним и средњим занатским и трговачким предузећима, а у Паризу затварање великих магацина. -

Сваки напредак у производњи =

тпотреби, сбе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1856

стекли спепијалисти наше орга»

низације која обухвата цео свет,

примењују се код Фабрикације наших

ДАБООУЋЕ МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који го рантује сигуран а економичан погон,

Jugoslovenska STANDADI) — VACUUM Oil Company d, d. БЕОГРАД

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Зборови акционарских друштава:

4 новембар — „Конфор" а. д. (ванредан)

12 новембар — „Патрна“ творница коњака и финих ликера д. д. Загреб (редован)

15 новембар — Хрватска индустрија катрана д. д. Загреб (ванредан)

23 новембар = „Звечан“ а. д. за прераду дрва — Косовска Митровица (ванредан) 27 новембар — Привилеговано а. д. за извоз земаљ-

ских производа Краљевине Југославије (редован)