Narodno blagostanje

91. септембар 1940.

= Већ 25 дана 1.600 радника запослених у руднику Љубија налазе се у штрајку. Исто тако и столарски радници у Бањој Луци ступили су у штрајк.

— Према извештају Средишне управе за посредовање рада у месецу августу тражило је упослење укупно 65.732 лица. Са преосталим незапосленим овај број се пење на 85.041 лица. На крају месеца остало је незапослено 18.083 лица. На 100 понуђених места отпадало је 9.131 пријављено незапослено лице.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Zborovi akcionarskih društava

24 septembar. — »Varda« industrija drveta dioničarsko društvo Višegrad (redovan).

25 septembar. — Kontinentalno bauksitno rudokopno i industriisko d. d. Zagreb (redovan).

26 septembar. — »Kožara« trgovačko d. d. za promet kožom i mpostolarskim potrepštinama t Zagrebu (redovan).

97 septembar. — Propaganda d. d. prije Jug. R. Mose d. d u Zagrebu (redovan). — Bosanska poljoprivredna industrija d. d. Brčko-Zagreb (redovan).

30 septembar. — Jugoslovenska tekstilna industrija i trgovina d. d. Osijek (redovan). — Hrvatski tiskarni zavod d. d. Zagreb (redovan). — Ivan Penić d d. Zagreb (redovan).

5 oktobar. — Pučka štedionica d d. Kutina (redovan). — Suhomesnata i mlinska industrila d. d. u Beogradu (redovan).

Trgovački registar

Prva hrvatska štedionica, podružnica u Osijeku, upis člana upravnog odbora g. dr. Ise Cepelića. — Slavonske podravske železnice Belišće, upis članova upravnog odbora g.g. dr. Ivana Špoljara i Antuna Hržića. — Našička tvornica tanina i paropila d. d. Zagreb upis člana upravnog odbora

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 605

grofa g. Petra Pejačevića. — Dioničarsko društvo za preradu i promet polioprivrednih produkata u Zagrebu, upis članova upravnog odbora g. g. Vladimira Arka i Vojislava Krajovana.

РАЗНО

— Delegacija Saveza pekara, u kojoj su bili zastupljeni pekari iz cele zemlje, posetila je ministra trgovine i industrije i zahtevala privremeno obustavljanje Uredbe o ograničenju noćnog rada u pekarnicama. U isto vreme delegacija je tražila od ministra da se sprovede osnivanje prinudnog pekarskog udruženja.

— Doneta je Uredba o izmenama i dopunama Uredbe o Direkciji za spolimu trgovinu, kojom se reguliš= položaj računskih činovnika kao i wpitanie specijalnog budžeta Direkcije. Rashodi će se pokrivati prihodima od taksa koje će Direkcija naplaćivati pri izdavanju izvoznih odnosno uvoznih uverenija.

— Nemački državni sekretar g. Frank prigodom otvorenja praškog jesenjieg sajma ie rekao da u privredi Protektorata treba da se izvrše važne izmene: preorijentacija sa liberalizma na principe dirigovane macionalsocijalističke privrede, prilagođavanje cena i celokupne privrede uslovima velikonemačkopg privrednog prostora i preorijentaciia na DOotrebe rata. Ova tri zadatka, upkos svih teškoća, uglavnom su Već rešena.

— Страна предузећа у Италији стављена су под секвестар. Под удар ових мера стављена су три француска и три енглеска предузећа.

— Градско веће београдске општине донело је одлуку да се укине општинска трошарина на свињску маст, пасуљ, кромпир и лук.

— Добровољачком отсеку при Министарству војске и морнарице стигло је преко 90.000 молби за признање добровољачког права.

КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 1541Х 1940

И ове недеље карактеристика стања Народне банке је смањење оптицаја новчаница, а повећање оптицаја и обавеза по виђењу укупно. У активи је највише порасла позиција есконта бонова народне одбране, за 131 на 5,025 милиона, прекорачивши први пут износ од пет милијарди. Већи пад је код хартија од вредности, за 40 милиона на 375,6 мил. Злато у подлози повећало се за 11,5 мил, а девизе које не улазе у подлогу за 247 мил. Сток кованог новца смањује се за 15,7 мил. на 248,8 мил. Ова тенденција запажа се код кованог новца већ дуже времена. Зајмови по есконту и опет су смањени за 10,7 мил. на 1436,3 милиона. Разна актива повећала се за 13,4 мил.

На страни пасиве велики је пораст код обавеза по виђењу, за 186,7 мил. на 2597,4 мил. Од тога највећи део отпада на пораст разних рачуна. Вероватно да је на ову позицију пренесен један део са есконта бонова народне одбране. Жиро рачуни порасли су за 443 мил, а потраживање државе смањило се за 129 мил. на 43,8 мил. Разна пасива повећала се за 2,6 мил. Оптицај и обавезе по виђењу порасли су за 1114 мил.

Београдска берза Извешт, нед. од 12-1Х—18-1Х-1940

ЕФЕКТНО ТРЖИШТЕ

Ако би се у слици могла да изрази карактеристика ситуације на берзи, онда би најтачније упоређење било са човеком који пати од слабе пробаве. Он се осећа најбоље кад му је стомак минимално оптерећен. Тако је са берзом целог овог лета. Док су минимални послови ситуација на њој је врло чврста, али чим дођу мало веће реализације курсеви се јако поколебају. Такву оцену дали смо за цео овај пориод, и колико је она тачна потврдило се ове недеље, као што показује доња таблица курсева.

19% АЗИЛ ОТК 17 88% 191 27/»% Ратна штета —.— 441— 43950 487 — 488— 2:/;% Ратна штета, Т. == == == == == = 4% _ Аграрци 1921 —= 58—— 58— 583—— —= 534% __Аграрци 1934 == —.— —= 59.— 52— 526% __Беглуци —— —= —= 7650 —— 76,50 6% _BernyuH, Tep. о —-.—= ==

ТРГОВАЧКО ОБАВЕШТАЈНИ ЗАВОД А.Д. ПРЕЂЕ

DUN-SCHIMMELDFENG

кнез Михајлова 39.

НАЈВЕЋА ИЗВЕШТАЈНА ОРГАНИЗАЦИЈА БЕОГРАД ЗАГРЕЉ

Бериславићева 7>