Narodno blagostanje

(o септембар 1940. | _____

период коначног конституисања привредне заједнице на

европском континенту. Немачки Рајх је политички продро. И ко верује да је привреда основана на неекономској бази,

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 567.

не може прећи преко тога да ових недеља немачке армије убрзавају конституисање новог европског привредног поретка. БУДУЋИ ЗАДАЦИ

Наводим најпре даљу изградњу домаћих народних привреда. Почевши од градње путева и саобраћајне мреже до интензивирања пољопривреде у великим деловима Европе постоји огроман посао. Његово решење има велику предност да не треба да подлегне техничкој вртоглавици као у прошлој светској привреди него да може да успева корак по корак сходно потреби.

У уској вези с изградњом народних привреда подизаћђе се животни стандард народа. То ће уследити на природној бази, одговарајући сопственој производњи, и У узрочној повезаности извоза и увоза биће заједничка ствар свих привредних партнера.

Али круна развоја биће пуна запосленост. Богате колонијалне земље Енглеска, Француска, Холандија и Белгија нису биле у стању да отстране беду незапослености.

Немачки народ је на основу нових привредних сазнања овај бич човечанства отстранио и многим другим народима као непосредни резултат, дао средства за боље запослење. |

Стога сам ја више него икада убеђен у то да је нова европска привредна политика полуга с којом стари континент може да створи и створиће себи нови живот. Кад се сетимо својих сопствених помоћних средстава које нам наш континент пружа, кад рад ступи наместо новца, воћство наместо шпекулације, тада се може време, поред изградње, с обзиром на задатке и могућности решења, да уброји само у најлепше и највеће у историји. Досадашњи успеси допуштају да се то сазна, и да се томе нада. Али доказ морамо навести. Судбина поставља само степенице у будућност, али ми морамо да ступамо сами по њима.

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

„нееттершЕше Uredba o kontroli cena na malo. sadrži svega 6 članova, a od tih 6 prvi uglavnom iscrp= ljluju čitavu materiju o cenama.

o Ured za kontrolu cena ovlašćen je da za artikle koji su pod kontrolom cena na veliko utvrdi i cene na malo. To će učiniti ili tako da prop:še maksimalne prodajne cene, ili da oredi maksimalnu bruto zaradu u procentima, koja će se dodavati na efektivne nabavne cene.

Pristupajući kontroli cena na malo otklanja se jedan nedostatak u našem režimu cena koji je bio vrlo ozbiljan. Trgovina na Veliko bila je kontrolisana kod nekih artikala, da bi se sprečilo skakanje cena. Mera je zavedena za zaštitu potrošača, a izrodila se u zaštitu trgovaca na malo. Njima ije ostavljena sloboda da se dovijaju na koji će način da izvuku višu cenu, a da ne mogu da dođu pod sankciju zakona. Naprimer, cena ulju bila je pod kontrolom, ali ne i onog ulja koje se prodaje zapečaćeno u flašama od 1/» i 1/a litre. Ba"кап је izigrao propise o suzbijanju skupoće razlevajući ulje sam u male flaše.

Prema izjavi Ministra trgovine | industrije pod kontrolom cena na veliko nalazi se 60 artikala. Sasvim je razumljivo da je i kontrola na malo ograničena na ove artikle. Kontrola cena je socijalno-politička mera, da se potrošači zaštite od пеоргаудапог зкакапја сепа. АП опа тога да ima i privredni karakter, inače će prouzrokovati poremećaj u privrednim procesima. Ne može se u privatno-kapitalističkom sistemu odrediti cena nezavisno od troškova proizvodnje, plus prosečna dobit. Ako troškovi proizvodnje rastu moraće se dopustiti i skakanje cena, pa i kad ono prelazi u skupoću. Da bi se cene na veliko i na malo mogle kontrolisati, potrebno je poznavanje troškova proizvodnje. Kada se cena jednog artikla na putu od proizvođača do potrošača utvrdi samo na - jednom mestu, onda je vrlo prost problem da se ona određuaje dalje do potrošača, dakle na malo. Hoće li uspeti kontro_ [ја cena na malo zavisiće još samo od kontrolnog aparata. - Problam dakle leži u određivanju cena na veliko i u kontroli trgovaca na malo. | Kontrola cena na veliko podbacila je totalno. Tendencija cena da skaču produžila se nesmetano, a funkcija Ureda

Kontrola cena na malo

za kontrolu cena svela se na to da legalizuje skakanje. U uvodnom članku pišamo o tom problemu, jer je situacija danas sasvim drukčije nego što je bila u vreme kada je Ured osnovan. Cene raznih artikala toliko su sa ispreskakivale, da He. može više da bude ni govora o nekoj harmoniji. U sadašnjem nivou cena. Dok postoji ta harmonija, dotle je i posao Ureda dosta jednostavan. On se može da ograniči na to da prosto fiksira cene onda gde su ce zatekle. Ovakvu energičnu meru treba preduzeti čim 5е pojavi mogućnost jačeg skakanja cena i poremećaja u odnosima cena pojedinih .artikala. Mi odavno nismo u toj situaciji. Pojavili su se, međutim, i drugi problemi: težnja za gomilanjem rezervi kod imućnijih potrošača, a ni zalihe nisu više kolike su bile. Nameće se potreba da se preispita cena svakog artikla zasebno i da se dekretiranjem fiksira sada jedan nivo koji treba da bude baza za kontrolu. Bez toga kontrola cena na malo песг biti ništa drugo nego legalizacija skupoće. -

Nezavisno od toga ostaje još kontrola trgovaca na malo, da li se pridržavaju odredaba Ureda za kontrolu. Ne može se ni misliti na to da Ured vrši kontrolu preko svog aparata. Publika u svom interesu treba da bude kontrolor. Mi smo već više puta pisali da je mentalit•t našeg čoveka takav da on ne ide da prijavi stvar i kad je oštećen. Još manie će ići ako se pojavi oskudica izvesnih artikala, kada kupci smatraju da su srećni što mogu da dobiju robu, bez obzira na cenu.

У прошлом броју писали смо о Погоду тј. хрватском Призаду као кораку ка даљем цепању унутрашњег тржишта односно тенденције привредне аутономије. После тога у службеном листу бановине Хрватске објављена је наредба којом се одредбе Уредбе о мерама у сврху снабдевања становништва и војске хлебом протежу и на бановину Хрватску. То нам даје повода да се понова вратимо на овај проблем, који извесне измене учињене у првобитној уредби приказују у правом светлу. Измене у уредби, која важи на осталој територији државе, показују да се ишло за тоталним подвајањем тржишта, за потпуном аутономијом. Повлашћено господар“ ско друштво (Погод) третира се за територију бановине

Још неколико речи о хрватском Призаду