Narodno blagostanje

14, септембар 1940'

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 585

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

ПОЉОПРИВРЕДА

— Veće Poljoprivredne komore za Drinsku banovinu izdalo je jedno saopštenje u kome ustaje protivu Prizadove politike na unapređenju voćarstva. Veće smatra da suma od 61 miliona dinara, koliko je Prizad odredio u ovu svrhu, treba da bude predata samo onim proizvođačima od kojih je vršen otkup. U isto vreme izraženo je nepovrenje u administrativne ustanove, koje, ako budu ovaj novac uzele da ga raspoređuju, mogu se vrlo lako rukovoditi partijsko-političkim razlozima.

— Otpočeo je rad prvi кекај za stručnjake koji će se baviti maslinarstvom na našem Primorju. Tečaj se održava u Splitu, i prestavlja prvu u nizu sličnih akcija· koje će Prizad preduzeti u cilju unapređenja maslinarstva i voćarstva na Primorju. Od strane Ministarstva trgovine i industrije odobrena је svota od 359.000 dinara za podizanja specijalnih ambulantnih stanica u kojima će se vršiti ispitivanja u vezi sa mogućnošću uništavanja štetočina koje kvare rod maslina.

— Odobrena ie nabavka šećera bez: ·palaćanja državne trošarine svim pčelarskim društvima, zadrugama kao i privatnim licima. Šećer se može nabaviti preko Prodajne centrale u Beogradu i to za svaku košnicu najviše 5 kg.

— Bugarska sa Južnom Dobrudžom dobija taritoriju od 8000 m? sa 400.000 stanovnika. Glavna privredna grana је роljoprivreda. Proizvodnja pšenice iznosi oko 1,75 mil. metarskih centi, 700.000 kukuruza, 550.000 ječma, 109.000 ovsa i 150.000 raži. Izvozni višak žita ceni se na 2 mil. metarskih centi. Stočarstvo je razvijeno i kvalitet stoke bolji je nego u Bugarskoj. Pre svetskog rata Dobrudža je imala 1 mil. ovaca, 150.000 do 200.000 komada goveda, 120.000 koza i 26.000 svinja.

— U Generalnom guvernemanu ove jeseni sva poljoprivredna gazdinstva sa 100 i više hektara biće obavezna da zaseju određenu površinu uljaricama. Površina pod uljaricama treba da bude naimanje 42.000 ha.

— U Mađarskoj pre 6 godina počelo je s opitima proizvodnje pirinča, i to sa 96 vrsta. Teškoće dolaze odatle što pirinač traži mnogo vlage. U Mađarskoj od aprila do septembra pada 300 do 350 mm kiše, a pirinač u periodu razvoja treba naimanje 1100 mm. Prema tome, nedostatak kiše od 800 mm morao bi se nadoknaditi navodnjavanjem. Pošto Mađarska nema onako visoku temperaturu kao što je potrebna pirinču, subtropskoj biljci, od 96 vrsta ostalo je za dalje opite svega 6 koje traže manje toplote. Da li će uspeti neke od ovih aklimatizirati, još je neizvesno. Lane je bilo zasejano pirinčom 25 ha, prosečan prinos je bio 30 metarskih centi po katastarskom jutru (4,483 ha). Ove godine је zasejano oko 100 ha. Da bi se podmirila sadašnja potreba moralo bi se zasejati 7750 ha pirinčom.

— Poslednjim proširenjem svoje teritorije Mađarska dobija 2,37 mil. stanovnika. 75,8% stanovnika ustupljenog dela Transilvanije bavi se zemljoradnjom, 9,5% zaposleno je u jndustfriji i zanafsfvu, 1,5% ш ·saobraćaju i 5,9%/. u ostalim zanimanjima. Time se površina oranice u Mađarskoj povećala za 1,5 mil. ha na 7 mil., a livada i pašnjaka za 1,95. mil. ha. Proizvodnja pšenice preovlađuje, a kako se je уге од рге nekoliko godina počela u Mađarskoj vršiti preorijentacija na industriske bilike i kukuruz, moraće se sada taj posao ubrzati. Naivažnija dobit za Mađarsku je šumsko-bogatstvo Transilvanije, koje se ceni na 1 mil. ha belogorice i 500.000 ha crnogorice. Otsada će Mađarska moći sopstvenom proizvodnjom da podmiri potrebu gorivog drva, a neke vrste drva moći će i da izvozi. Prema tome uvoz građevnog ·drva i drugih vrsta jako će se smanjiti, a to je važno za našu drvnu industriju

