Narodno blagostanje

Страна 586 · НАРОДНО — Rešenjem Banske uprave u Banjoj Luci utvrđene su cene belog i hlebnog brašna na veliko i malo kao i veličina uima, na teritoriji Vrbaske banovine. Na 100 kg pšenice ujam iznosi 10 kg. Cene za trgovce na veliko: belo brašno 0 i griz 7,65, hlebno (narodno) 3.85 i mekinie 1.80. Cena za trgovce na malo: belo brašno O i griz 8 din., hlebno 4 i mekinie 2 dinara. :

— Магефђот upravnika grada Beograda utvrđena је cena od 4 din. narodnom hlebu, koji će se prodavati na području grada Beograda. Istom naredbom predviđeno je da se može i dalje proizvoditi crni hleb po ceni od 3.50 din., a polubeli po 4 din. samo do 20 ov. m.

— Na Rijeci ie održana konferencija između italijanskih i naših delegata o pojačanju trgovinske razmene. Na konferenciji je rešeno da se iz Italije nabavi 2 miliona kilograma pamučnog prediva, potrebne količine pirinča, kao i to, da se iz naše zemlje poveća izvoz goveda i svinja.

— Građištansko industrisko i električno društvo iz Velikog Gradišta, koje ima svoju fabriku ulja, dobilo je ovlašćenja od Prizada da može vršiti direktan otkup sumcokretovog semena pored četiri fabrike ulja koje su ovo ovlašćenje dobile ranije.

— U toku meseca septambra uvešće se u celoj Nemačkoj ponovo upotreba kafe. Svako lice staro preko 18 godina dobiće po 75 grama kafe za vreme od 4 nedelje.

— Komitet za reviziju kartelnih sporazuma pri Mini-

starstvu trgovine i industrije dozvolilo je povišenje cema Кагtelnoi industriji, u kojoj su izvesni karteli od avgusta pr. godine već izvršili nekoliko povišenja čak i do 50%.

— Saobraćaj Sueckim kanalom i pre stupanja Italije u rat bio je slabiji nego 1939. Posle toga uprava kanala pušta samo engleske brodove.

— Решено је питање оштете за квар воћа које се извози у Немачку. Нормалан ток транспорта од југословенско-немачке границе до Беча траје два дана, до Минхена три и по дана, до Берлина четири и по дана и до Хамбурга, Келна, Штетина, Кенигсберга, Данцига и Бреславе пет дана. За квар настао дужим трајањем транспорта него што је горње предвиђено, извозник не сноси никакву одговорност. У том случају штету сноси сам увозник.

— Одобрено је повећање цена пиву. Пиво (бело) у бурадима продаваће се по 730 дин. по хектолитру а прно 770 дин.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Nacionalna štednja u Engleskoj izgleda da popušta. U početku akcije za nacionalnu štednju, koja ima veliku važnost za finansiranje, nedeljno su upisivani veliki iznosi. Poslednje naeđelje avgusta o. g. upisano je svega 4,4 mil. funti sterliiga štednih certifikata i ratnih obligacija prema 4,9 mil. prefhodne i 19,5 mil. u julu. Raspoloživi kapital se Sve više obraća kratkoročnim papirima, što izaziva opasnost inflacije.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Uskoro će biti objavljena Uredba o organizaciji i kontroli spoline trgovine. U izgledu je da će ovom Uredbom biti ukinut Izvozni i Uvozni komitet pri Narodnoj banci, Котpetencija ovog komiteta prešla bi na Direkciju za SDOLU! trgovinu. SOCIJALNA POLITIKA

— Zagrebačka opština namerava da svome stanovništvu obezbedi dovoljne količine namirnica. U tome cilju odlučeno je da se zaključi zajam od 30 miliona dinara kod Zagrebačke gradske štedionice, Banovinske štedionice, Državne hipotekarne banke i Poštanske štedionice u Beogradu. Delegati Za-

_BJIALOCTAFSE

__Đp..57

'grebačke opštine Već se malaze u Beogradu gde vode prž:govore sa Hipotekarnom bankom i Poštanskom štedionicom.

