Narodno blagostanje

Страна 659

na dan kada se уг5 ођгасип ! опог од 30 зерфетфга о. 2. da saopšti Narodnoj banci. Ova će tu razliku upotrebiti za pokriće diferencije kursa koji se pokaže prilikom obračunavanja potraživanja prema inostranstvu. Trećom su izmenjeni dosadašnji devizni propisi u saobraćaju između Raiha i Protektorata. — Хипотекарна банка одобрила је зајам од 19 милиона динара. Београдској општини, која ће сума бити употребљена за подизање нове царинарнице и једним делом као накнада за извршену експропријацију заосталих кућа на Сави у вези са изградњом пристаништа. Питање места на коме ће се царинарница подићи још увек није решено пошто постоје више различитих гледишта.

— Девизна дирекција Народне банке извештава да су измењени курсеви и у туристичком промету са Немачком. Исплате немачким путницима који долазе у нашу земљу по свим кредитним писмима издатим до закључно 30 септембра 1940 год. вршиће се по старом курсу од 14,80 дин. за 1 немачку марту. Исплате по кредитним писмима издатим после 1 октобра 1940 год. вршиће се до даљег по курсу од 15,80 динара за једну немачку марку. Наши путници који одлазе у Немачку набављаће немачке марке на досдашњи начин по курсу од 17,82 дин. за ! немачку марку за цео износ који буду желели да набаве. Сторна свих неискоришћених износа вршиће се на бази курсева по којима је у своје време извршена набавка односно наређена исплата. -

SAOBRAČAJ

— Словеначки аутомобилски клуб упутио је Министру трговине и индустрије, Министру војске и Министру финансија претставку у вези са наредбом о ограничењу саобраћаја моторних возила, у којој износи тешке последице које ће имати ова наредба за Дравску бановину. У Бановини је регистрована једна петина свих моторних возила у држави. Од тих возила 5%о свега служи употреби приватних лица, док остала возила служе у пословне сврхе. 15 хиљада лица са породицама живе од мотсризованог саобраћаја. 230 милиона динара инвестирано је у овај саобраћај. Осим тога количине горива које се добијају путем купона толико су малене, да би свако даље страничење имало врло тешких последица на нашу моторизацију.

RAT I PRIVREDA

— Talijanska vlada zavela ie od ] oktobra o. g. racioniranje potrošnje butera, slanine, sala i maslinovog ulja. Ranije je već racionirana potrošnja šećera ı sapuna i zavedena 4 bezmesna dana. Od celokupne potrošnje masnoće 80% ili 580.000 t otpada na one za ishranu, ostalo na industriske. Veliki deo ı Jedaih i drugih se uvozi. Mesečni obrok ро glavi iznosi 800 grama ili 8/10 1 ulia. Ukupna mesečna potrošnja masnoća svih vrsta iznosiće 360.000 t ili 2/3 ranije. Domaća proizvodnja za tržište iznosi 50.000 t butera, 100.000 t slanine, 19.000 t sala i 2 do 3 mil. hl ulja, ukupno 370.000 t.

— Pitanje snabdevanja potrošača hlebom u Grčkoj od početka sadašnjeg rata do nove žetve bilo je lako obzirom na znatne rezerve u zemlji. Ovogodišnja letina je podbacila ja 7% prema lanjskoj i dala oko 1,4 mil. t. pšenice. Godišnji uvoz pšenice i brašna iznosi oko 250.000 t. Prema tome, sa ovogodišniom proizvodnjom zadržavajući racioniranje i jednoobraznu meljavu moći će da se izdrži dosta dugo tako da će morati da uvozi manje količine nego ranijih godina. Proizvodnja kukuruza, ječma i ovsa je nešto veća od lanjške.

— У Турској је донета наредба којом се за особље државних железница, државног паробродства и лучких установа укида недељни одмор и осмочасовни радни дан.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 41

— Vlada Sjedinjenih Američkih Država nastoji da pridobile banke za finansiranje naoružanja. U tom ciliu je uputila Kongresu predlog zakona o garanciji države za Kredite koje uzmu preduzimači za gradnju fabrika i drugih zgrada potrebnih za naoružanje. Biće načinjeni naročiti ugovori koje će preduzimači moći da ponude bankama kao jemstvo za dobiveni kredit. Otplata kredita vršiće se u ratama u toku 5 godina. Vlada očekuje da će banke preuzeti na sebe kreditiranje najvećeg dela izdataka za naoružanje, tako da će Refico davati zajmove samo u onim slučajevima где је пziko jako visok. Tako on će davati kredite i u onim slučajevima gde ja rok isplate 5 godina, a državne porudžbine omogućiće rad preduzeću svega kroz 2 godine.

POLOŽAJ RADNIKA |

— Решењем министра социјалне политике и народ: ног здравља надничари у ресору овог министарства добили су повишицу у виду ванредног личног и породичног додатка, који ће се исплаћивати почев од 1 септембра 1940 године.

— Одјел за социјалну политику при Банској власти у Загребу издао је саопштење, поводом читавог низа штрајкова који су избили на територији Бановине, упућено радницима да своје захтеве за повишењем надница остварују једино на онај начин који је предвиђен Уредбом 9 решавању радних спорова. Сваки покушај радника који је у супротности са одредбама 'ове Уредбе биће проглашен илегалним.

— Постигнут је споразум између Удружења трговаца у Шибенику и претставника Хрватских приватних намештеника, којим су приватни намештеници у Шибенику добили додатак на скупоћу у износу од 300 динара на 1000 дин. месечне плате и 250 дин. на плату до 2.000 дин.

КОМЈОМКТОКА

— Према подацима Средишног уреда за осигурање радника број осигураних радника и намештеника у мзезцу јулу ове године износио је 749.716 од чега 550.813 мушкараца и 198.903 жена. У поређењу са месецом јун-м исте године број осигураних радника смањио се за 11.274. Од овога броја 68.482 радника добија надницу испол 8 динара, 227.825 радника примало је дневно 24 динара, затим, 161.781 mo 34 дин. дневно; 151.638 до 48 дин. и најзад 140.945 преко 48 динара на дан.

— За првих девет месеци ове године основано је у нашој држави 40 нових акционарских предузећа, чија укупна акцијска главница износи 2096 милиона динара. За исто време 1939 г. основано је 39 друштава са укупвом главницом од 111 милиона динара, док је у 1938 г. основано 38 друштава са главницом од 106 милиона, За споменуто време у 1940 год. 41 акционарско друштво повећало је свој капитал у износу од 274.6 милиона. У 1939 г. 29 друштава повећало је свој капитал за 1225 милиона а у 1938 г. повећало је капитал 38 друштава за 1115 мил. динара.

IZ POSLOVNOG SVETA

Зборови акционарских друштава

НП октобра — „Укод' творница укоченог дрва и фурнира д. д. Сушак (ванредан).

14 октобра — Вуковарска кудељара и предизна д. а. Вуковар (ванредан).

19 октобар — Повлашћено господарско д. д. бановине Хрватске, Загреб (ванредан). 20 октобар — „Комерцијал“ трговачко дионичко дру-

штво, Загреб (ванредан).