Narodno blagostanje

11. мај 1940.

nama prema američkoi i kanadskoi robi. Od ianuara do konca aprila Argentina je izvezla 123.500 vag. prema 111.400 vag. u istom periodu prošle godine. Kupci argentinske pšenice bile su Engleska, Grčka, Italija, Portugaliia i Španija. U zemliama jugoistočne Evrope stanje je nepromenjeno; svuda na tržištima vlada velika napetost usled male ponude. Mađarska je prinađena da snabdeva mlinove iz državnih rezervi. U Evropi vodi se velika kampania za prolećnu setvu. Rumunska vlada objavila je proglas u Rome upozorava proizvođače da ie s jeseni zasejano manje 20% površine i da treba učiniti krajnji napor da se ova površina zaseie prolećnim usevima. U istom smislu objavlien ie i apel na proizvođače u Mađarskoi. Francuska ije demobilisala dve klase da bi se mogli blagovremeno sprovesti prolećni radovi. U Engleskoj vojne iedmice takođe su upotrebljiene za poliske radove. U najnovijem izveštaju Međunarodnog poljoprivrednog instituta u Rimu konstatuje se da su ozimi usevi u čitavoj Evropi pretrpeli znatnu štetu. Prolećna setva obavlia se takođe pod dosta nepovolinim uslovima. A sem foga prilično je odocnela tako da se dovodi u opasnost žetva. Prema dosadanjim podacima površina zasejana ozimom pšenicom u Evropi manja je od one prošle godine. Prema tome već sada se sa sigurnošću može tvrditi da će ovogodišnja žetva pšenice u Evropi biti manja od prošlogodišnje. U Rusiji stanie useva procenjuje se dobrim, a takođe se ističe da jie i setva blagovremeno obavljena.

Terminski kursevi sredinom nedelje bili su sledeći:

М VII IX-X Vinipeg centi bušel &81/a 905/8 928/4 Čikago centi bušel 106:/8 105 1053/8 B. Aires pez. kv. 9,42 9,70 Roterdam hfl. kv. 9,65 — _

Na domaćem tržištu u ovoj nedelji nije bilo nikakvih promena. Na tržištu je vladala mirna situacija; nije bilo ni veće ponude ni tražnje. Jedino su manje količine kupovali mlinovi koji ne raspolažu nikakvim zalihama. Prizad зе роjavio na tržištu sa kupovinom brašna nulerice ха 17707 и Меmačku na oktobarske kontingente koji ioš nisu izvršeni. Kao što je poznato Prizad je oktobra dobio kontingent za brašno od 2.500 vag. Od toga je izvezao do sada samo oko 800 Vag., jer je usled stalnog skakanja cene pšenice morao da prestane sa dalim kupovinama da ne bi još više oterao cene u Vis. Sadanje kupovine prva dva-tri dana nisu imale nikakvog dejstva na tržište pošto Prizad kupuje isključivo od velikih mlinova koji ioš uvek raspolažu priličnim zalihama naročito belog brašna. Cena se kretala između 245 i 255 prema proveniiencilama. Na lokalnim piiacama u Srbiji ima nešto ponude i po nižim cenama 230—9835 din.

Izvozni paritet prema ceni za efektivnu robu u Roterdamu bio je 96.— din.

Kukuruz. — I na tržištu kukuruza prestala je hosa započeta pre dve nedelje. Kursevi su u Čikagu popustili, dok su oni u Buenos Airesu ostali nepromenjeni. Čikago za maj notirao je 66%s centi za bušel, a Buenos Aires 4,58 pez. za kvintal. Buenos je dakle znatno jevtinili od Čikaga i on je već počeo da preuzima voćstvo na svetskom tržištu koje će, s obzirom na to da Argentina ima ovoga puta rekordnu žetvu sa ogronim izvoznim viškom, verovatno zadržati u celoi kampanii. Izvoi iz S. A. D. počeo je da se smanjuje; njegovo buduće održanje zavisiće od pripravnosti vlade da ga premira. Potreba za Rkukuruzom u evropskim uvozničkim zemliama vrlo je velika, ali se roba sve teže dobavljia u nedostatku tonaže.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 303

Na domaćem tržištu stanie se nešto malo promenilo prema prošloj nedelji. Toliko očekivana uredba o popisu zaliha i bescarinskom uvozu do 5.000 vag. objavljena je tek juče. Treba konstatovati da je od vremena kada je uredba prvi put nagoveštena u javnosti pa do njenog objavljivania proteklo više od mesec dana. Na osnovu ovoga Prizad је napravio prvi zakliučak u Bugarskoj na 200 vagona. Ova roba koštaće oko 160 din. franko naša granica što znači da bi sa prevozom do mesta potrošnje koštala od 175 do 185 din. Prva partija biće razdeljena aprovizacionim ustanovama Које su se usled toga povukle sa tržišta. U izgledu je da će Prizad moći da nabavi ioš koju partiju. Međutim ovai uvoz do sada nije imao nikakvog uticaja na tržište. Cene su ostale stabilne i notftirale su 199—195 prema utovarnim stanicama. U unutrašnjosti Srbije kukuruz je još uvek skup artikal i u stočarskim predelima njegova cena je viša od one pšenice.

Setva kukuruza nije još završena. Mnogo је još nepooranih njiva. Neki krajevi oskudevaju u semenu. A u većini krajeva sa slabom stokom — iznemoglom loše i nedovoline ishrane — leško se ore. Na njivama se tu i tamo vidi po jedan vočić upreeznut u plug dok se drugi одтага 1 ргећгапјије oskudnim količinama. Do prošle nedelje u zapadnoj Srbiji plaćalo se seno 2,50 din. kg., a mekinje plaćaiu se i sada 240 din. i to na čiste, već pomešane raznim otpacima tako da ih stoka nerado jede.

Vino i rakija. — Na tržištu vina i rakije vlada potpuna stagnacija; iedini je kupac Prizad koji vino otkupliuie u Dalmaciji, Hrv. Zagorju, Negotinu i Matejevcu, a rakiju u Srbiji. Cene vina kreću se od 14 do 26 din. po maligandu prema kvalitetu, a za rakiju plaća se 16 para po stepenu odnosno din. 4 za litar desetke.

25 7 РА 2 0D

2 44

РА А

Сваки напредак у промзводњи и

употреби, сђе знање и сва иску-

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

GARGOVLE MASHBA

u Aajy MM OHaj KBalnuMTeT, KxojM raрантује сигуран м економичан погон,

Jugoslovenska STANDAPD — VACUUM Oil Company d, d,. ЗАГРЕБ БЕОГРАД