Narodno blagostanje

Страна 556 SJAJ

— Радници запослени у државном руднику Љубија ступили су у штрајк услед неиспуњења оних радничких захтева на које је управа рудника била обавезна.

— Четири фабрике црепа у Великој Кикинди зтказале су својим радницима посао за 1 септембар. На тај начин 2.000 радника са породицама остаће само у Кикинди без посла. Очекује се да и фабрике црепа у Новом Бечеју и Новом Кнежевцу такође откажу посао својим радницима. До отказа је дошло услед ступања на снагу нове возаринске тарифе која је цигларима такорећи потпуно онемогућила рад, пошто њено повишење износи 47%/6.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА Zborovi akcionarskih društava

27 avgusta — »Slavex« d. d. za trgovinu i promet robom Хастеђ (уапгедап).

29 avgust — Jugoslovensko ribnjačarstvo 4. 4. Чјау. Brod (redovan).

30 avgusta — Braća Janeković, trgovina drvom i parna pilana d. d. Zagreb (redovan).

831 avgusta — »Vrbas« rudarsko dioničarsko društvo, (vanredan).

šlavgust — Tranzitno-prometno d. d. Sušak (redovan).

3 septembra — »Tanin« dioničarsko društvo za promet proizvoda za strojenje koža, Zagreb (redovan).

12 septembra — Uglienik Ladanije Dolnje d. d. (redovan).

29 septembra — Privilegovano a. d. za izvoz zemaljskih proizvoda Kraljevine Jugoslavije, Beograd (redovan).

Tugovački registar

»Staro Kanjiška prva parna strugara i parni mlin d. d.« Stara Kanjiža, upis člana upravnog odbora ge. Nikole Gamboša. — Interkontinental Karo i Jelinek jugoslovensko transportno d. d. Zagreb upis članova upravnog odbora g. g. Ante Radojevića i dr. Đure Kumičića. — Jugoslovenska plovidba d. d. Sušak upis člana upravnog odbora g. Ivana Tomljanovića. Atlantska plovidba d. d. Sušak upis člana upravnog odbora g. Ivana Tomljanovića. — Tvornica tanina Sisak d. d. Zagreb upis članova upravnog odbora g. ge. Marka Bauera, dr. Stjepana Krasnika, dr. Ante Kuntarića i dr. Ive Stančić Rokoto-

va. — Semperit-Kaučuk d. d. Zagreb upis članova upravnog odbora g. g. dr. Vjekoslava FEFlajšera i dr. Dušana Đorđavića. — Potr. industriisko trgovačko 4. 4. Hercegovac, upis

članova upravnog odbora g. g. Jaroslava Navrata i Mirka Petra. »Tegma« industrijsko i trgovačko dioničarsko društvo

Zagreb, upis člana upravnog odbora g. Ive Fafera. — Jugoslovenska privredna banka Glina, upis člana upravnog odbora g. Marka Vujasinovića. — Alfa d. d. Zagreb, upis člana

upravnog odbora g. dr. Vjekosšlava Flaišera.

PA3HO

— Девизна дирекција Народне банке извештава све оне наше поданике, који се налазе у неокупираном делу Француске, а желе да се врате натраг у земљу, да се обрате молбом Девизној дирекцији (Општи отсек) ради дознаке путног трошка, пошто је Дирекција успоставила могућност плаћања у неокупирану Француску.

— Банска власт у Загребу предузела је енергичне мере уз помоћ жандармерије противу сељака који уништавају шуму. Примећено је да сељаци најчешће секу шуму која припада католичкој цркви.

— Талијанска влада је одобрила кредит од 580 мил. лира за извођење јавних радова у Албанији.

— Швајцарска спада међу оне неутралне земље са којим су трошкови живота од почетка рата досада најмање

____НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 54

порасли. Крајем јуна о. г. индекс трошкова живота је износио 1496 (1914 = 100) и био је свега за 9 поена већи него у септембру 1989.

— Банска власт у Загребу предузела је врло опсежне мере да би спречила даљи скок хлебу. У томе циљу сазвана је конференција на коју су позвани претставници општине, млинске индустрије, трговаца брашном, пекара, Радничке коморе итд. Конференција треба да одлучи о висини цене хлебу и да донесе одлуку о даљој организацији расподеле брашна. На овоме састанку утврђено је да је верижна трговина један од главних узрока скупоће хлеба. |

— Дирекција за спољну трговину закључила је са Италијом уговор о испоруци 500 грла ситне планинске говеди — буша. Према уговору стока прве класе треба да мери најмање 350 кгр. и да не буде старија од 5 год. док стока друге класе не сме да мери мање од 300 кгр. нити да буде старија од 7 год. Међутим лица која су закључила овакав уговор изгледа да нису најбоље информисана о стварном стању, пошто у нашим планинским крајевима где се гаји ова врста говеда, нема буша који тежи 350 кгр. одн. 300 а даје грло старо 5 одн. 7 година. А то значи да се овај овако конструисан уговор не може никако испунити.

— У току последње недеље констатован је пораст цена сирових говеђих кожа. Ово је дошло услед смањења нагомиланих залиха, што је опет последица завођења три безмесна дана.

— Шведска влада је емитовала благајничких бонова у износу од 50 мил. к. са каматом од 39.

— Шведска индустрија је од септембра 1939 постепено смањивала производњу до јуна 1940. Индекс проинзводње (1935 = 100) је пао за 126 на 107 крајем маја. Даљи пад је заустављен оживљењем послова у железној, челичној и машинској индустрији а исто тако и у текстилној.

Сваки напредак у пронзводњи н

употреби, сђе знање и сва иску-

ства, што су мх од године 1866

стекли специјалисти наше орга-

низације која обухвата цео свет,

чримењују се код фабрикације наших

GARGOVLE МАЗИВА

м дају им онај квалитех, који гарантује смгуран м економичан погон,

Jugoslovenska STANDARD — VACUUM Oil Company d d. ЂАГРЕЂ БЕОГРАД