Narodno blagostanje

Страна 6

ogromnom broju sitnih proizvođača, o čijim željama politički faktori moraju da vode računa, politički momenat je vrlo jak kod rešavanja pitanja uvođenja državne trošarine, S time u vezi su i česte promene. U zemljama sa parlamentarnim režimom, gde proizvođači rakije i vina pretstavljaju znatan broj birača, vlade se ne usuđuju da opterete trošarinom proizvođača.

Zavođenje toršarine nailazi i na niz tehničkih teškoća. Kako su proizvođači rasejani na velikom prostoru pribiranje i kontrola zahtevaju veliki aparat, zbog toga ona spada među najskuplje izvore iavnih prihoda. Ima više načina određivanja trošarine. Koji od njih se primenjuje u nekoj zemlji zavisi od toga s koje strane dolazi najslabiji otpor — sa strane proizvođača ili potrošača. Tako |e negde opterećen proces proizvodnje a negde potošnja. U Francuskoj, gde je Otpor poizvođača vina bio velik, usvojen je princip da oni treba da budu oslobođeni od plaćanja trošarine i ona je prebačena na primaoca. Pre rata u Bosni i Hercegovini trošarinom je bila opterećena proizvodnja rakije, za za koju je trebalo naročito odobrenje; sudovi za ргоdukciju bili su zapečačeni i nije se moglo početi sa pečenjem rakije dok ih kontrolni organ nije pregledao i skinuo pečate. U Srbiji je proizvodnja rakije i vina bila, sa izvesnim prekidom, potpuno slobodna, pošto

proizvođači pretstavljaju najveći broj birača, i svaka -

partija je morala da vodi računa o njihovom raspoloženju. DRŽAVNA TROŠARINA KOD NAS

Zakon o državnoj trošarini menjam je dva puta. Prvi put 1932 i drugi put pre nekoliko dana. Prvom izmenom proizvođač je dobio pravo da bez ikakvog poreza prodaje vino i rakiju potrošaču. Jedino ograničenje je bilo da je količina prodanog vina morala biti veća од 5 1 u зуот зеји, од 10 1 ц отади ! од 50 1! 1туаа svog mesta stanovanja. Ukinuta |e kontrola proizvođača i zavedeno paušalno plaćanje trošarine. Paušal je iznosio 800—30.000 din., već prema mestu gde se piće toči. Seoskim opštinama je dozvoljeno da mogu da паplaćaju trošarinu od 50 din. a gradskim 100 din. po hlI vina, a na vino uvezeno iz inostranstva zadržana je državna i banovinska trošarina od 200 din. ро 11.

Izmena je, dakle, potpuno oslobodila proizvođača a opteretila potrošnju. Taj princip zadržan je i u skorašnjoj Uredbi o izmenama i dopunama Zakona o državnoj trošarini, čija se sadržina sastoji u sledećem:

Zavodi se trošarina na vino od 100 din. po hl, 300 din. po hi finog vina, 10 din. po I šampanica i 10 din. po hektolitarskom stepenu rakije. Ona će se plaćati pri puštanju u promet ili potrošnju i plaća je primalac, koji je dužan prijaviti prijem vina i rakije radi naplate trošarine. Ukinuta je Dbanovinska trošarma na oba artikla, a opštinska je izmenjena na taj način da opštine u sedištima banovina mogu da naplaćuju 150 din. po hl, kod ostalih gradskih opština ostala |e neizmena — 100 din. i 50 din. kod seoskih. Proizvodnja ra-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 52

kije i vina za kućnu potrebu slobodna je od trošarine. Proizvođači koji proizvode vino za prodaju moraju majdalje do 24 novembra prijaviti proizvedenu količinu, a ostali do 20 novembra. Neprijavljivanje povlači za sobom kaznu od 500 do 20.000 din. kod prvih a 50500 din. kod drugih.

Interesantno je da su propisi za proizvodnju rakije mnogo strožiji. Dok proizvođači vina za prudaju moraju samo prijaviti koliko su proizveli, proizvođači rakije za prodaju moraju ne samo podneti prijavu nego i proces proizvodnje stoji stalno pod kontrolom vlasti. Producenti za kućnu potrebu moraju samo prijaviti proizvod. Kazne za neprijavljivanje su stroge i iznose 1000 —25.000 din. odnosno 50—1000 din. 1 nehotice se moramo pitati zašto se pravi razlika između jednih i drugih. Nekog stvarnog razloga sigurmo nema. Ako gledamo geografsku podelu proizvodnje, vidimo da је vino glavni proizvod u Dalmaciji, onom delu Hercegovine koji pripada Banovini Hrvatskoj, jednom delu Hrvatske, Sloveniji i Sremu, a rakija u Srbiji i Bosni gde se nalaze najvažniji Ššljivarski centri.

U vezi s izmenom Zakona izmenjen je i Pravilnik o njegovom sprovođenju. Pošto nema više paušaliranja trošarine proizvođači, koji proizvode rakiju i Vino za prodaju i trgovci na veliko, moraće da vode knjigu unosa i iznosa, a prodavci alkoholnih pića na malo VOdiće ponovo registar primljenih i izdatih količina, kao što su to morali pre izmene 1932.

ZAKLJUČAK

Zakon o trošarini izmenjen |e u cilju povećanja državnih prihoda kao zamena za delimično ukinutu zemljarinu. Da li će se oni zbilja povećati, teško je reći. Pre neće nego hoće. Pošto je ukinuta banovinska trošarina država će u naknadu za to morati jedan deo svojih prihoda da ustupi ovima, a kako povećanje iro= šarine nije veliko, nema izgleda da će se prihodi pove= ćati. Zbog toga se postavlja pitanje, da li je bilo celishodno ukinuti zemljarinu koja nije bila teška za 5еljaka i koja je već uvedena i poznata i zameniti je frošarinom. Kako prva spada u neposredne poreze kod kojih se može unapred znati koliki će biti prihod a druga u posredne kod kojih to nije slučaj i čije je pribiranje vrlo skupo, onda je jasno da bi bolje bilo ostati pri zemljarini, jer je uvek bolji stari poznati porez Od novog, nepoznatog.

Osim toga Uredba je ostavila dosta rupa, tako da neće biti moguće da se spreči prodaja vina i rakije bez plaćanja trošarine. Na pr. proizvođačima vina i rakije za prodaju neće se naplaćivati trošarina na količinu određenu za domaću potrebu. Ona je fiksirana od 400—1000 ] kod vina i 25—75 hektolitarskih stepeni kod rakije, već prema broju članova porodice. Vrlo je teško sprečiti da oni jedan deo te količine ne prodaju. To važi i za one koji proizvode samo za kućnu potrebu. Rizik nije suviše velik, pošto će u najgorem slučaju platiti kaznu od 500 din, ako je primalac poznat, a trošarinu ako nije.

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005,

Аикло-рего Бек, Праг срилијала у БЕОГРАДУ — ЏПошт. фах 17.

Прима улоге на штедњу по изјповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи и иностранству Издаје сефове под закуп,

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.