Narodno blagostanje

15. јули 1940,

sterlinga, dva puta više nego u prethodnoi. Od novembra 1989 državna blagajna je ovim putem dobila za finansiranje rata 234" mil. Počelo se sa emisijom 21/5/o ratnih obligacija sa rokom od 5—7 godina i pari kursom. Prve nedelje je upisano 61 mil., od čega je 20 mil... upisalo samo jedno osiguravajuće društvo. Savetodavni komitet postavljen pri ministarstvu finansija, čiji ie član među ostalim i prof. King razmatra pitanje prinudne štednje. U prvom tromesečju ove budžetske godine bio je deficit od 507 mil. Prihodi su porasli za 44 mil. na 188 mil., a rashodi od 296 na 685 mil.Prosečni nedeljni izdaci u junu su iznosili 62 mil. Ceni se da će pri sadašnjem tempu rashoda oni dostići iznos od 3.500 mil. godišnje, dok su ranije od pređašnjeg ministra finansija bili procenjeni na 2.667 mil.

— U Proftektoratu je donesena uredba o maksimalnoj kamati kojom se u glavnom legalizuju stope određene od strane valutnog saveta pri Narodnoi banci u februaru 1940. Каmatna stopa na uloge po tekućim računima за otkaznim TOkom od 6 meseci iznosi kod praških štediona, zemaljskih kreditnih ustanova i zemaljskog seljačkog kreditnog fonda 29/4%/o, a kod ostalih novčanih zavoda 3%. Ulozi na blagainičke bonove bez otkaznogr roka nosiće kamatu od 19%/4/o, sa dvomesečnim otkazom kod nekih zavoda 21/4/o a kod drugih 23/s%. Kamata na kredite po tekućim računima je snižema i iznosi najviše 5%/o, dok je ranije iznosila 6!/»7%. Kamata па lombardne kredite iznosi ]—-1l!//0 iznad eskonine stope Narodne banke. Kamata na uloge na štednju ostala je neizmeniena. Provizije su izmenjene i skoro iziednačene s onim u Raihu i iznose 1/6%/oa kod kredita sa rokom od naimanje 1 mesec, a !/%/o nedelino kod onih ispod 1 meseca.

— Jugoslovenska udružena banka d. d. Beograd—Zagreb isplaćivaće počev od 920 jula 1940 g. poveriocima po »starom potlraživanju« kamate za I semestar 1940 g.

= Немачки министар привреде је решио да се у Судетским крајевима оснује јавна грађевна штедиона, која је у ствари одељење судетске Земаљске банке и жиро-централе. Са радом је почела 1 јула O. г.

— У Холандији је објављена нова уредба о трговини девизама. Она прави разлику између становника Холандије и странаца. Први су дужни да продају Холандској банци у року од 14 дана све злато, сребро и платину, страна платежна средства и стране хартије од вредности. Откупну цену одредиће Холандска банка у споразуму са министарством финансија. Генерални секретар министарства финансија може да одреди да се инострани ефекти као и потраживања из иностранства такође пријаве. Трговина златом и другим племенитим металима, страним платежним средствима, потраживањима и правима дозвољена је само уз претходно одобрење. Слободно се могу продавати само Холандској банци, која може своје право куповине и продаје пренети на другу банку. М за куповину ефеката од иностранаца треба одобрење. Генерални секретар може да одреди са којим ће се страним ефектима моћи редовно да обавља трговина на берзи између становника Холандије. Извоз злата и девиза могућ је само с одобрењем.

=— Према решењу министра финансија стари сребрни новац од 10 дин, повлачи се из оптицаја и престаје бити законско средство плаћања од 31 августа, а стари метални новац од 2 и 0,50 динара од 16 августа ов. год.

— Љубљанска кредитна банка одредила је следећу квоту за исплату старих улога: 1. Ликвидирају се сви стари улози на уложне књижице и текуће рачуне до 25.000 дил. по стању 26 маја 1982 год. 2. Свим старим улагачима до 50.000 дин. исплаћује се даља 10 постотна стопа (квота), а улагачима преко 50.000 дин. 3 постотна квота.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 445

САОБРАЋАЈ

— Ministarstvo šuma i rudnika odlučilo je da otkupi železničku prugu Banja Luka—-S-HKotor Varoš-—--Sšiprag. Određena je komisija koja će ispitati tehničko stanje pruga i proceniti njenu rentabilnost. :

—_ У пројекту су велике реформе трамвајског саобраћаја које припрема београдска отшитина. Највећа пажња биће посвећена Теразијама које данас претстављају чвор

- трамвајског саобраћаја. Скверови и водоскок треба да

буду потпуно: уклоњени, чиме ће се добити у нростору. (Осим тога у изгледу је подизање три подземна ходника који би омогућили прилаз трамвајским станицама и прелаз са једне стране улице на другу. Пруга бр. ! била би растерећена на тај начин што би остали трамваји који саобраћају на тој прузи скретали са Теразија ка Зеленом венцу одакле би продужили пут ка Дедињу, односно Топчидеру. Кружна линија око Споменика биће укинута. Предграђе Војводе Степе добиће дупли трамвајски колосек. На неким местима увешће се тролејбуси који су већ поручени.

__ 9.000 бесплатних трамвајских карата издаје Београдска општина. Нови претседник обећао је да ће предузети мере да се бесплатне карте сведу на најмањи број. То су обећавали и сви бивши претседници београдске општине.

— Пуштена је у саобраћај нова емисија авионских поштанских марака у вредности од 40 и 50 дин.

— У нашој држави постоје: 280 места која су проглашена, за туристичка. Највећи број налази се у Дравској бановини и на Приморју.

ПОЛОЖАЈ РАДНИКА

— Одржана је конференција у Средишњем уреду за осигурање радника на којој је узео учешћа и помоћник министра социјалне политике и народног здравља. Претресано је питање измене и допуне постојећег радничког 3аконодавства и децентрализације Средишњег уреда.

— Између бродовласника и помораца у Сплиту постигнут је споразум о ревизији колективног уговора. Остало је још да се расправи питање додатка за ратну опасност.

— Између молерских радника и њихових послодаваца у Сплиту дошло је до закључења новог колективног уговора по коме су радници добили повишицу од 20%.

РАТ И ПРИВРЕДА

— Комесар Рајха у Холандији прописао је уредбу о поступку са имовином француских, енглеских, канадских, аустралских, 'новозеландскх, јужноафричких, египатских, суданских и ирачких држављана. Прописи су. слични оним у Немачкој. Имовина тих држављана мора бити пријављена власти која ће поставити управитеља. 5

= Немачка влада је решила да југословенски сезонски радници који се налазе на раду у НМемчкој могу да шаљу кући без претходног одобрења своју уштеђевину У месечним ратама од 60 Рм. Неискоришћене рате могу се искористити касније. -

КОЊУНКТУРА

— U prvom tromesečju O. g. u Bugarskoj cene izVOZnih artikala na veliko su nešto pale, a uvoznih i cene artikala dnevne potrošnje su porasle. Promene kod detalinih cena nisu znatne. Indeks troškova života radničke porodice od 4 člana ostaje neizmenjen. Upoređenje s aprilom 1989 nadnice nekvalifikovanih: radnika: su porasle za 4,50. Spolina trgovina razvijala. se. povolino. Uvoz sirovina. i polufabrikata bio je veći po vrednosti za 34% nego u istom periodu 1939, ali taj