Narodno blagostanje

_ Страна 12 НАРОДНО

službe i ugovori o zaposlenju. Ovaj dosta visoki procenat učiniće da bude još manje pisanih ugovora i da se prihodi smanje: mesto da se povećaju, a s druge strane da u slučaju spora stranke će biti u težem položaju. Povišena je nasledna takза za sve naslednike, bez obzira u kom odnosu stoie prema pokojniku. Za ovlašćenja za obavljanje radnji, koja izdaju prvostepene vlasti·' povišene su takse za dvostruko, a takođe i za prijavu osnivanja pomoćnog lokala.

| — Ministarstvo finansija upozorava industriska preduzeća i druge firme da ne zaključuju ugovore o upotrebi stran:h patenata sa klauzulom plaćanja u devizama bez pretћодпог одођгепја njegovog. Dosada su obično ti ugovori zaključivani sa navedenom klauzulom, a kako Ministarstvo nije moglo uvek da udovolji mo!bama za isplatu ugovorene sume u devizama, firme su Ole u nezgodnu situaciju i izlagale se sporovima.

САОБРАЋАЈ

— У. Италији је израђен план за повећање италијанске трговачке морнарице, по коме ће се плану до 1947 год. саградити. нових бродова у укупној тонажи од 2 мил. брт., како би флота била повећана. од 3,3 мил. на 5,3 милиона тона.

— Споразум о железничком промету који је закључила Русија са Немачком од великог је међународног значаја. Овај споразум се дели на читав низ посебних тарифних и других конвенција.

РАТНА ПРИВРЕДА

— Зараћене државе: Енглеска, Француска и Немачка троше сада за време рата дневно око 580.000 барила нафте. Ратне потребе ових трију држава веће су за 3 до 5 пута од нормалних потреба. Нормалне потребе Немачке, Француске и Енглеске износе заједно 210,000.000 барила годишње.

КОЊУНКТУРА — Индустриска производња, специјално производња

гвожђа, достигла је у С. А. Д. у месецу новембру највећи ступањ који није досада уопште забележен у Сједињеним

БЛАГОСТАЊЕ _ Бр. 52 _ Америчким Државама. Интересантно је да и поред оволике производње има око 10 милиона незапослених.

— Цементне фабрике „Сплит“, „Далмација“ и „Адрија портланд“ обуставиће ускоро сасвим рад пошто је извоз цемента онемогућен а потрошња у земљи сведена на минимум. Засада је остало око 700 радника без посла, а дефинитивним затварањем предузећа остаће око 3000 радника незапослено.

IZ POSLOVNOG SVETA

Zborovi akcionarsk:h društava

3 februar — Trgovina pamukom i tekstilijama Avramo-· . d. Beograd (redovan). 4 februar — Podr:nska banka Šabac (vanredan). — Generalna banka Rajković i Stojković a. d. Zaječar (redovan), Trgovinska prometna banka a .d. Zaječar (redovan). |

11 februar — Beogradska trgovačka banka a. d. Beograd (redovan). — Boljevačka timočka banka Boljevac (redovan). i7 februar — Parna pivara, fabrika slada i kvasca M:h. J. Kosovljanin a. d. Jagodina (redovan).

17 mart — Zaječarska timočka banka Zaječar (redovan).

18 mart — Zaječarsko industrisko udruženje Zaječar (redovan).

vić &

Trgovački registar

„Jufa i konoplia”. 4. ад. Beograd, upis člana upravnog odbora g. Hans Benisch-a . — Teksti:na trgov:na a. d. Beograd, upis člana upravnog odbora pg. d-r Roberta Pavlovića. — Prvo hrvatsko varaždinsko d. d. sa električnu rasvetu Varaždin, up':s članova upravnog odbora g.g. d-r Posmodi Miroslava i Filića Krešimira.

РАЗНО _

— Na poslednioj plenarnoj sednici Narodne banke izabrani su u Izvršni kom':tet za 1940 pored guvernera i oba viceguvernera još g. g.: Ivan Avsenek iz Ljubljane i Ljuba Mihailović iz Beograda. Banka će i ove godine da podeli d:videndu od 400 din. po akciji.

| = | КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 831 DECEMBRA 1939 G.

Iz izveštaja o stanju 31 decembra 1939 Narodna banka dala je komentar koji objašnjava zašto je došlo do velikih promena krajem 1939 prema stanju krajem 1938. Komentar potvrđuje objašnjenja koja smo mi davali u toku godine, prilikom svake promene u nedeljnom stanju. Prema prošloj godini "porasle su pozicije zlatne podloge, deviza koje ne ulaze u podlogu, zajmova po eskontu i na zaloge, hart:ja od vrednosti, a s druge strane smanjene su obaveze po viđenju, pa je usled tih promena porastao opticaj novčanica za 1362 miliona. Nezavisno od toga on je porastao pojavom dveju nov: :h pozicija, dug Ministarstva finans:ja i eskont bonova Narodne odbrane. Prva pozi cija će biti lim'tirana na 840 mil., a iskoYišćeno je 834 mil., dok je druga pozicija za dve nedelje narasla na 558 mil. Ukupno povećanje opticaja za god:nu dana iznosi oko 9,5 milijardi sa 6990 na 9697 miliona. Ove dve pozicije učinile su da je opitcaj u poslednje vreme naglo роуеćan. Prvu poziciju označava Narodna banka kao avans državi na račun revalorizacije zlata, druga je pokrivena prihodima narodne odbrane. Posle revalorizacije Ministarstvo finansija biće razduženo. To гебауа samo pitanje pokrića Narodne ban ki ха оуе iznose, ali ostaje problem povećanog opticaja.

On je naročito mnogo porastao izveštajne nedelje, za 406,7 milona. Glavni razlog je u povećanju eskonta bonova narodne odbrane za 356 miliona na 558, i u povećanju zajmova na zaloge za 60 mil:ona na 138, a u pasivi smanjenjem obaveza po viđenju za 106,5 miliona. Zaimovi po eskontu nešto su smanjeni, za 7 mil. na 2085. Dev:ze koje ne ulaze u podlogu pale su za 14,6 mil. na 731, a hartije od vrednosti porasle su za 4,8 mil. i raniji avansi državi za 4,5 mil. Nepokretnosti su iskazane sa 41,4 mil. manje, usled otpisa koje banka vrši krajem godine. Razna aktiva smanjena je za 49,9 mil. па 2.583,3 ти. ,а vrednosti rezervnog fonda za 7,6 mil. Promene u nekim od pozicija u aktivi, koje preko cele godine pokazuju veliku stabilnost došle su kao Рома preknjižavanja na kraju godine.

Kod obaveza po Vv:đenju smanjene su sve tri pozicije, potraživanje države za 25 mil., žiro-računi za 58,4 i razni računi za 23 mil:ona. Razna pasiva povećala se za 7,9 mil. Opticaj i obaveze po viđenju porasli su za 300 miliona na 11,416,5 m:liona. Zbog velikog povećanja opticaja M је зтапјепо за 28,61% па. 27,86%. | ___ —