Narodno blagostanje

Страна 444

porast nije bio posledica samo povećanih cena nego i veće količine uvezenih proizvoda. Povećao se takođe uvoz mašina i drugih gotovih produkata. Unutrašnja trgovina i proizvodnja pokazuje izvesno pobolišanje. Saobraćaj robe na železnicama je bio veći za 22% nego u prvom tromesečju 1939. Oživljenje građevne delatnosti u aprilu imalo je rezultat smanjenje broja nezaposlenih u aprilu koji se bio do kraja marta znatno povećao.

— Према извештају Опште државне статистике У току јуна ове год. отворено је у целој земљи пет стечајева и пет принудних поравнања ван стечаја. У Бановини Хрватској отворена су 2 стечаја, у Дунавској 2 и у Зетској 1.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Трговачки регистар

Рударско друштво Кална а. д. Београд упис чланова управног одбора г. др. Ненада Грисогонази Јакова Хлитчијева. — „Минерва“ а. д. упис члана управног одбора г. Живка Каралазића. — „Дитад' друштво за индустрију и трговину дрветом а. д. упис члана Управног одбора г. Николе Најмана. — Индустрија за прераду папира 2, д. упис чланова управног одбора г. г.: Оскара Хаса, Макса Бретлера, Милана Рихтера, Мирка Крауса, Адолфа Јаковљевића, Александра Кнепфлера и Ивана Штефанића. — Опште трговачко привредно а. д. Београд упис чланова управног одбора г. г.: инж. Душан Граочанкић, Слободан ВукосављеВић, Јован Филиповић, Добривоје Граочанкић, др. Властимир Стојановић,

Зборови акционарских друштава

12 јули — Творница танина у Сиску, Загреб (ванр.)

15 јули — Српска штедионица д. д. Грачац (ред.). Ц. Бенчевића синови а. д. Слав. Брод (редован). — „Семперит' каучук д. д. Загреб (редован)

17 јули — ЕГО д. д. за промет Загреб (ванредан)

18 јули — Осечка љеваоница железа и творница стројева д. д. Осијек (редован). — Југословенско дионичко друштво за плин и муњину Осијек (редован)

19 јули — „Титан" д. д. Крањска творница железне и браварске робе, Загреб (редован)

20 јули — Интерконтинентал Каро и Јелинек Југословенско транспортно д. д. Загреб (ванредан)

22 јули — Прва домаћа творница конца „Унитас“ д. д. Загреб (редован). — Кромо-литографска творница Рожанковски и друг д. д. Загреб (редован)

25 јули — Лудбрешка дионичка штедионица Лудбрег (ванредан) „Угровача“ рударско дионичко друштво Загреб (редован)

4 август — Први акционарски млин у Београду, Београд (редован)

РАЗНО

— У Бебсграду је откривена „фабрика“ у којој су се фалсификовали чај, паприка и бибер. „Фабрика“ је углавном своје производе слала у унутрашњост земље, одакле су почеле да долазе пријаве противу фалсификатора.

___НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 28

— На конференцији за заштиту и санацију угоститељства закључено је да се то питање реши у вези са ргздужењем средњег сталежа.

— Акциони одбор организација државних и самоуправних службеника одржао је пленарни састанак са кога је упућена резолуција влади у којој се тражи побољшање тешког положаја слободног професионалног организовања, слобода сталешке штампе и признање Акпионог одбора за јединог легитимног претставника организапија државних и самоуправних службеника.

— Радници и приватни намештеници из Загреба упутили су претставку претседнику општине, у којој захтевају да општина закључи зајам од 100.000:000 динара за подизање радничких и намештеничких станова.

—( „Југанил“ к. JL. анилинске боје и неотровне хеми“ калије, преселило је своју канцеларију и стовариште у нове просторије у Земуну Морфијева улица.

читејте наше Авелизе Обомланшскеа

Сваки напредак у производњи Bi

“потреби, сбе знање и сва иску“

ства, што су их од године 1866

стекли специјалисти наше орга+-

чизације која обухвата цео свет,

чтримењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран м економичан погон.

JugoslovensRa STANDARD —– VACUUM ОП' Сотрапу 4. а. ЗАГРЕБ БЕОГРАД

zr

Рачун Поштанске штедионице, Београд 51005.

Ало Ерато аелкса, Крег Филијала у БЕОГРАДУ — МПошт. фах 17.

Прима улоге на штедњу по најповољнијој камати, Врши све банкарске послове у земљи и нностранству. Издаје сефове под закуп,

Телефон 23402, 23403, 23404, 23405, 23406.