Narodno blagostanje

95. мај 1940.

Паб средњи о —— Паб крупни == == 75— == 176— 178Наролна банка —=- 7950 7500 —— —— 4% Рента 1895 о —— —,.= Лоз Црв. крста о —,.— —.Дувански лоз И од 416 реализирала

Ратна штета пала је за пуних десет тачака: на 405. Она је за релативно кратко време пад од тридесет тачака. Ни Беглуци нису боље прошли: пали су од 70,50 на 68, нако је тај папир до скора показивао врло отпорну тенденцију. Далматинци су пали од 61 на 56,5. Инвестициони је остао на висини од 95, а Стабилизациони на 94. Насупрот томе имамо врло чврсту тенденцију код акција Паба.

Рекли смо у почетку да се курсеви налазе под при-

тиском јаке депресије. Тако у опште узето то није тачно. '

Тачно је само да се неколико група папира налазе под депресијом. Народна банка на пр. креће се стално између 7950 и 7900. Тај је курс дакле непромењен последњих недеља. Као што смо рекли, акције Паба чак показују скок. Даље имамо појаву да се у Шумском аграру није радило целе недеље, у 8% Блеру само један закључак у недељи, у 7% свега три закључка, у Селигману ниједан закључак, у Стабилизационом један једини од свега пет хиљада франака, у Аграрцима из 1921 год. ниједан закључак, а У Агтрарцима из 1934 год. више закључака, али по истом непромењеном курсу.

17-V—93-V 10-У—16-У

27/4% Ратна штета 3.795 3.551 4% Аграрци 1921 —.— 11 4#% Аграрци 1934 190 130 5% Беглуци 678 1.436 6% Далматинци 868 698 6% Шумски аграр —.— 282 7% Инвестициони 146 85 7% Стабилизациони 27 42 7% Блер 227 117 8% Блер > 42 129 7% Селигман —.— о Народна банка 260 767 Паб 88 34

Укупно 6.226 7.232

Ни по укупном обрту не може се рећи, да се у овој недељи ситуација погоршала према претходној. У претходној је био обрт 7,2 милиона, а у овој 6,2 —- мање за пун милион динара. Према томе за ову недељу је карактеристично: смањен обрт, осуство понуде код више од половине папира, а насупрот томе врло јако падање курсева код три папира: Штете, Далматинаца и Беглука, а у неколико и код Блера.

Где је био највећи обрт у овој недељи» Структура обрта је слична ономе из прошле недеље. Највећи обрт је у Ратној штети 3,8 милиона динара према 35 у прошлој. Код 4% аграраца из 1934 год. само 100.000 као и у претходној недељи, код Стабилизационога је безначајан обрт, код 8% Блера такође као и код Паба. Код Народне банке пад обрта од 767.000 на 260.000. Огроман је пад обрта код Беглука од 1,4 милиона на 0,67 милион, Повећање имамо само код Далматинаца и то цигло 170.000, код Инвестиционога 100.000 и код 7% Блера 110.000. Ако би повећана понуда код Штете била узрок паду курсева као што се може објаснити пад курса код Беглука чији се обрт више но преполовио и код Далматинаца чији је обрт нешто мало већи него у прошлој недељи2 Код Далматинаца пад износи У овој недељи пуних 7,4%. То је огромна диференција за једну недељу.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 555

Како се дакле може да објасни ова ситуација пуна портивуречностиг Чињеница да је само код три папира била понуда јака односно јача, значи да мотиви депресије не леже у општој ситуацији, већ у моментима који би требали бити специјални код ових папира. Али с друге стране огромна је разлика у ситуацији Ратне штете, Беглука и Далматинаца да би могли имати заједнички узрок депресије. Па ипак мора да има нечег заједничког пошто паралелко спадају. То што је заједничко, то је њихова техничка позиција. Папири који се не нуде, класирани су, налазе се у чврстим рукама. То је она сјајна југословенска капиталистичка публика, која има хајдучку крв. Чак ни Шумски аграр, који је најмлађи, не нуди се, иако је и он морао из симпатије са 6% папирима да попусти у курсу. Зашто се овај папир не нуди» Јер га има свега 20 милиона У публици. Оно што је заједничко Ратној штети, Беглуцима, Далматинцима и неколико Блеру, то је њихова техничка позиција на берзи. Један део Штете, Беглука, Далматинаца, па и Блера налази се као пласман, пролазно, у рукма шпекулативним и немирним. То су или берзијанци или они који преко њих шпекулирају на берзи и уопште они који нису своје капитале пласирали коначно у државне хартије од вредности. Да један део Ратне штете мора бити флуктуирајући, то се по себи разуме. Гро је најбоље класиран, али један мали део иде из руке У руку или се задржава пролазно као пласман, а евентуално као и шпекулативни папир. Беглук, такође скорашњи, није у целом износу класиран. Један део је у прелазном стадијуму у немирним рукама. Тако исто један мали део Блера је у рукама оних који лако реагирају на берзанску депресију. А што се тиче Далматинаца, то је папир који се још производи, ту није потребан никакав коментар.

Резиме овог нашег кратког излагања је врло прост: код најнервозније публике, која је увек на готовс да прода, које из песимистичке настројености, које због тога што имају шпекулативан ангажман, појављују се на берзи ти папири при најмањем потресу. Ти се папири највише траже и најлакше продају.

Понуда ових папира је мања од оне у прошлој недељи. Али тражње нема. Управо тражње има, јер да није тражње, не би било закључака ни обрта; али тражња се устеже и маневрира тако да постизава све ниже курсеве при куповини. Да при ограниченој тражњи, односно мањој од понуде може лако да се оборе курсеви, не треба нарочито доказивати.

Главни купац је јавна рука. Да ње није, био би много већи пад курсева. Али је питање да ли је у општем интересу да она сваког састанка, нако купи целу количину, увек тежи нижем курсу. Да ли је то и у њезином интересу 2

У погледу економске и финансиске политике ми смо последњих година слабо положили испит, Сјајна је ситуација у земљама које ратују на живот и смрт према оној код нас. Оне се боре на живот и смрт, али код њих папири не падају, нити свет повлачи улоге на штедњу, нити цене скачу у небо. Ми не ратујемо и налазимо се ван ратне опасности, по мишљењу свију капиталиста, (пошто се роба не нуди у маси), али имамо у економском животу појаве које су карактеристичне само за крајње неповољну ситуацију.

Незнање или неспособност или зла вољаг О томе морамо да пишемо идућом приликом.

Обрачунски курс долара био био је 44,55.

ДЕВИЗНО ТРЖИШТЕ Као што се види из курсне листе не нотирају више многе од слободних валута. Остале су још свега четири,