Narodno blagostanje

Сграна 250 НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ - Бр. 16 ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА. | ПОЉОПРИВРЕДА не. Са овом новом фабриком капацитет ODOH PO ay:

— U Madđarskoi je povedena akcija da se otklone štetne posledice poplava. Kao najefikasnije sretstvo predlaže se sađenje novih useva uz primenu šalitre za pobolišanje kvaliteta zemljišta, čime će se, ako mesec mai bude povoljan potpuno ukloniti šteta od poplava.

— U Guvernemanu Poliske izvršena je preorijentacija polioprivrednih kultura. Naročito se planski povećava ргоizvodnja biliaka koje se okopavaju, pošto za tu vrstu proizvodnje postoji dovoljan broi radne snage. Prema planu 1/3 zasejanog zemljišta zasadiće se ovom vrstom biljaka. Роуесасе зе ргогтуодпја šećerne repe i duvana. Duvana će se zasaditi dva puta više nego dosada. Dosadašnja povišina zasađenog duvana podmirivala je oko 70% potreba Poliske a sa novim sejaniem želi se čak snabdevati i potrebe Raiha. Površina pod krompirom povećaće se za 10—90%.

— У Вашингтону је поведена акција од стране произвођача памука да влада донесе одлуку о новчаној потпори, јер се предвиђа да производњи памука прети поново криза. Берба ће бити добра, али су изгледи за извоз све мањи, нарочито после одлуке Енглеске да не преузима амерички памук и немогућности снабдевања услед блокаде других европских земаља. М поред насталог рата досадашњи извоз америчког памука није био онако велики како се то очекивало.

— Турски извоз дувана преставља 25% целокупног турског извоза. У овој години биће повећани кредити који се одобравају одгајивачима дувана. До сада је било одобравано сваком пољопривреднику кредит од 15 турских фунти за сваких 10 ара површине засејане дуваном и то укупно до 300 турских фунти. Према новом пројекту даваће се опет кредит од 15 фунти за 10 ара али до укупно 600 фунти.

ИНДУСТРИЈА

— U Rumuniji je osnovan nov kartel za tešku industrilu u koji ulaze metalurgijska društva Rezita, Titan, Nadrag i Sokomet. Cili osnivanja kartela je zajedničko istupanje na tržište i zajednička prodaja metalurgijskih proizvoda. — Banska vlast u Hrvatskoi sazvala je za 929 april о. g., anketu o davanju povlastica novim kao i postojećim industriskim preduzećima na teritoriji grada Zagreba.

— У Њујорку је одржана конференција америчке челичне индустрије на којој је решено да се цене за извоз стабилизују на висину цена за домаће потрошаче. Пре почетка рата америчка индустрија је продавала робу за извоз по нижим ценама него на домаћем тржишту. Европске државе су се у великој мери повукле са тржишта у Јужној Америци и то Бразилији, Аргентини, Перу и Чиле-у где је европска конкуренција скоро сасвим престала. На овим тржиштима сада доминира индустрија С. А. Д. која предвиђа веће испоруке за те земље и зато је донела одлуку о изједначењу цена домаће потрошње и извозних цена, ЊЕ.

— У Америци је потрошња алуминијума у авионској индустрији била прошле године два пута већа него у 1937 години. Исто тако потрошња алуминијума се повећала и у осталим гранама индустрије. Због тога је сада поведена акција да се производња повећа, и у том циљу ускоро ће се приступити подизању нове фабрике алуминијума у Ванкуверу са годишњим капацитетом производње око 14 хиљ. тона. Трошкови изградње изнеће око 18 мил. долара. Фабрика треба да буде готова до краја 1941 годи-

минијума у Америци повећаће се на око 178,6 хиљ. тона годишње. Цене алуминијуму крећу се на њујоршкој берзи између 20 и 21 центе за либру.

— У Русији ће током 1940 године радити на терену на истраживању руде око 3.500 добро опремљених експедиција а око 300 експедиција радиће на истраживањима нафте. Ове експедиције посветиће нарочиту пажњу областима око Црнога Мора и у Азији које претстављају Oгромно неиспитано рудно богаство.

— На конференцији Саветодавног одбора за тешку индустрију одржаној у Министарству трговине и индустрије констатовано је да се треба организовати, појачати и уредити скупљање старог гвожђа и његова расподела. Расправљало се и о набавкама сировог гвожђа и подизању постројења за топљење гвоздене руде. Присутни су се сложили да све зависи од постављеног циља и смишљеног поступка, пошто у Југославивји има довољно одличне гвоздене руде и различитих богатих извора енергије. Изабран је ужи одбор који има да изради нацрт уредбе.

ТРГОВИНА

— Engleska priprema velika kupovinu vune u Čile, koja neće biti plaćena u devizama već u robi. Značajno je da su se engleske kupovine vune u Urugvaju i Argentini stalno nalazile u opadaniu od početka rata a sada su skoro sasvim prestale. i

— U cilju unapređenja izvoza u Enleskoj je prema želji Izvoznog saveta osnovana u Londonu jedna izvozna grupa koja obuhvata 26 grana privrede. Ona će raditi na povećanju i sistematskom organizovanju izVOZa.

_ — Za prva četiri meseca rata od neutralnih država povećale su svoj izvoz za Englesku jedino Rumunija, Grčka, i Japan, dok је izvoz svih ostalih neutralnih država u smanjienju prema Engleskoi. Kod uvoza robe iz Engleske od neutralnih država povećanje beleže iedino Švajcarska, Kina i SAD dok ostale pokazuju smanjenie uvoza iz Engleske.

— Između Japana i Meksika zakliučen je nov itrgovinski sporazum po kome će Meksiko imati da izliferuje Japanu 2.402 hil. barila naftinih proizvoda.

— U vezi sa poslednjim teritorijalnim i političkim promenama u Evropi, Amerikanci se nadaju da će sada Engleska više kupovati stočne proizvode kod njih. Naročito veruju да се Engleska nastupiti kao veći kupac mleka i drugih stočnih proizvoda. U vezi sa ovim predviđa se ipovećanje cene stoci i stočnim proizvodima na američkom tržištu.

— Министарство финансија, Банковно и валутно Oделење, одобрило је да инострани излагачи на Љубљанским сајмовима ове године могу доставити противвредност продате робе преко овлашћених завода у своју земљу. Правдање ових дознака вршиће се на основи потврде Управе сајма да је роба донесена на сајам и да су за њу плаћене све редовне државне дажбине: царина, скупни порез, луксузни порез итд. За робу пореклом из неклириншких земаља плаћање у слободним девизама моћи ће да се врши тек по претходном одобрењу Комитета за увоз при Народној банци. | :

— У Румунији је министарски савет донео одлуку да индустријска предузећа поред нормалних квота индустријских сировина могу увозити гвожђе, челик, метале, памук, вуну, јуту, каучук, и коже без претходног одобрења за девизе. Румунска влада води сада преговоре с америчком владом о отварању робних кредита, у ком би слу-

=