Narodno blagostanje

Страна 474

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр 50

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

POLJOPKIVREDA

— Rumunska vlada je obiavila procenu ovogodišnje letine prema stanju u maju. Hlebna žita su slabija od lanjskih, a stočna hrana ie znatno bolia. Prinos pšenice ceni se na 29,9 mil. metarskih centi prema 44,5 mil. lane, raži 43,1 mil. prem 4,3, јеста 11,1 ти. ргета 86,2 mil, ovšSa 4,5, mil. prema 4,59 mil, kukuruza 5,2 mil. za 60% viša nego 1939. Prinos krompira misli se da će biti veći od laniskog, pošto je i površina povećana za 12%, Код Зесегпе гере ромесапје 12nosi 5%, a lanenog semena za 590, a pamuka od 7.000 h na 27.000.

— Povodom vesti da pretstoji povišenje otkupne cene pšenice na 3.50 din. po kgr. Zadružna matica i Zadružni savez u Splitu uputili su pretsednisu vlade telegram sa sledećom. sadržinom: »U ime 50.000 zadrugara odlučno protestvujemo protivu nameravanogz novoz utvrđivanja viših cena pšenici. Zahtevamo da se već jednom počne voditi računa o potrebama naisiromašnijih krajeva i da se potpuno zabrani izvoz Žita i kukuruza.« Slične protestne telegrame uputili su i Trgovinsko-industriiska komora i Kotarska organizacija HSS u Split i Udruženje trgovaca.

INDUSTRIJA

— Potrošnia papira u Engleskoj ograničena je odmah.

u početku rata, pošto se računalo sa teškoćama uvoza. Domaća proizvodnja pre rata iznosila je 800.000 t, a potreba 1 mil. t. U toku rata uvoz је jako opao, a i proizvodnia na svega 400.000 t. Zbog toga se potrošnia morala dalie da ograničava i sada iznosi svega 40% mpredratne. Ovih dana je u Londonu osnovano društvo »New Print Supply Co« sa zadatkom da novinska preduzeća snabdeva kanadskim papirom. Ono je kupilo parobrod od 9000 t koji će iskliučivo prevoziti papir iz Kanade.

— Generalni guverner u Poljskoj postavio ije specijalnog punomoćnika za proizvodnju nafte, čiji je zadatak da radi na unapređenju produkcije. Generalna direkcija топоpola koja je osnovana pre nekoliko meseci vodiće samo brigu o raspodeli nafte i nienih derivata u zemlji.

— Osnovano je akcionarsko društvo »Gvožđar« a. d. sa sedištem u Beogradu. Glavnica iznosi 1,100.000 dinara. Društvo će se baviti livenjem gvožđa i metala.

— Osnovano je akcionarsko društvo »Dunavsko brodogradilište a. d. « sa sedištem u Beogradu. Glavnica iznosi 25,000.000 dinara.

— Osnovano je jugoslovensko-rudarsko azbestno društvo a .d. sa sedištem u Beogradu. Cilj društva je eksploatacija ruda i kovina. Glavnica 1,500.000 dinara.

— Osnovano je akcionarsko društvo »Krajina« sa sedištem u Beogradu. Cili društvu je istraživanje i eksploatacila ruda i kopova. Glavnica 5,000.000 din.

TRGOVINA

— Norveška је počela da izgrađuje klirinški sistem počevši pregovore za novi trgovinski ugovor sa Mađarskom i Švajcarskom koji ima da bude baziran na istim principima kao i ugovori između tih država i Nemačke.

— Наш извоз у Словачку у току 1989 г. износио је 31,619.076 дин. а увоз 4,966204. Међу извозним артиклима налазе се: суве шљиве, етивиране шљиве, дуван у листу, живе свиње, свињско месо, свињска маст, пирит итд. Из Словачке смо увезли јечам, хромову стипсу, хартију, железничке шине итд. С обзиром да се у последње време

Словачка труди свим силама да појача своју спољну тр-

говину, однос у овој години између извоза и увоза је сасвим другачији, пошто се увоз из Словачке нагло увећао.

— Ured za kontrolu cena utvrdio je maksimalne cene za sve vrste drva za ogrev. Utvrđene cene podrazumevaju se samo za vagonsku robu i franko utovarna stanica. Ove cene koje važe samo za feritoriju van Banovine Hrvatske biće uskoro proširene i na ovu banovinu.

МОМСАВЗТУО

— Engleska vlada je rešila da se fili{ale francuskih banaka u Londonu stave pod državnu kontrolu. Filijale su doDile naređenie da do svršetka rata ne održavaju nikakve veze sa centralama u Parizu.

— između francuske i belgiske vlade skloplien je sporazum da kurs francuskog franka prema belgiskom bude 722. 500.

— Komesar Raiha za Holandiiu utvrdio ie novi kurs za razmenu forinta za Dbonove državne kreditne blagajne. Dosada ie on iznosio 1,50 Rm = 1 forinta, sada jie 1,33 Rm za 1 forintu i odgovara srednjem kursu forinte na berlinskoj berzi (132,7:100). Raniji kurs utrđen je na 1,50 Rm zbog lakšeg računanja u svakidašnjiem saobraćaju. Novi kurs neće u tom pogledu praviti poteškoće, pošto se bonovi državne kreditne blagajne povlače iz saobraćaia i zameniuju za 1orinte koje je holandska banka stavila na raspoloženie vojnoj upravi. S time u vezi zatvorene su iri kreditne blagajne: u Hagu, Utrehtu i Grovingenu.

— Општинска управа у Дубровнику донела је одлуку да се Дубровачка градска штедионица фузионише са Бановинском штедионицом.

JAVNE FINANSIJE

— Кгајет juna o. g. engleska vlada jie raspisala novi ratni zajam Do pari kursu sa kamatom od 21/2/w i rokom од 7 гофта. По 20. УП. о. #5: upisano ie 110 mil: funti зјег пса. a

— Odeljenje poreza Ministarstva finansija izdalo ie objašnjenje kako ireba taksirati priloge uz podneske Кој se sa područja Banovine Hrvatske upućuju državnim vlastima. |

SAOBRAČAJ

— Znatno su povećane cene spavaćih Која па пачт železnicama počeće važiti od 20 o. mes.

— Posađa »Lovćena« odbila ie u Carigradu da nastavi putovanje zbog toga što »Zetska plovidba« nije prihvatila njihove zahteve za sklapanje kolektivnog ugovora. Posada je repatrirana u domovinu.

POLOŽAJ RADNIKA

— На скупштини Удружења југословенских националних железничара и бродара Београд-Југ донета је резолуција у којој се тражи повећање плата и доношење новог радничког правилника који би својим одредбама обезбедио сношљивији живот радницима и њиховим породицама како за време активне службе тако и за време пензионисања. — Gotov je Statut o osiguranju opštinskih službenika. Po ovome Statutu beogradska opština će preuzeti ma sebe osiguranje svih svojih razvrstanih i honorarnih službenika, dnevničara-mesečara koji vode administrativne, kancelarijske i slične poslove, i penzionisanih službenika. Osiguranje predviđa slučajeve nesreće, iznemoglosti, starosti i smrti.