Narodno blagostanje

Страна 998

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 19

ТРГОВИНА S

— Господарска слога намерава да закључи зајам од 10 мил. дин. у циљу интервенције на тржишту кукуруза и сузбијања шпекулације ценама. Банска власт ће гарантовати зајам.

— Влада је прописала Уредбу о бесцаринском увозу кукуруза да би се подмирила домаћа потреба и сузбила шпекулација ценама. Извршиће се попис свих резерви у вемљи. У исто време Призад је овлашћен да може увести 5000 вагона кукуруза који ће бити стављени на расположење Дирекцији за исхрану, Господарској слози и Министарству војном.

— Банска власт у Хрватској је забранила повишење цена цигли и наредила да се испитају трошкови производње. — Bugarska vlada donela је dve važne odluke: da se uveze 3 miliona kilograma šećera i da se povisi cena pamuku od 36, 34 i 25 leva, kako je to do sada bilo, na 45, 49 i 32 leja.

— Odbor za kontrolu cena doneo je odluku da se prodajna cena mešavine benzina poveća za 0.35. din. po litru. Odluka je stupila na snagu 7 o. m.

Бугарском парламенту биће ускоро поднет један законски предлог по коме би се откупна цена шећерне репе имала повећати на 500 лева. Ово повећање цене имало би за циљ да се постигне што већа независност Бугарске од страног тржишта у погледу увоза шећера.

— Према званичним подацима. америчког Министарства трговине и индустрије, амерички извоз гвожђа и челика за последњих пет месеци износи 116 милиона долара, што у поређењу са истим периодом године 1938/39 претставља повећање за 100%.

— Средином овога месеца почеће привредни преговори између Словачке и Југославије. Главно питање које ће се третирати на седници биће могућност повећања размене добара између наше земље и Словачке која је засада на доста ниском нивоу. Предмети које би Словачка могла увозити из Југославије углавном су свиње, дуван, руде, вино и екстракти за штављење кожа, док бисмо ми могли увозити металну робу, папир, стаклену робу и неке артикле ратне индустрије.

— Румунски извоз дрвета за прва два месеца текуће године смањио се за 41 милион леја у поређењу са истим периодом времена у прошлој години. До овог смањења дошло је због смањења извоза дрвета за Мађарску.

— Почевши од 1 јула ове године Велика Британија увозиће из Сједињених Амер. Држава око 50 хиљада бала памука сваког месеца.

— Министар трговине и индустрије потписао је решење о повишењу цене стоци која се извози у Италију. Овим се хтело да се изравна разлика која је постојала између наших тржишта и уговорених цена.

— Услед јако отежаног увоза дрвета и дрвне масе Велика Британија принуђена је да ограничи производњу хартије као и предива вештачке свиле.

— Швајцарска је потписала трговински уговор са Енглеском по коме ће се извесни швајцарски артикли моћи увозити у Енглеску само на основу специјалног одобрења.

— U Bugarskoj vlada je osnovala dva društva род Нгmom »Bugarska industrijać i »Bugarska trgovina«, koje će isključivo uvoziti najvažnije sirovine. Glavnica iznosi po 1 mil. leva, a upisaće ih industrijska i trgovačka preduzeća. Društva će liferovati sirovine po originalnim cenama, plus režiski troškovi i provizija.

— Turska је uputila jednu privrednu delegaciju koja će posetiti naipre Rumuniju a zatim Jugoslaviju, Bugarsku, Mađarsku i Švajcarsku u cilju sklapanja novih i izmene starih trgovinskih ugovora .

— Комитет за ревизију картелних споразума поднео је Министру трговине и индустрије предлог да се обустави истражни поступак против картела суперфосфата, осовина и каблова; да се забрани последње повишење цена картела суперфосфата и да се остави у важности повишење цена колских осовина од 159 учињено у новембру 1989. Осим тога поднесено је још неколико предлога тако, да се картелу каблова остави у важности повишица цена o 20% за Ме спроводнике а за друге да се снизи од 20% на 10%/0; да се картелу ливница дозволи повишење цена гвозденом ливу за 1670 према септембарским, трговачком за 40%/о и пећима и штедњацима за 15,45% и баланс у кухињским вагама за 21,04/ а сва остала повишења да се забране; да се картелима гвожђа- жице, и жичаних ексера и платене жице остави у важности повишење од 0,45 дин. по кг; да се картелу цигле у Сарајеву забрани повишење цене цигле од 2590 и да се картелу једаћег прибора одобри повишење цена од 8% а картелу фирнајза у сразмери повећања цена ланеног семена,

— Контрола цена обогаћена је код нас још једном уредбом, која се зове Уредба 2 надзору над извршењем уредаба о сузбијању скупоће и несавесне спекулације, и о контроли цена. Нова уредба ставља у дужност првостепеним општинским властима, државним месним поли: циским властима, органима жандармерије, органима финансиске контроле, трошаринским службеницима и тржним надзорницима да контролишу извршење прописа горњих уредаба. Повећан је апарат надзора, али унесена је зато још већа анархија. Ми смо и ранијим уредбама пригово“ рили да им је слабост у томе што контрола није централно организована. Нови органи контроле уопште нису међусобно повезани, њима ће недостајати иницијатива за једну дужност која им је споредна и где их је фактично немогућно потегнути на одговорност за пропусте. Надзор над извршењем уредаба претпоставља познавање њихових прописа и потребно је да се редовно прате одлуке које доноси Уред за контролу цена. Вредност ових органа није Већа од цивилних лица која такође могу да подносе пријаве.

— Usled povišenia otkupne ćene šećernoj repi fabrike šećera pokrenule su preko Državne centrale za šećer pitanje povećanie cene šećeru za 1 dinar po kilogramu.

— Oblasno nadzorništvo za cene u Zagrebu donelo je odluku kojom se uvažava molba hrvatskih mesara i Кођаsičara da se cene mesu povise.

— U vremenu od 1 jula o. g. do 31 maja 1941 god. Jugoslavija će, prema postignutom sporazumu, izvesti u ltaliju novu količinu uglja u vrednosti od 31 mil. dinara.

— Uprava grada odobrila je drvarskim trgovcima da mogu povisiti cenu drva za gorivo s obzirom na dosadanie povećanje režiskih i manipulativnih troškova. Osim toga Uprava je odobrila zemunskim hlebarima da mogu povisiti cenu hlebu za 0,50 din. po kilogramu. |

— U toku meseca maja i juna o. e. Jugoslavija će moći da izveze oko 9200 vagona masti i slanine, oko 300 vagona svežeg mesa i oko 14 hiljada komada živih svinja.

— Према прописима Правилника о извршењу уредбе о пријављивању залиха житарица обавезни су да воде књиге за житарице сви трговци који се ма у ком виду баве њиховом трговином, ако месечни промет прелази 2000 килограма. Евиденција се води о пшеници, ражи, јечму, овсу, кукурузу и пшеничном брашну. Обавезни су да Воде евиденцију и мењачнице пшеничног брашна, трговачки и ушурни млинови и задруге које се баве продајом или набавком житарица или пшеничног брашна. Нису обавезни пекари, земљорадници који продају сопствене производе. Посебно имају да воде евиденцију главне радње и споредне.