Narodno blagostanje

19. обтобар 1940. НАРОДНО

— »La Parole Bulgare« donosi u broju 657/40 pregled razvoja bugarske iprivrede u prvom polgođu 1940. Industrija izuzev januar i juni, imala je bolju konjunkturu nego 1939. Indsks proizvodnje je iznosio 146 (1934/35 = 100) prema 138,3 1939. Broj nezaposlenih pred kraj polgođa se nešto povećao. Trgovinski bilans pokazuje mali deficit od 50 mil. leia prema 600 mil. 1939. Željeznički robni saobraćaj je bio veći za 500.000 t i iznosio jie 2,6 mil. prema 2,3 mil. Unutrašnja trgovina po količini je bila nešto veća od laniske. Relativno povoljan razvoj u privredi došao ie do izražaja i u kretanju državnih prihoda koji pokazuju porast od 400 mil. leja prema 1939. To važi i za bankarstvo. Ulozi su porasli preko 1 milijarde, pozicija dužnici u bilansima banaka je pokazala za 3 milijarde od 14.720 mil. na 17.812 mil. Broi protestovanih menica je bio manji nego prošle godine.

— Одржана је земаљска конференција индусгријалаца кожом у Загребу, која је закључила да је потреба» завести максимиране цене за сирову и готову кожу према предлогу самих индустријалаца као и то, да све мерг која се буду доносиле у вези са питањем коже буду једин· ствене за целу државу. С обзиром да кожа, којом наша држава располаже, покрива само 60% нормалне потрошње, потребно је да надлежни спроведу контролу над расподелом ове сировине. У исто време упућен је позив Министарству трговине и индустрије као и Банској власти да се донесу хитно мере које ће регулисати ово питање и да се у ту сврху позову на сарадњу претставници свих привредних грана које су заинтересоване у кожној струци.

TRGOVINA

— PPemepeM MuHMCTapckor савета Призад се ослобађа плаћања увозне царине на 10.000 вагона пшенице, 5.000 вагона овса, 3.000 вагона јечма, и 3.000 вагона пшеничног брашна.

— Београдска општина одлучила је да набави 50 хиљала кубних метара дрва за потребе својих установа, основних школа као и за своје службенике, који ће ово прво добити по цени коштања с тим да га плате у осам оброка. Ожењени службеници имају права на 10 метара а неожењени на пет. Досадашње количине дрва које су стигле испоручене су основним школама.

— Завршена је конференција претставника трг2вачко-индустријских комора у Новом Саду. Конференцији су присуствовали помоћник министра трговине и индустрије и директор Дирекције за спољну трговину. Конференција је претресла питање цена у детаљној продаји и с тим у вези примене прописа који се односе на регулисање цена и сузбијање скупоће. Констатовано је да власти на најразличитије начине тумаче прописе 2 нагомилавању робе што иде на штету привредне делатности. Претресано је и питање предузимања мера у циљу спречавања нагомилавања робе у спекулативне сврхе код потрошача, као и питање доношења целисходних мера у вези са пропибима о апровизацијама у градовима. О свим овим питањима израдиће се меморандум који ће бити поднет влади.

— Девизни одбор при Народној банци у споразуму са дирекцијом за спољну трговину одобрио је да се извоз грожђа може премирати са 25% на терет рачуна трансферних динара.

— Према статистици Централе индустријских корпорација у првом полугодишту 1940 год. продано је 212.806 хектолитара пива. Упркос хладном времену, које утиче У великој мери на продају, ове године је ипак утрошено 99.719 хектолитара више него прошле године. Што се тиче цена у идућој производној години, пиварска предузећа

БЛАГОСТАЊЕ Страна 651

наговештавају да ће оне бити повишене услед скока цена јечму и хмељу, као и услед високих оптерећења државном, бановинском и градском трошарином.

— Утврђена је цена меласи за производњу шпиритуса на 90 дин. за 100 кгр. (прошле године 70 дин.), и производњу кваса на 100 дин. за 100 кгр.

—_ Према споразуму са немачким увозним установама у току овог месеца ми нећемо извозити живе и заклане свиње за немачко тржиште.

— Сви извозници дрва за огрев и дрва за израду целулоце дужни су да доставе Дирекцији за спољну трговину пријаве са оригиналним документима (купопродајним уговорима, писмима итд. најдаље до 5 октобра ов. год. Извозници који не буду поступили по овој наредби биће искључени из извоза у тромесечју од ! октобра до 31 децембра. — Банска власт у Загребу донела је решење по коме произвођачи и трговци могу својим муштеријама рационирати продају робе и не продати им већу количину него што то одговара њиховој потреби.

— Већ више дана осећа се несташица штиритуса. Продајна централа за шпиритус саоштава да је узрок овој појави мањак меласе у производњи овог артикла. Шећерна кампања је почела са задоцњењем од три недеље, што је имало 3а последицу недостатак меласе. Централа уверава да ће се већ у току идуће недеље појавити нове количине робе које ће бити довољне да се ова несташица потпуно отклони.

JAVNE FINANSIJE

— Belgijsko ministarstvo finansija počelo je ponovo da objavljuje podatke o poreskim prihodima koji pokazuju veliki pad. Za prvo polgođe 1940 bilo ie predviđeno 4,39 milijardi franaka, a ostvareno je 3,32 milijarde, za 1 milijardu manje. Prihodi u julu su se udvostručili prema onim u junu.

— Drugi ratni zajam nakon 3 meseca upisa doneo ie 218 mil. funti sterlinga. Vlada se sprema da otvori upis trećeg zajma.

— Američka štampa piše da državne finansije u Engleskoj pokazuju veliki deficit. Rashodi su bili kraiem septembra o. g. šest puta veći od prihoda. Izračunati u dolarima prihodi su u poslednjoj nedelji bili 47,6 mih, a rashodi 248,7 mil.

— Између Југославије и Немачке закључен је уговор о изједначењу пореза у земљи и иностранству и уговор о правној заштити и правној помоћи у пореским стварима. Оба уговора имају за циљ избегавање двоструког опорезивања. Ако једно предузеће има на подручју обеју уговорних страна своје пословне уређаје, свака од уговорних страна опорезоваће само онај део прихода који се постигне радом пословног урееђаја на њеном подручју. Припадници једне уговорне стране уживаће на подручју друге стране исти порески поступак као и домородци.

МОУСАВЗТУО

— Епеезка ујада је zabranila uvoz akcija koje glase na donosioca i čija je nominalna vrednost izrađena u funtama sterlinga.

— Vlada Protektorata raspisala је niz uredaba o raznim finans:skim i valutnim pitanjima. Prvom je stavljen van snage zakon od 1936 kojim je određena vrednost krune na 31,21 miligrama čistog zlata i određen kurs razmene za marku 1:10. Ta nova kruna koja vredi 0,10 Rm imaće istu vrednost kao i stara u unutrašnjem prometu. Druga sadrži propise o regulisanju starih potraživanja i obaveza prema inostranstvu. Ko reguliše svoje obaveze treba razliku između kursa