Narodno blagostanje

Страна 508

ЗАОВКАСАЈ У

— Ових дана отворена је пруга Тел—Кошук—Мосул— Калат Шергат којом је везана Турска са багдадском железницом. На тај начин је преко Турске успостављена железничка веза између Европе са Ираном, Ираком и Персиским Заливом. Важност ове везе је огромна како због петролејских извора тако и због рудног богатства тих земаља које су повезане багдадском железницом са Европом.

— Велика Британија завела је специјалне „пропуснице" за неутралне бродове, које ће омогућити овим бродовима да се снабдевају угљем и осталим потребама у свим британским базама.

— Према статистичким подацима Трговачко-индустријске коморе у Сплиту о кретању бродова у току месеца јуна, промет се осетно смањио у поређењу са истим месецом прошле године. У току месеца јуна прошле године из наших лука испловило је 9.477 бродова са 2,052.856 тона док је у току истог месеца ове године испловило свега 7.483 бродова са теретом од 1,031.641 тона,

POLOŽAJ RADNIKA

— Пошто су послодавци пристали на захтеве дрводељских радника у Сплиту, штрајк је завршен. 200 радника добили су повишицу од 1.40 дин. по сату.

— Почели су преговори између Дирекције државних рудника и претставника радничких организација. Радници су поставили као услов 5007 повишицу док Дирекција нуди 28%.

— Воде се преговори између дирекције „Југочелика" и претставника 10 хиљада радника запослених код овог предузећа, у циљу повишења надница,

— 800 радника запослених у осјечким цигланама ступило је у штрајк пошто су послодавци одбили да потпишу колективни уговор.

— Решен је спор који је настао између лучких радника у Шибенику и њихових послодаваца. Радници су добили повишицу у висини од 25%.

— Банска власт у Загребу донела је Уредбу о лучком раду. Главне карактеристике ове Уредбе јесу: 1) Уређеље радних односа између радника и послодаваца врши се путем специјалног Одбора за лучки рад и Суда лучког рада. Ови се односи више не могу уређивати колективним уговорима. 2) Радно време износи 8 часова али је предвиђен прековремени рад који се награђује више од обичног рада. 3) Забрањена је свака колективна обустава рада (штрајк и локаут). 4) Оснива се задруга за обављање лучког рада на систему концесија. 5. Предвиђене су строге казне за прекршаје ове уредбе.

— Банска власт у Загребу после завршених прегоВора између претставника тектсилне индустрије и радника запослених у њој, прописала је минималне радничке наднице. У текстилним предузећима у Загребу, Осијеку, Вараждину, Карловцу, Дугој Реси надница износи 4 дин, по радном сату, док у осталим местима Бановине 3.50 дин. У случају да које од ових предузећа исплаћује веће минималне наднице, не сме их поводом овог решења снизити.

— Државна речна пловидба повећала је радницима запосленим у радионици на Ади Циганлији плате од 10З0%е. У исто време повећан је додатак за путовање бродском егзекутивном особљу. Повећање износи 20—80%.

— Трамвајско особље суботичке електричне централе покренуло је акцију у циљу повишења принадлежности, увођења 48-часовног недељног радног времена, отпуштања девет женских кондуктера и повратак на посао 4 службе-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 32

ника. Ови су захтеви прихваћени изузев тражене повишице плата. |

— Потписан је колективан уговор између металских радника који су били у штрајку и предузећа Браће Крамер у Новом Саду. Радници су добили повишицу од 10 до 26%,

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Трговачки регистар

„Зорка“ а. д. Београд, упис члана управног одбора г. Петра Блашковића. — „Искра“ творница кемичких производа и свијећа д. д. Загреб, упис члана управног одбора г. Мариа Марића. — „Сава" опште осигуравајуће д. д. Загреб, упис чланова управног одбора г. г. д-р Драгутина Цекуша и Милана Мих. Стефановића. — Радио Загреб дд., упис чланова управног одбора г. г. Ивана Костренчића и д-р Маријана Полића. — Континентално д. д. за трговину жељезом Загреб, упис члана управног одбора г. д-р Александра Адамовића. — „Сава' опште осигуравајуће д. д. Загреб, упис чланова управног одбора TF. г. д-р Карла Галиа, Атонија Козулиха и Теодора Фрича. — Монтанија JL. д. Загреб, упис члана управног одбора г. д-р Томислава Томљеновића. — Општа штедиона д. д. Вараждињ, упис чланова управног одбора г. г. Антуна Јелчка и Стјепана Кановника. — Међумурско петролејско д. д. Селница, упис чланова управног одбора г. г. Макса Розенберга, Иве Томашића, Шарла Жаросиа, Ивана Чубелића и Јакоба Кучана. — Чаковечко јавно складиште д. д. Чаковец, упис чланова управног одбора г. г. Еугена Бенедика, Бродњака Антуна и д-р Межнарића Стјепана. — Српска централна банка д. д. Осијек, упис члана управног одбора г. Душана Радановића. — Љуштиона риже д. д. Сушак, упис члана управног одбора г. Владимира Палајића.

Зборови акциснарских друштава

7 август — „Преслица' текстилна индустрија д. дЗагреб (редован).

9 август — Алфа д. д. сепаратори и стројеви за млекарство Загреб (редован).

12 август — „Славонија' друштво на дионице за индустрију дрва Загреб (редован). -

13 август — Керамичка индустрија д. д. Загреб (редован). — Сједињене творнице стакла на дионице Загреб (редован).

17 август — „Лим“ творница жељезних бачава, металних производа и кисика д. д. Загреб (ванредан). — „Минерва' накладна књижара д. д. Загреб (ванредан). — „Унион“ графичко накладни завод д. д. Загреб (ванредан). Сједињене творнице конопље и ужарске робе д. д. Загреб

(ванредан).

19 август — „Типографија“ графичко-накладни завод д. д. Загреб (ванредан).

31 август — „Кулпин“ д. д. творница конзерви Нови

Сад (редован).

RAZNO

— JloHera je Ypen6a o музејима и галеријама за Бановину Хрватску, на место старог закона из 1918 год. који је имао много недостатака. Овом Уредбом законски је нормиран положај не само јавних музеја и галерија већ и приватних, који ће такође од сада бити приступачни широј јавности.