— ispostava banske vlasti u Splitu razdeliće. 1920 vagona

brašna stanovništvu Dalmacije radi ishrane.

— Наредбом Бана Хрватске бановине, лица која спекулишу са животним намирницама биће одмах лишена слободе и упућена на присилан боравак. Места присилног боравка: одређена су у најпасиввијим крајевима Бановине (срезови Удбина, Нови Лапац и Прозор). Свако упућивање на присилан боравак објавиће се преко штампе.

ПОВЧАРСТВО

— Na osnovu sporazuma o platnom prometu između naše države i Sovjetske ·Rusije, sva plaćanja obavljaće se posredstvom naše Narodne banke, kod koje će biti otvoren račun na ime Gosudđarstvene banke u Moskvi. Kupovina i prodaje zakliučuju se samo u dolarima. Uvoz kao i izvoz kontrolisanih artikala moguć je samo uz prethodno pismeno ovlašćenje Komiteta za izvoz pri Deviznoj direkciii Narodne banke.

— Devizna direkcija Narodne banke skreće pažnju SVima zainteresovanim uvoznicima da su dužni da najkasnije do 15 o. m. prijave jednom od ovlašćenih zavoda stanje svojin dugova, kako bi se prilikom mprestojećih pregovora sa Nemažkom ova dugovanja eventualno mogla uzeti u obzir. Ovo će se izvršiti na- sladeći način: l. u zasebnom iznosu izraZiti ukupan iznos dugovanja. ža uvezetnu robu iz Nemačke do 1 januara 1939 c.; 2. u zasebnom ukupnom iznosu izraziti dugovanja za luvezenu robu iz Nemačke posle 1 januara 1939 2. do dana prijave; i 8. za sve prijavljene iznose dugovanja domaći uvoznici su dužni da podnesu ovlašćenim zavodima istovremeno na uviđai i odgovorajuće uvozne dokum-znte.

—-1J Litvi, Letoniji i Estoniji podržavljeno је ukupno 20 osiguravajućih društava. Stari ugovori o osiguranju još su na snazi. U sovietskom osiguranju postoji obavezno OSiguranje protiv požara Za preduzeća i ostale državne zgrade, zatim u poljoprivredi osiguranje stoke od bolesti i useva i zgrada od grada i požara, dobrovoljno osiguranje života individualno i kolektivno, osim toga specijalna osiguranja od mraza, suše, biljnih bolesti i štetočina kao i osiguranje transportnog rizika i za slučai bolešti. Premije daju milijardske sume. 1939 uplaćeno je premija 9,4 milijarde rubalja, a isplaćeno na ime otštete 1,3 milijarde. Nedavno je podignuta Visina Otštete. Tako za konja se plaća kolektivu na ime oštete 300 тиђаја (рге 150), kravu 250 (pre 159) itd. Oštete inokosnim gazdinstvima su manje.

— Češko-Moravska Narodna banka ističe u svom izvćštaju veliku likvidnost novčanog tržišta, koja se održala i od polovine jula do polovine avgusta, iako ie u to vreme tražnja kapitala jaka zbog žetve. Slobodni kapitali se plasiraju u 51/59/0 blagajničke bonove ili nemačke hartije od vrednosti. Kursevi državnih papira su znatno skočili. Žetva je nešto podbacila. Jaka je tražnja radne snage, ponedge Se oseća oskudica kvalifikovanih radnika. Izvoz u neke neutramne zemlje se u izvesnoj meri pobolišao. Građevna delatnost je živa zbog javnih radova, privatnici slabo grade.

— Улози на књижице код словеначких штедисница у јулу месецу нарасли су за 7,3 милиона на 768,7 милиона, улози на текући рачун са 15,7 на 2285 милиона, значи укупно | за 28,1 на 987,2 милиона динара.

САОБРАЋАЈ

= Етапсизка |гооуаска тогпамса ргефгреја је и за dašniem ratu velike gubitka. Samo jedno pomorsko parobrodarsko društvo — Companie: Gćnćrale Transatlantique — izgubilo je 8 svojih najvećih brodova koji su služili 555 pomoćni krstaši i transportni brodovi. :