Narodno blagostanje

28. септембар 1940.

U prošlom. broju nismo “dali svoju ocenu nove Uredbe o reformi Narodne banke. Sada ćemo se ograničiti samo na to da navedemo u čemu se sastoie promene prema dosadanjem staniu.

Otpalo ie ograničenje da država ne može da upiše više od 20% ukupnog bančinog kapitala. Državi ie otvoren put da postane jedini sopstvenik bančinog kapitala. U zahtevima za etatizacijom Narodne banke to ie isticano na prvom. mestu. Uredba nije pošla tim putem, a ako se država i odluči, da preuzme akcije, ovom odredbom obeleženo je da će to biti Киромапјет аксца.

Prema tome akcionari ostaju u posedu svojih akcija, ali dividenda je maksimirana na 8%. Dividenda po: alcciji iznosi 240: (nominala 3000 dinara). Višak dobiti ide u korist države, koja će za taj iznos da smanji svoje dugovanje kod banke. Kod postavliania guvernera i Vice-guvernera ubuduće tražiće se saglasnost Ministra pretsednika sa. Ministrom finatisija, dok ie do sada ovaji poslednji predlagao sam. U Izvršnom odboru, pored guvernera i dva vice-guvernera, nalaziće se tri člana Upravnog odbora, a do sada bila su samo dva.

Upravni odbor sastoji se pored guvernera i dva Viceguvernera, od 22 člana. Od tih 11 moraju da budu iz reda akcionara. Članove je do sada birao zbor akcionara, sada se postavljaju kraljevim ukazom. Od članova neakcionara samo petorica mogu da budu aktivni državni ili samoupravni činovnici. U nadzorni odbor zbor akcionara biraće 4 člana: a 3 će biti postavljeni kraljevim ukazom. Guverner i vice-guverneri ne moraju da poseduju, kao do sada, izvestan broji. akcija. nije je idan akcionar mogao da ima najviše 100 glasova, dok ie do sada svaka akcija davala pravo na јејсп css. Ali ranije je jedan akcionar mogao da ima najviše 100 glasova, dok je sada broji neograničen.

Zbor akcionara je samo вена akcionara”, a nije više vrhovni organ Narodne banke. Zbor neće davali razrešnicu Upravnom odboru. Ovai podnosi zboru izveštaj i završne račune na saslušanie, a akcionari imaju pravo da traže obaveštenia o predmetima izveštaja.

Reforma Narodne bamke

SEC Er O i

Ми: смо неколико пута, пишуРазвој коњунктуре Слове- И о извештајима љубљанског начке привреде 1939 и по- Оузора, констатовали да се

четком 1940 словеначка привреда у 1989 развијала повољно и да се тај коњунктурни развој продужио и ове године. Та констатација потврђује и извештај Коморе за трговину, занатство и индустрију поднесен пленуму 8 јуна о. г. којим је обухваћено и прво тромесечје 1940 род.

Кас што смо већ рекли тешкоће у снабдевању сировинама неповољно су деловале на онај део индустрије који мора да их увози. То су текстилна у погледу памука и вуне, индустрија коже и гуме, топионичка у погледу старог гвожђа, индустрија уља у погледу уљарица итд. Једна између најважнијих грана, шумско-пиланска правила је ретко добре послове. Тражња дрва је толико порасла да је извоз у другом полгођу 1989 био за 2890 већи по количини а 260% по вредности него 1988. Нарочито је порастао извоз меког дрва. То се продужило и у овој години. Дуга зима је само појачала тражњу и смањила резерве тако, да је "ова индустрија на пролеће имала пуне руке посла да задовољи тражњу. Скок цена је био бржи него и у једпој години после Светског рата.

Индустрија папира се такође повољно развијала. Важну новину у овој грани чини пуштање у погон велике

KK Kor ——

__ НАРОДНО, БЛАГ ОСТАЊЕ

Страна 615

фабрике целулозе. Тиме је она постала мање овисна од увоза и добија сировину из непосредне близине. Тражња папира је толика да се производња у 1939 повећала за 22%. према 1938

Тешка индустрија је формално претрпана поруџбинама. Због тога је морала за приватне поруџбине да заведе дуге рокове. У том правцу је донекле деловала и тешкоћа увоза старог гвожђа. Али то је трајало само неко време док се није организовало у земљи сакупљање које је дало одличне резултате. Рудници угља су знатно повеhani производњу, а тако исто електричне централе.

Текстилна индустрија је увезла 33,6 мил. кг. памука и памучних производа према 43,9 мил. претпрошле године. Памучне фабрике чине У4 словеначке текстилне индустрије, због тога смањење увоза памука и пређе имало је за резултат опадање производње и смањење броја запослених радника. Цене сировог памука порасле су у Њујорку за 24,7% а у Ливерпулу за 57,6%. Последица тога је био пораст цена памучне пређе код нас за 32,3%/ и илатна за 45,8%. Наше предионице када раде пуним капацитетом прераде годишње око 35 мил. кг. памука. Увозни комитет ставио им је на располагање 6,25 мил. кг. за свако тромесечје, што износи 25 мил. на годину. Комора истиче да тај контингент није могао бити искоришћен због енглоске блокаде. Да би све предионице у земљи биле подједнако алиментиране памуком основан је у Београду уред за расподелу.

Кожарска индустрија је знатно развијена у Словенији. Осим 15 фабрика постоји још 46 мањих радионица без машинског погона. Сировине је она пре рата добијала добрим делом из иностранства, а извозила је велики део своје прсизводње у Енглеску и Америку. Редукција увоза сирове коже на 20% прошлогодишњег од стране Народне банке имала је за последицу смањење производње.

Хемиска индустрија није се равномерно развијала. Због губитка прекоморских тржишта смањио се извоз карбида и цианамида. Фабрике сапуна, свећа, гуме и уља боре се са тешкоћама око увоза сировина. Преориентација индустрије уља на домаће сировине иде споро. Повећао се извоз етеричних уља.

Запослење радника је повољно. Мако су неке гране морале да смање број радника због несташице сировине, друге су га повећале тако, да је у 1989 било више запослено него 1988, а у 1940 се тај пораст продужио како смо то истакли у ранијим бројевима.

Туристички саобраћај је био нешто мањи него 1988. Укупно је било у Словенији 195.405 туриста према 197.798, за 1,2%. Страних туриста је било 55.828 за 4.589 мање него 1988. Број проведених ноћи смањио се свега за 0,79. Анкета коморе је установила да у Словенији угоститељска индустрија располаже са 5.403 собе и 10.823 постеље. Задужење је доста знатно и износило је 1939 87,5 мил. дин. Пошто крчми има много, на 200 становника долази једна банска управа је решила да се 1940 и 1941 не могу давати одобрења за отварање нових.

ЕЈ ај co · . . a CT- = : Prošle godine kada je izvrše-

Garinske granice između na okupaciia Češko-Moravske Raiha i Protektorata su Od strane Nemačke rečeno je

ukinute da će ona i dalje ostati zemlja sa zasebnim carinama. Ukopčavanje u nemačko carinsko ipo-

O ar aa pr nara aCr=S sreo Orn zeca

. dručje nije se moglo tada izvršiti, pošto su cene na veliko

u Protektoratu bile za 25% manje od cena u Raihu, a cene životnih namirnica za 20%. Verovatno da su odlučivali i drugi momenti kao na pr. organizacija ćdšhomoravske priVrede na liberalnoj bazi na suprot nemačkoj dirigovanoj. Ovih