Narodno blagostanje

Страна 590

нормално улазе у промет у јесен, после жетве. Уколико и буде довољно обореног дрва, питање је хоће ли се ње: гов транспорт моћи да обави у недостатку саобраћајних средстава. Поврх тога веће количине горивог дрва иду овог лета у иностранство.

Трећи низ компликација на тржишту дрва настао је после регулисања максималне цене у неким потрошачким

центрима. Произвођачи тврде да су те цене испод њихоВих трошкова производње и не лиферују дрва трговцима у рајонима где су цене максимиране. Продаје се на другу страну, или се шаље дрво у извоз. За кратко време то може да доведе до катастрофе по питању снабдевања градова дрвом. То је артикал којим се не може тако лако трговати мимо контроле. Она би овде могла да буде ефикасна код одржавања цене, али резултат би био парализа тржишта. |

Код угља је слична ситуација. И ту су истрошене резерве, ограничена производња због недостатка радника из специјалних разлога, повећан извоз у Италију, тако да је Трбовље морало да ограничи своје лиферације домаћем тржишту, а осим тога стварање резерви прописано уредбом одвукло је један део робе са тржишта.

_ Према томе (не може се решавати проблем дрва и угља почевши од трговине, као што мисле у Загребу преко задруге и у Београду са предлогом да општина набави дрво. Проблем је у производњи, транспорту и трговини. До зиме има још два месеца, у којима се може много учинити. Али то је премало времена да се препусти само приватној иницијативи да она сврши посао. Њу би могло јаче да покрене само кад би јој се оставила слобода да диктира цене. То је опет немогућно. Нема другог излаза него да се власти ангажују, мобилисањем радне снаге за сечу и превоз дрва и превозних средстава. И нарочито да буду оштре у сузбијању црне трговине дрвом и угљем. Ако органи за контролу цена буду способни да утврде трошкове производње и према томе одреде цене, власт мора да нађе начина да дрво буде дотурено до потрошача. Тада, уколико досадашња трговина не буде на висини задатка, може да се јави општина као организатор снабдевања. Али док нема дрва није она способна да то изведе.

Pre izvesnog vremena u Zagrebu je osnovan Akcioni odbor udruženih saveza hrvatskih privrednika. Po naslovu moglo bi se nagađati mnogo raznih ciljeva ovakvog odbora, ali teško da bi ma kome došao na pamet stvarni. Ovai odbor treba da vodi borbu ispred Saveza za zaštitu privrednika dužnika od novčanih zavoda ao poverilaca. Zaštita bi imala da bude po primeru one koju uživaju zemljoradnici. Pokret nije od juče. Godinama već mogli su da se čuju iz redova privrednika t. zv. srednjeg staleža zahtevi za zaštitom u pogledu dugova. Pre nekoliko meseca nastao je pod tom mparolom u Hrvatskoj čitav pokret, ali jadno vreme akcija se stišala, pa je izgledalo da je napuštena. Sada je organizaciono dobila mnogo i to može da bude samo znak da će se borba produžiti mnogo oštrije nego do sada.

Ovakvih pojava imali smo i u drugim zemljama, naročito u periodu krize. Pre nego što je nacional-socijalizam došao na vlast, parola ukidanja kamatnog ropstva bila je jedna od naipopularnijih. Međutim, po dolasku na vlast, ta parola nije realizovana. Nacionalno-ekonomski interes bio je jači od političkog, jer ukidanie kamatnog ropstva nije ekonomski opravdan zahtev, nego je prihvaćen iz političkih interesa. To isto ponavlja se danas u Hrvatskoj. Akcioni odbor radi na ostvareniu jednog zahteva koji bi, sproveden, nacionalno-

Srednjestalešci fraže razdužernije

=== ra cana

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 53

ekonomski bio štetan, jer bi dotukao kredit. On je podriven razduženjem seljaka, a ovom merom ne bi od njega ostalo više ništa. Tada bi se još ozbilinije postavio problem obnove kreditne funkcije u zemlji. Sada je to već teško, jer je poljuljano poverenje režima pod 'kojim su one bile stavljene.

Akcioni odbor može da se rukovodi interesima članova koji su udruženi u raznim savezima., Njegova snaga zavisi od političke snage udruženja. Prema tome, akcioni odbor mije pretstavnik privrednog udruženja, nego ima politički karakter. Koliko bude jak da” vrši politički pritisak, da mobiliše svoje članstvo, utoliko ća'i uspeti. U tom pogledu interesantno je gde se pokret javio i kakve je parole izbacio. Otud i izvesna obazrivost u štampi, i опој koja ne odobrava zahteve, da se ne bi zamerila jednom novom političkom faktoru.

Zahtev za razduženjem uperen je protiv banaka. Banke ne daju svoja sredstva, jer one ne prave novac, nego ulštedevins, pa i onih oli su za razduženje. Ako postoii ekonomski razlog za razduženjem, a to bi bio slučaj} samo Кад bi pretila nekom ekonomska propast, ni fada nije opravdano stvaranje pokreta. U pokret za razduženje ulazi se sa šićardžiskim mentalitetom. A u principu razduženje bi bilo оргауdano samo u slučaju kada njim nacionalna privreda gubi manje nego bez njaga. Nikada nije to opravdano za ceo DTiVredni red. To je razlog više protiv njihovog udruživanja. Naimanje taj razlog može da postoji sada. Razduženje je aktuelno u periodu krize, a naši srednjestalešci davno su je zaboravili i mnogi su se ugojili posle nje teškim parama.

========= HeMauka mrraMma продужује Враћање јединственој да коментарише говор минимарци стра Функа о привредном преуређењу Европе. Највише простора посвећено је организацији мултилатералног клиринга. Из писања штампе следи да је била тачна наша интерпретација, да би Немачка у Европи добила улогу обрачунске централе, као што је у слободном девизном промету био Лондон. Концентрација послова преко Лондона учинила га је била пословном цнетралом у светској размени добара и плаћању, а у овоме случају централа би настала споразумно, и место приватног карактера имала би јавни. У либералистичкој размени, која се у коначној линији увек ослањала на злато, могло је поред главне обрачунске централе да се формира читав низ мањих које су биле другоразредног значаја. Обрачунска централа у мултилатералном клирингу морала би да буде једна, да у њој буде сконцентрисан и кредитни посао, јер овај клиринг може да функционише само ако се њим јединствено управља. Зато остаје још отворено питање како би се најбоље могла да врши клириншка размена између граничних земаља. Само суседство није претпоставка за живу размену добара, као што се види на балканским земљама. То би могло да служи као разлог централизације у клирингу и пограничног промета, уколико он не би био чиста трампа.

(Осим тога питање је како ће функционисати тај клиринг између два центра. По изјави министра Функа Немачка и Италија би заједнички радиле на економском уређењу Европе. Немачка марка била би најјача валута у том мултилатералном односу. Италијанско царство изграђује се међутим са тежњом према аутаркији. Аутаркија је невоља коју је наметнула тешка привредна криза у свету; после овог рата економски успех једне земље огледаће се у томе колико која могне да одбаци аутаркију. Али независно од аутаркије постојаће тежња изградње свог привредног блока. Рим би исто тако имао свој привредни круг, и земље из тог круга долазиле би у привредну везу са Берлином преко Рима.

трена Бе =O