Narodno blagostanje

(Страна: 580

26 јуни — Рекорд Ердеш а. д. за трговину: и: индустрију Нови Сад: (редован), _

27 јуни — Беочинска фабрика цемента а. д. Беочин (редован).

29- јуни. — Новосадска: фабрика: кабела д. д. Нови Сад (редован),

30 јуни. — Хвосновска банка за пољску привреду,

индустрију и трговину а. д: Пећ (редован).. 3 јули — „Оград“ опште грађевинско. а. д. за јавне радове Београд (редован). 30 јули: — Кланичко: друштво — Београд: (редован). 31 јули — Јерма — Габерник 4 д. Суково (редован).

Трговачки регистар

„Мапа“ творница. листовних кутија и мапа д. д. Загреб, упис члана управе Крешимира Фибића. — Српска банка. д.. д. Бос. Шамац: упис нових. чланова: Мангулац Милан; Карамата. Стеван, др. Тадија Одић, Милан Стевановић,, Иван Берић. и Миливој Поштић; — Дионичко. друштво Вилхар, индустрија и експорт дрва. Сушак, упис члана. управе Др: Милосав: Радивојевић..

Библиографија:

Перић Живојин: Животни простор — Београд.

Перић Живојин: Федерална Европа и федерална Југославија. RAZNO

— Деписник Јунајтед Преса јавља. да је скоро два милиона људи евакуисано из Париза. Улице су пусте. Затворена је већина радњи и хотела.а листови више не излазе. Отворене су једино банке које. исплаћују новац и. мењају веће новчанице у. мање. Међутим има. земаља у којима прво беже банке а тек за њима становништво. Свет нека погађа која је то земља.

— На путу за Москву претседник Сената г. д-р Корошец задржао се у Букурешту.

—- 200 вагона кукуруза разделила је слога ЈЉубушком котару.

— На пленарној седници Словеначке индустријске и занатске коморе изгласано је неповерење претседнику за-

Господарска

"НАРОДНО. БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 24.

натског отсека коморе услед изнесених неправилности. У пословању. у

— Одобрен је кредит од 5.500.000 дин. за грађење новог дуванског Уреда у Љубушком.

— iz onog dela Poljske koji je okupirala: Sovietska Unija dolazi vrlo malo vesti o reformama Које su izvršene. Strancima je bio dugo vremena otežan pristup u.to područje i otud oskudica: u· vestima. Po podacima· koje ie izneo londonski: »Economist«, izvršena је одтаћ:ро' уојпој okupaciji nacionalizacija- banaka i krupnih industriskih: preduzeća. Fabrike su. preuzeli radnički: komiteti: U' nekima: su: ostali- raniji sopstvenici koji su imali tehničku: kvalifikaciju: Radnički Коmiteti zamenjeni su kasnije upravnicima koji su mposlani. iz sovjetskih oblasti. Plate radnika su ostale Као 1 гатје. Вгој radnika se povećao, nezaposlenosti nema, a osnivaju se' sSOcijalne instituci|e koje postoje u HRusiji. Izvršena je nacionalizacila zemljišta odmah u novembru. Mali posedi ostali su u rukama dotadanjih sopstvenika koji mogu da ih obrađuju sami sa svojom porodicom. Sa osnivanjem КоТога- пје se još počelo: Izvršena- je takođe reorganizacija. trgovine: Velike trgovačke radnje i zadruge preuzeli su' specijalni komiteti., Dotadašnji rukovaoci ostali su na: svom: mestu; alt vodeća mesta zauzeli su liudi poslani iz Rusije: Kooperative su odobrene na bazi raspodele svih artikala. Manji trgovci mogli su i dalie da trguju, ali nisu više· mogli da· obnavliaju radniu robom. Kada su tako likvidirane privatne irgovačke radnie, izvršena je zamena zlota za rublju. |

— Oskudica filmova i teškoće da se uvoze američki, engleski i francuski filmovi imali su za rezultat pojačanje izvoza mađarskih starijih filmova u balkanske zemlie. Moglo se očekivati da će to povolino delovati na filmsku proizvodniu. u Mađarskoj. Ali ie iznenada naiveća firma- Hunya film udarila naročitu taksu, što le smanjilo izvoZ.

— Освећени су: резервоари за воду на Дедињу и на Миријевском путу који ће имати укупно 40.000 кубика. Па ипак, подизањем ових резервоара проблем воде у Београду неће бити решен све до идуће године, када се општина нада да ће београђанима: успети: да: обезбеди: воду и у најтоплијим: данима.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8 ЈУНА. 1940: ГОД.

У извештајној недељи промене: појединих позиција у стању Народне банке нису биле велике, осим код есконта бонова народне одбране. Они су порасли за 182 мил. на 3,378, милиона. Зајмови су смањени“ за: 2429 мил: на 19598: мил и то по есконту за 224 мил; а. на залоге за 1,8" мил. И! ове: недеље смањен. је сток девиза које не улазе у подлогу, за 20,1 мил. на 565,1 ми: а повећан; је: износ злата у иностранству за 247 мил. Сток- кованог новца смањио се за 3,2 мил. Разна актива порасла је за 3,2 мил; Код: обавеза по: виђењу биле су веће промене код појединих позиција, које се нису показале у укупном износу, јер» је: тај порастао за: 17,2: мил на 18591 мил: Потраживање државе порасло је за 597 мил. на Шмиљ,. жирорачуни за 42,5; мил, док су разни“ рачуни! пали за 85 мил. Разна пасива повећала се за 47 мил. на 363,1: мил. Резултат тих промена је повећање: оптицаја за 1419 мил, на 11,896: милиона, приближивши се тако; износу од 12: милијарди. Оптицај ж обавезе по: виђењу повећали су се за 1592 мил. на 13,756 мил.

Beogradska berza Izveštaina nedelia od 7-VI—12-VI 1940 god.

EFEKTNO TRŽIŠTE

Pre no što pređemo na analizu izveštaine nedelja da bacimo jedan kratak pogled na statistiku obrta na beogradskoj berzi, otsek efekata, za poslednia dva meseca.

Uporedni pregled obrta u efektima. na Beogradskoj

berzi: April 1940. 1939 1938 Efekti u din.. 17,695.859.— 38,239.166.50 39,769.164.Maj 1940 1939 1938 Efekti u. din. 22,652.236.75. 29,635.444.50 30,245.701—

Iz. gornje: tablice vidimo. da je. u aprilu. prošle. godine obrt: bio, mnogo: veći. nego: u; ovoi godini. Isto. tako i u maiu mesecu: obrt, je: bio u, 1938 i u 1939. god. mnogo: veći. nego u 1940 god. Između 1938 i 1939 god. razlika u obrtu' je: vrlo