Narodno blagostanje

Страна 596

—fTalijanska vlada donela je prošle nedelje niz uredaba o raznim rafno-privrednim merama. Cene svih artikala usluga, plate, nadnice, kirije i zakupnine su blokirane. Ovom stabilizacijom želi se sprečiti ne samo špekulacija sa cenama nego i da se obezbedi finansiranje rata. Donesene su i razne poreske mere. Prenos svojine zemljišta ja opterećen naročitim porezom. Zaveden je porez od 2% na plate i nadnice. koje dosada nisu bile oporezovane. Prihodi od tog poreza upotrebiće se za isplatu pomoći porodicama vojnika. Članovi upravnih odbora i direktori akcionarskih društava plaćaće specijalni porez od 5—20%/. Pri ministarstvu ipoljoprivrede osnovana je generalna direkcija za ishranu.

KONJUNKTURA

— April 1940 je doneo znatno povećanje broja članova Ouzoru u Ljubljani. Ukupno je bilo 105.639 za 6.864 više nego u aprilu 1989, a za 8.479 više nego u martu 1940. Zasada nemamo podataka kod kojih je privrednih grana porastao broj zaposlenih, ali već po ovim podacima može se oceniti da je

konjunktura slovenačke privrede u celini bila bolja u aprilu

o. g. od one lane. Broi muških članova se povećao za 7.096 a ženskih smanjio za 232. Prosečna nadnica je porasla prema laniskoi za 1,22 din. na 26,80, a prema martu za 0,74 din. Celokupna dnevna zarada je iznosila 2,84. mil., za 304.000 din. više nego prošle godine.

IZ POSLOVNOG SVETA

Зборови акционарских друштава

21 јуни — Континентално дионичко друштво за трговину железом, Загреб (редован).

24 јуни — „Цер" д,. д. за индустрију и трговину шумских производа Загреб (редован).

25 јуни — Адрија Боксит рударско и индустријално

д. д. Загреб (ред.). — „Кроација“ творница портландцемента д. д. Загреб (ред.. — „Загорка“ -д, д. за грађевинску . индустрију Загреб (редован). — Српско акционарско ру-

дарско и топионичко-индустријско друштво „Сартид/ Београд (редован).

27 јуни — Југо-петрол а. д. Београд (редован). Раљска фабрика цемента а, д. Београд (редован). — Митровачка парна пилана, творница шперплоча и фурнира д. д. Сремска Митровица (редован).

28 јуни — „Укрина" индустријско и трговачко а. д. Дервента (редован). — Прва муслиманска банка д. д. Брчко (редован). — Хрватска господарска банка д. д. Загреб (редован). — Сокобањска банка а. д. Соко Бања (редован).

29 јуни — Пучка штедионица д. д. Костајница (редован). — Качерски рудници а. д. Београд (редован). — Посредничка банка а. д. Параћин (редован). — Рударско-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 25

топионичко а. д. Рудар Београд (редован), — „Фако“ југословенска творница чарапа и трикотажа д. д. Суботица (редован). — Гранд хотел д. д. Нови Сад (ванредан).

RAZNO

— Одобрен је кредит од 25 милиона динара за подизање магацина за смештај хране у свим крајевима државе. |

— „Ноје Цирихер Цајтунг> објављује да је Совјетска Унија набавила велики број књига из Југославије из области науке, политике, историје и литературе.

— Putnici iz Norveške i Danske za Nemačku mogu da ponesu sobom samo onoliko životnih namirnica koliko je Dotrebno za put. Za svu ostalu robu treba specijalno odobrenje nadležne devizne vlasti Rajha.

VAŽNA OBAVEŠTENJA Ze punile AKEPOĐDUTA

Usled velike navale na linijama Aeroputa umoljavaju se g.g: putnici da se u svom interesu pridržavaju sledećih upustava:

1) KUPOVANJE KARATA I REZERVISANJE MESTA

Preporučuje se putnicima da karte kupuju nekoliko dana unapred. Rezervisanje mesta ne može se vršiti bez kupovanja putne karte, odnosno bez uplate 50% na ime kapare.

2) POVRATNE KARTE

Prilikom kupovine karata za polazak i povratak odobrava se 20% popusta na povratnoj karti. Povratna karta kupuje se u isto vreme kad se kupuje i karta za polazak. Povratna karta važi 2 meseca.

3) OTKAZ PUTOVANJA MOŽE SE PRIMITI NAJKASNIJE 24 ČASA PRE POLASKA AVIONA

Za povraćaj novca za povratnu kartu putnicima se odbija samo 10% od redovne tarife.

Sve troškove oko. rezervacije, odnosno otkaza (telefonski ili telegrafski troškovi) snose putnici.

4) POVLASTICE SE ODOERAVAJU:

a) šenatorima i narodnim poslanicima,

b) aktivnim državnim i samoupravnim službenicima,

V) rezervnim oficirima, državnim penzionerima i stu-

- dentima visokih škola, i

g) članovima porodica lica pod b) i v) koji su snabdeveni legitimacijama za povlašćenu vožnju železnicom.

Gornje povlastice odnose se ı na liniju 560 za etapu Beograd—Zagreb i obratno. Ove povlašćene karte mogu se kupiti samo u Jugoslaviji.

Za sva obaveštenja obratiti se biletarnici puta.

Aero-

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 15 JUNA 1940 GOD.

U izveštainoj nedelji krupnije promene zabeležene. su kod više pozicija, aktive i pasive. U aktivi najveća promena je kod eskonta bonova narodne odbrane. Povećanje iznosi 251 mil. na 3,0ć+29 mil. Zajmovi su takođe porasli za 13,2 mil., ali oni po eskontu pali su za 12,7 mil. na 1846,6 mil., dok su na Zaloge, porasli ga 26 mil. na 1926,4 mil. Zlato na: strani poraslo je za 41,3 mil. na 184,9 mil. Devize koje ne ulaze u podlogu opale su za 38,8 mil. na 526,2 mil. Pozicija hartije od vrednosti ne menja se često. Ovog puta povećana je za 10 mil. na 411,8 mil. -Razna „aktiva porasla je za 17,5 mil. na

2.146,5 mil. Stok kovanog novca povećao se za 3,5 mil. na 416,5 mil.

Obaveze ipo viđenju povećale su se za 289,0 mil. ma 2.091,1 mil. Potraživanje države poraslo je za 58 mil. na 169 mil., a žiro računi za 201,7 mil. na .1.171,4 mil., dok su razni računi pali za 282 mil. Razna pasiva porasla je za 6,7 mil. Dve najveće promene, eskont bonova u aktivi i povećanie obaveza po viđenju kompezirale su se međusobno, tako da se one nisu održale na opticaju koji ie.zato ove nedelje porastao za nešto manji iznos nego prethodnih nedelja, za 59,8 mil. na 11,956 mil. Opticaji i obaveze po viđenju zajedno porasli su za 291,8 mil, na 14.047,8 mil. |