Narodno blagostanje

10, абгуст 1940.

— Донета је уредба о принудној управи над рударско-топионичким предузећима код нас. Према овој Уредби поменута предузећа морају да раде непрекидно у јавном интересу и не могу да обуставе рад без претходног при“ станка министровог. У случају да ипак дође до обуставе рада Министар шума и рудника поставиће принудну управу од једног или више лица.

— Мексикански рудници злата прошле године дали су око 1 мил. унци, што већ неколико деценија нису могли да учине. Од 1932 (584.000 унци) продукција је стално у порасту, али још није дослигла ниво из 1910 (1,2 мил. унци).

— Сва предузећа са моторним погоном дужна су према пропису чл. 41 Наредбе о ограничењу продаје течног горива да оспособе своја постројења за погон дома-

_Бим горивом, најдаље до ! септембра.

—- Услед недостатка сировина текстилне фабрике у Марибору присиљене су да делимично или потпуно обуставе рад. Фабрика Хутер ограничила је посао на три дана недељно и отпустила 2000 радника. Фабрике Тома а.д, Рознер, Маутнер, Мариборска текстилна товарна, Ерлих и Доктор и Друг скратиле су рад на четири дана недељно. Фабрика Зеленка и Комп. обуставила је рад. У случају да ово стање потраје 7000 радника остаће без посла.

TRGOVINA

— Промет у детаљној трговини у Немачкој у 1989 достигао је рекордну висину од 37—988 милијарди Рм. за 11% више него 1938. Нарочито је био велики промет у августу и септембру. Код појединих артикала промет се повећао далеко изнад просека за 1989, тако дувана за 15%, постељних ствари за 21%, намештаја за 189/е, папирне робе за 26,4%, сапуна за 25,1% итд.

— Немачко министарство привреде објавило је саопштење да су источни крајеви који су некада били под Пољском сада укључени у клириншки саобраћај између Немачке и Грчке.

— Талијанска влада је продужила важност уредбе о стабилизацији цена, кирија и награда за услуге до 31 марта 1941. Забрањене су све врсте инвестиција, једино започете градње могу се довршити. Електрична предузећа могу да продуже с извађањем свог програма.

— Резерве пшенице у Аргентини су се јако смањиле и износе сада свега 0,85 мил. т. Због тога је влада забранила извоз сем у суседне земље, али ће се и у њих моћи извозити само уз претходно одобрење.

— Са Турском је закључен споразум о лиферовању 9.000 тона сировог памука. Од ове количине 3.000 тона лифероваће се одмах, док ће остала количина бити лиферована постепено.

— Уред за контролу цена одредио је железничку станицу Кремна као средњу утоварну станицу за снабдевање Београда огревним материјалом. Превозни став од ове станице до Београда са трошком мерења и товарног листа износи 760 дин. за 10.000 кгр. тежине овог материјала. Што се тиче пошиљки које долазе у Београд колима или теретним аутомобилима биће оптерећене са 200 дин. за сваких 10.000 кгр., док исте пошиљке које стигну дереглијама или сллавовима и другим пловним објектима 300 динара.

— Закључен је трговински уговор између Словачке и Југославије. Уговор се заснива на клаузули највећег повлашћења. Увозни артикли из Југославије у Словачку су ови: стока (првенствено свиње), свињска маст, воће и др:; извозни: целулоза, текстилни производи, полуфабрикати (у првом реду вунени и памучни), метали, метални производи,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 507

јечам и др. На основу споразума о плаћању целокупни платни промет из трговинске размене врши се путем клиринга. Клириншки курс је установљен са 100 словачких круна према 150 динара.

—_ Италијанске власти дигнуле су забрану са око милион килограма нашег памука који је лежао блокиран У италијанским лукама.

—_ Услед чврстих цена јајима и живини на домаћем тржишту, извоз ових артикала налази се У потпуном застоју. Извози се још једино У Швајцарску чије цене конвенирају док је извоз у Немачку и Протекторат обустављен. Цена коју нуди Немачка и Протекторат за јаја за сто комада износи око 65 дин. На домаћем тржишту међутим цена је за 100 комада 70 динара.

— Министар трговине и индустрије прописао је следећа тумачења у вези Уредбе о штедњи животним намирницама. Забрана продаје меса у среду, четвртак и петак не односи се на клање стоке у поменутим данима. Тако исто у овим данима допуштено је чувати месо у самим радњама. Месо се може у петак припремати ако је то потребно, нарочито у угоститељским радњама. Продаја 3аклане прасади као и потрошња меса од прасади може се вршити у угоститељским радњама једино у недељу. Под забрану продаје и потрошње меса не спадају животињска глава и ноге.

— На конференцији претставника наше индустрије гуме одлучено је да се оснује Куповна заједница прераБивача гуме, која ће имати за задатак да се стара о набавци потребних количина сировина за ову нашу индустрију. —_ Удружење власника млинске индустрије у Beo: граду упутило је претставку Уреду за контролу цена у којој захтева повећање цена брашну. У противном случају, тврди се, млинови неће бити у стаљу да наставе посао.

МОУСАВЗТУО

—- Немачке војне власте у Луксембургу издале су саопштење да белгиски франак важи и даље као законско средство плаћања.

— Швајцарска Народна банка тражи да јој се пријаве сва потраживања домаћих фирми из следећих земља: Белгије са колонијама, Француске са колонијама, протекторатима и мандатима, Холандије без колонија, . Луксембург, Норвешка, Грчка и Југославија.

— Француска банка је блокирала све депозите правних физичких лица шведске народности,

— Америчко министарство финансија је пооштрило контролу трговине хартијама од вредности земаља чији су депозити блокирани. У будуће ће се моћи трговати тим папирама само на основу нарочитог одобрења. Штампа пише да ће бити забрањена трговина цертификатима увезеним у САД без података о пореклу земље.

— Оптицај новчаница у САД достигао је ових дана висину од 8 милијарди долара. За последњу годину је порастао за 1 милијарду. Ово је досада највиши ниво, виши од оног из доба просперитета и велике привредне кризе. Главни разлог оволиком повећању је тезаурација, што се да закључити по снажном порасту оптицаја новчаница са вредношћу већом од 50 долара. Појава тезаурације објашњава се тиме што је у свету силно порасла тражња за доларом који се чува као најстабилнија валута и што америчке банке не плаћају камате на дневни новац па Ta je због тога згодније држати у сефу него ли уложити у неку банку.