Narodno blagostanje

Страна 478

ју потребу за исхрану људства и стоке. У идеалном промету кукуруз се и даље продаје по енормним ценама. Призад је у Бугарској купио прву партију од око 300 вагона. У преговорима је за даље куповине до којих ће вероватно ускоро доћи. Стање нове биљке, последњих недеља, прилично се поправило нарочито у брдовитим крајевима и онима удаљенијим од воде.

Стока. — Велика количина зрелих свиња још увек притискује на тржиште и цене тако да се за дебелу робу постиже највише 10,50 дин. док још увек нису ретки случајеви да се свиње продају од 9 до 10 дин. за кг. живе ваге. Под оваквим околностима и с обзиром на то да главни купци у иностранству нису приправни да повећају цене, већ напротив пре нагињу снижењу цена, изгледи за јесењу продукцију врло су слаби. Дирекција још увек плаћа 13,50 дин. франко немачка граница. С обзиром да бела роба — маст, сланина — има приличну прођу и да се услед тога поставља питање шта да се ради са месом од огуљених свиња на надлежном месту помишља се да се свињско месо изузме из ограничења потрошње у безмесним данима.

Цене говеда крећу се од 6 до 8,50 дин. за кг. живе мере. Угојене прима робе нема још увек и претпоставља се да ће она почети да стиже тек за месец дана.

За маст Дирекција плаћа 21,50 дин. франко југословенска граница. До конца септембра биће извезено у Италију 105 вагона сланине.

Сировине. — На прекоморским берзама за сировине влада лабава тенденција. Метали у Њујорку нотирају центи за либру: олово 5, цинк 6,25, калај 51, бакар 10,625. Памук у Њујорку нотира 10,29 центи, а у Ливерпулу источноиндијски 6,17 пенса за либру. Вуна у Њујорку је у паду, са 91 на 88,50 центи за либру. Каучук у Лондону нотира 12,13 пенса за либру.

БЕЧ Е,

РЕСЕ

BREMHTM Y E

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 50

ЦЕНТРАЛА БЕРЛИН 7 8 Оро 3550 филијала и депозитних baca КАМОРЕВЊВАМЊК ФУШЕМ, Аклетфее слан

ам ХОФ 2 Obo 50 филијала HMM КРАЈЕВИМА СВЕТА

застушништ во за Краљевинју Југославију;

КУРТ ДУБРАУ

БЕОГРА ЛД, Овилићев Њена 56, телефон 09908

LAJPCIŠKI JESENJI SAJAM 1940

8 25 азцизта 80 29 атцизга

60% POPUSTA UTPANZITNI/H

Ррадудма

KIM DRŽAMV- -

NIM ŽELEZNI- DO 55% РОСАМА PUSTA

Nemačka viza dobija se besplatno. Priiava ima da usledi najkasniie do 5 avgusta kođ nadležnog saiamskog zastupništva, gde se ujedno đobijiaju sva ostala obaveštenja: u Beogradu: ZVANIČNI BIRO LAJPCIŠKOG SAJMA ZA BALKAN, Knez Mihailova 88, Tel. 24-311

» Ljubljani: Ing. G. Tonnies, Tyrševa cesta 38

» Mariboru: Banka Beziak, Gosposka ul. 25

» Novom Sadu: Friedrich Lebherz, Želieznička 96

» Osiieku: Viktor Pentz, Prilaz 25

» Petrovgradđdu: Johann Weiterschan, Kr. Aleksandra 16 » Sarajevu: Petar Jurišić, Jeftanovića palata

» Skopliu: Nikola Baubin: Princeze Jelene 7

» Splitu: Konsu!l M. Janković

» Subotici: Direktor K. Konrath, Kr. Aleksandra 6

» Zagrebu: W. Erken, Trg Kralja Tomislava 15/II