Narodno blagostanje

6. април 1940. _

ТРГОВИНА

| — Одбор за контролу цена одредио је максималну цену плавог камена у висини од 6,68 дин. франко вагон фабрика. Осим тога је усвојио становиште да дрво. за огрев ин угаљ 1 да се ставе“ под DO 9) контро. ли цена.

— Бан БаНОрИНЕ! певана је прописао Уредбу о контроли цена. Ради ефикасније контроле основаће се Уред за контролу у Загребу, а у Сплиту, Дубровнику, Загребу и Осијеку надзорништва као помоћни органи. Формирана је бановинска комисија за контролу цена. За претседника је постављен г. д-р Мирко Ламер.

— Између Немачке и Финске дошло је до споразума по коме ће се извоз финског дрвета у Немачку вршити на бази клириншког обрачуна. Још нису постигнути резултати у погледу финске производње никла и других метала који имају нарочитог интереса за Немачку.

— У Лондону ће отпочети ускоро преговори за закључење новога платног споразума са Румунијом, Преговараће ес такође и о повећању размене добара а нарочи-“ то о испоруци румунског петролеума.

— У Шведској је од 28 марта забрањен увоз извесних луксузних артикала. Ова мера донета је у циљу заштите курса шведске круне. Ускоро ће се приступити и рационирању потрошње- кафе. Дозволиће се месечна потрошња од #љ кгр. по особи; · .

— У Румунији су због привремене обуставе конкуренције између Немачке и Енглеске пале цене нафти и дериватима за око 30%. На кретање цена утицао је и лед на Дунаву због кога је било онемогућено снабдевање Немачке у већим количинама. Ускоро ће почети Румунија са лиферовањем Француској 200 хиљ. тона петролејских производа који према споразуму треба да буду испоручени. током априла месеџа.

— Између Швајцарске и Шпаније потписан је нови трговински споразум који предвиђа размену добара на бази клириншког плаћања.

— Мађарска спољна трговина показала је за првих 5 месеца рата повећање од 10% по вредности и 7'/г по волумену у поређењу са прошлом годином. И ако су увезене сировине биле знатно скупље, ниво цена показује незнатне промене, тако цене индустријским производима повећаване су од почетка рата па до краја фебруара за свега 3% а цене на велико за 69. Индекс коштања живота повећао се за 2%. До ових задовољавајућих резулата У погледу цена, Мађарска је дошла само благодарећи врло строгој контроли цена. Индустријска производња у Мађарској повећана је за 16% у последњем тромесечју 1939 године. према истом периоду 1988 године. Најбољу коњунктуру имала је индустрија машина у којој се запосленост повећала за првих 6 месеци рата за 20%.

НОВЧАРСТВО

— До 1 фебруара 1940 Привилегована аграрна бан-

ка наплатила је од земљорадника на име отплате дуга 350,9 мил. Новчаним. установама исплатила је до 1-1-1940 236,8. мил. дин. и издала 3%0/ државних облигација за ликвидацију земљорадничких дугова у вредности од 420,3 Мил. дин. - =— Од 29 марта 1940 Народна банка је преузела контролу куповине и продаје клириншких марака која је досада била „слободна. У будуће она ће додељивати интересентима потребне количине клириншких марака.

— У гувернерству Пољске отпочела је са радом од 1 априла. ново основана емисиона банка са седиштем У Кракову, Банка има за задатак да издаје новчанице У -из-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 219

носу од:3 милијарде злота. Ове. новчанице биће замењене за старе новчанице пољске Народне банке. Као покриће за издати новац служи вредност свију непокретности у гувернерству Пољске. Банци се даје такође могућност издавања новчаница у вези са кредитним операцијама које ће она спроводити. Као покриће за ову врсту новчаница служе немачка средства (плаћања и потраживања које банка има код Рајхсбанке и немачког Завода за компензације. Нови девизни стокови служиће као подлока. Кредитирање привреде вршиће банка путем ломбардовања и есконтовања хартија од вредности.

— Према годишњем извештају Италијанске народне

банке, њен чист добитак изнео је 117 мил. лира што је омогућило поделу дивиденде у висини од 6%,. Златне резерве банке износе 3,1 милијарду лира а новчанични. оптицај на крају године 244 милијарде лира. 4 — У Турској постоје два курса за фунту. Један је званичан за извоз и износи 5,21 а други је за све остале трансакције и износи 485 турских фунти за једну енглеску фунту.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ | — Према прорачуну први буџет Бановине Хрватске износи 1450 мил. динара. На личне издатке отпада сума од 782,2 мил. динара а на материјалне 668,8 мил. дин. Одељење за просвету има највећи одобрени кредит у износу од 394 мил. дин, одељење за техничке радове 212,3 мил. дин, одељење за народно здравље 1688 мил. дин, одељење за унутрашње послове 120 мил. дин. одељење за правосуђе 125,4 мил. дин., одељење за финансијске послове 116,5 мил. дин, и одељење за сељачко господарство 105 мил. дин. За бановинске дугове предвиђен је кредит од 26 мил. дин. а за резервне буџетске кредите 50 мил. дин. | — Предлог буџета загребачке општине за 1940/41 предвиђа расходе у износу од 1643 мил. дин. Предлог је уравнотежен и већи је од досадашњег буџета за 13,8 мил. дин. Повећани су лични расходи услед периодских повишица и нових пензија за 6,2 мил. затим каматна служба итд. У току ове године општина ће извршити реформу прихода да би се могли покрити повећани расходи. Буџет градских предузећа износи 1427 мил, дин, за 17 мил. више од оног за 1939/40. Расходи су повећани због пораста цена угља и другог материјала.

— Буџет Дравске бановине за 1940/41 износи 199,4 мил. дин, за 5,7 мил. дин. више него буџет за 1939/40. Бановинске дажбине неће бити повишене.

— Буџет Мариборске општине за 1940/41 64,3 мил. дин. за 21 мил. дин. више од прошлог.

— Влада је прописала Уредбу о измени и допуни Уредбе о државним и бановинским путним фондовима кзјом су повишени доприноси за државни путни фонд и то за аутомобиле од 200 до 400 дин. за камионе од '/г тоне допринос износи 500 дин. за оне од 1! тоне 1000 дин., до 2 тоне 2000 дин., до 3 тоне 3000 дин., до 4 тоне. 5000 дим., до 5 тона 7000 дин. и до 6 тона 9000 дин. Доприноси од железничког робног саобраћаја наплаћиваће се не по вагону него по товарном листу и то за угаљ, камен, песак, циглу, руде, амбалажу и за празне вагоне 10 дин, а за сву осталу робу 15 дин.

— На територији Бановине Хрватске приходе ће према новој уредби убирати пореске управе које прела-

износи

зе из надлежности државе на банску власт. При овим по-

реским „управама, министар финансија ће поставити референте за државне приходе који се убирају на територији Бановине. Ови референти обављаће службу по државним приходима у сарадњи са бановинским чиновнидима, Бановински чиновници у пореским управама дужни