Narodno blagostanje

51. абгуст 1940.

rezervi kod imućnijih potrošača mogli da izvuku sa tržišta robu, tako da se pojavi stvarna oskudica, a me samo Као posledica spekulacije, onda je već sad potrebno da se ргеduzmu koraci za obezbeđenje snabdevanja. Potrebno bi bilo izvršiti racioniranje potrošniz svih onih artikala čija bi proizvodnja mogla da podbaci za potrebama.

Mesari nemaju dug rok da iskoriste spekulaciju, jer će se uskoro pojaviti ulie. Proizvodnia ulja je koncentrisana i može se kontrolisati, što nije slučai sa mašću. Ali ako privatno gomilanie bude jače od ponude ulia, mesari ća opet biti osolobođeni konkurencije ulja i moći će opet da spekulišu. Ne samo mast, nego i ulie, kod koga se ne zna kolika će mu biti proizvodnia, treba takođe da bude racionirano. To je potrebno da se učini iz samog razloga što je to potrebno i kod masti. Racioniranie bi moglo kod velikih zaliha u zemlji da ne ograniči potrošniu prema dosadašnioj. Ali ono je potrebno da bi se suzbile štetne posledice privatnog nagomilavania rezervi. Ako se počne kasno, biće nepravadno, jer će jednaku MRoličinu dobiti i oni koji imaju rezerve i oni koji žive samo na cedulju.

После закључења примирја са Немачком Француској се наметнуло неколико проблема у вези са њеном новом ситуацијом. Међу првим је запослење великог броја демобилисаних војника, враћање избеглица, реорганизација индустрије и спољне трговине и исхрана становништва. Решење првог проблема је отежано окупацијом северног дела Француске, осим тога знатан број фабрика и рудника оштећен је бомбардовањем. За време рата а и пре њега у току 1939 ратна индустрија је радила пуном паром, а она за цивилне потребе била је у депресији. Сада, пошто је рат за Француску завршен требало би извршити преориентацију у индустрији са ратне на мирнодопску производњу и обезбедити за то потребне сировине.

Одмах по обустављању непријатељства било је јаоно да се неће моћи остати у привреди при старом либералном режиму. Ауторитативни режим који је заведен у политичком животу нужно је захтевао дириговање привредом. Тим пре што влада намерава да изгради другу Француску чија ће основа бити пољопривреда. Прва мера донесена ових дана односи се на индустрију. Законом о

Француска је напустила либералну и прешла на дириговану привреду

реса пи У

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

важних.

Страна 555

индустријској производњи стављена је целокупна индустрија под државу контролу. Биће формиран специјални одбор за контролу који ће радити по директивама владе и имаће велика овлашћења. Он ће моћи да врши репресалије против предузећа која се буду огрешила о прописе закона и не буду извршила његова наређења. Тако он има право да смени директоре фабрика или да казни предузеће са 109: од целокупног обрта. За сваку индустриску грану министар рада ће поставити комесара који ће бити главни контролни орган. Под њиховим надзором радиће организациони одбори који ће водити бригу о запослењу радника и чиновника у свакој индустриској грани и трговини. Сва питања организације рада и производње решаваће ови одбори. Они су овлашћени да пребацују сировине из једног предузећа или концерна у други, и тако изврше расподелу производње. У њихов делокруг спада и контрола цена, решавање спорова између појединих предузећа као и спорова између послодаваца и радника, али последњу реч имају у свим овим споровима комесари. Радничка и чиновничка удружења могу да предложе лица која ће ући у те одборе, али влада не мора да им усвоји. Према томе одбори ће бити састављени од лица одређених од владе.

Закон садржи и одредбе о растеравању чиновничких и радничких синдиката као и великих концерна. Тиме је она добила оружје да скрши отпор њеној привредној политици који би се јавио било са стране послодаваца било радника или чиновника.

Спољна трговина такође није могла остати ван владине контроле. Стога је донесен закон о оснивању завода за спољну трговину који ће бити правно лице и стајаће под надзором министра финансија. Ова мера није само резултат потребе да државна контрола обухвати не само индустриску производњу него и спољну трговину већ и последица енглеске блокаде мора. Слободну трговинску везу с иностранством има данас Француска једино преко Шпаније и Швајцарске. Досадашња контрола путем манипулисања девизама била је слаба. На завод ће бити пренет компензациони уред који је био основан још пре рата, а за време рата стављен под контролу министра финансија. Он ће водити клириншки промет с иностранством. Завод има задатак да обезбеди становништву средства за исхрану и индустрији сировине.

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— U okupiranim krajevima Francuske nemačke vojne vlasti nastoje da se žetva i ostali poljoprivredni radovi oko sakupljanja letine svrše na vreme. U svakom departmanu određeno je za to nekoliko oficira i njima je dodeljeno nekoliko poljoprivrednih stručnjaka. Nedostatak radne snage koji je nastao zbog velike evakuacije (oko 8 miliona ljudi) vojna komanda nastoji da ukloni upotrebom zarobljenika, nemačkih vojnika kao i kolektivnim radom seljaka koji su ostali kod kuće. Velika mašinizacija francuske poljoprivređe olakšava mnogo posao, pošto zahteva manje radne snage. U nekim departmanima radi se isključivo sa mašinama. Pre sadašnjeg rata francuska poljoprivreda je mogla da pokrije 97% potrošnje pšenice, 99,6% raži, 99,06 krompira i 99%. ovsa.

— Prizad je odlučio da ove godine podeli seljacima besplatno seme za setvu ozimog lana, kako bi se zasejale veće površine, Za otkup lana Prizad je predvideo cene između 6 i 7 din. po kg.

— Да би се повећала производња уљане репице, Призад је одлучио да земљорадницима даје отсада бесплатно семе и обезбеди што више засејане површине овом сировином. Истовремено Призад је утврдио цену од 5 дин. по килограму репице коју ће цену плаћати на пролеће када стигне сетва. |

— На територији испоставе Банске власти у Сплиту Призад ће подићи 25 магацина за смештај брашна. Капацитет ових магацина износи 1.150 вагона. За изградњу предвиђена је сума од 8 милиона динара.

ИНДУСТРИЈА

— Mađarska vlada je propisala uredbu o tipizaciji polioprivrednih mašina. Dosada u tom pogledu vlada veliko šarenilo, pošto postoji veliki broj ftipova koji su često puta

-пегастопа т. Postavljen je naročiti odbor koji ima da oda-

bere najbolie tipove mašina, i ubuduće će se moći samo ovi proizvoditi.