·koja je dosada izvozila znatne količine tehničkog i gorivog

drva u Mađarsku. Industrija se povećala za 672 praduzeća sa

.33.000 radnika i proizvodnjom artikala u vrednosti od 190 mil. penga godišnje Od toga otpada na industriju železa 42, tekstilnu 37, sredstava za ishranu 241, hemisku 43, preradu „drva 205, kožnu 24, građevnu 41 i 25 na industriju papira i „druga preduzeća. Sve su to preduzeća lake industrije, teška

je ostala u Rumuniji. U rudnom bogatstvu Mađarska je ta-

'kođe mnogo dobila. Godišnja proizvodnja dobivenih rudnika

iznosi oko 47.000 t soli, 160.000 t uglia, 3—4000 t železne rude, 10.000 t pirita, 19 + žive, 129 bakarne rude i 10.000 + boksita. .

— Pretsedništvo Najvišeg saveta Sov. Unije propisalo je dekret o podržavljenju celokupnog zemljišta zajedno sa šumama i rudnim bogatstvom u Besarabiji i Severnoj Bukovini. Vlade Ukrajine i Moldavije pozvane su da razdele zemlju seljacima. U isto vreme izvršeno je podržavljenje svih banaka. kreditnih ustanova, saobraćajnih preduzeća, električnih centrala, industriskih preduzeća koja zaposluju preko 20 radnika, svih štamparskih preduzeća, pozorišta, bioskopa, sportskih igrališta, apoteka, bolnica i drugih zdravstvenih ustanova, škola i velikih kuća.

— Преговорима између Господарске слоге и фирме Франк и синови д. д. утврђена је откупна цена цикорији за ову годину на 60 дин. за 100 кгр.

ИНДУСТРИЈА

— U blizini železničke stanice Kosovo Polje otpočeo је rad rudnik magnezita, koji će proizvoditi pored sirovog i pečeni magnezit. U preduzeće je uloženo 2,000.000 dinara.

— Nestašica sirovina u Grčkoj sve se jače oseća. Industrija gume i tekstila nalazi se u vrlo teškoj situaciji. Rezerve su pri kraju. Snabdevanje životnim namirnicama, naročito pšenicom, iz zemalja jugoistočne Evrope i ove godine potpuno će otpasti usled slabe žetve u ovim zemljama. Nastupile su teškoće i sa snabdevaniem ugljenom. Grčko brodarstvo raspolaže ugljenom još samo za petnaest dana.

— Usled nestašice uglja na tržištu, čime je naročito pogođena domaća industrija, odgovorni i merodavni faktori proučavaju pitanje uvođenja opšte kontrole nad proizvodnjom uglja i njegovom raspodelom u zemlji. Predviđaju se i maksimirane cene. Zainteresovani krugovi bacaju krivicu za Ovu nestašicu na industriju uglja koja, kako ovi kažu, očekuje povećanje. cena.

— Proizvodnja automobila u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj poslovnoj godini 1939/40 je skoro dostigla rekordnu proizvodnju 1937 i 1999. Pojadina preduzeća su prebacila i te rekorde. Proizvedeno je 4,2 miliona kola. U krugovima automobiske industrije računa se da će produkcija u OVOJ poslovnoj godini i dalje rasti.

ТРГОВИНА

— Uskoro će se pristupiti uvozu parafina iz Rusije. Prema trgovinskom sporazumu predviđena je količina u vrednosti od 100.000 dinara.

— Do nove kampanje šećera trgovci kolonijalne i mešovite robe prodavaće potrošačima šećer u srazremri 40% kristal prema 60 kockasli.

— Према информацијама „Обртничког весника" ситуација на тржишту кожом потпуно је консолидована, тако да нема опасности несташице овог артикла. Једина тешкоћа састоји се у недостатку разних хемикалија, а масти и „уља које су неопходне индустрији кожа. Цене су углавном стабилне. ·