Narodno blagostanje

Страна 668

НАРОДНО БЛАГОСТ АЊЕ

Бр. 42

— 26 септембра 1937 г. изашао је закон о изванредној државној помоћи и регулисању пензијских принадлежности. Како се дешавало да су пореске власти, погрг: шно тумачећи овај законски пропис неправилно наплаћи вали непосредни порез на ову помоћ, Одељење пореза дало је следеће тумачење. Пореске власти дужне су на ове принадлежности да наплаћују службенички порез, пошто ове сталне месечне помоћи имају карактер пензија. Према томе, у колико су пореске власти до сада наплаћивале на ове принадлежности рентни или службенички порез у износу већем него што би требало, тај се вишак мора вратити.

С обзиром да су се појавила различита тумачења трећег става чл. 107 а) Закона о непосредним порезима, који говори о обавези увођења пословних књига, Одељење пореза при Министарству финансија издало је објашњење поводом примене ове законске одредбе. Дужност вођења књига о целокупном пословању спада само на оне обвезнике течевине, на које се могу применити одредбе чл. 53 а) Закона о непосредним порезима. Она лица која не потпадају под одредбе овога члана, ослобађају се обавезе вођења књига о целокупном своме пословању, као и она лица за која су већ прописани какви општи или специјални законски прописи о вођењу пословних књига.

— Објављена је енглеска „Бела књига" којом се 0о6разлаже тражење допунског кредита од милијарду фунти стерлинга за покриће ратних трошкова. Овом свотом допунски ратни кредити повећали су се на 2 милијарде и 790 милиона фунти стерлинга.

SAOBRAĆAJ

— Грчко бродарско друштво »НеПетшс Шпе« je peшило да заведе редовну службу на линији Пиреј — Њујорк Сваких 15 дана упућиваће један брод из Пиреја за Њујорк и обратно. Тако ће опет бити успостављена редовна веза између источног дела Средоземног Мора и САД. Стопа осигурања ратног ризика је висока и износи 159, али пошто амерички извозници плаћају велике таксе за ускладиштавање робе у магазинима у Њујорку, има изгледа да ће се ова линија одржати и поред високе стопе осигурања.

— Potopljen je brod »Orao«, vlasništvo Jugoslovenske plovidbe a. d., na putu iz Rio de Žaneire za Evropu. Brod je bio natovaren žitom.

— При MuHcTapcrBy иностраних дела основан је Стални комитет за обезбеђење мирне пловидбе Дунавом. До оснивања овог Комитета дошло је услед великог значаја који Дунав има у данашњој међународној ситуацији.

— Na sednici plenuma zajednice turističkih organizacija istaknuta je potreba što skorije dopune Uredbe o unapređenju turizma i potreba veće pažnje razvoju ove privredne grane. Naročito je istaknuto pitanie planske organizacije autobuskog saobraćaja koji je važan faktor u podizanju i unapređenju turizma. Usled nestašice guma i goriva u nekim krajevima naše zemlje autobuski saobraćaj je potpuno ili delimično obustavljen. Stoga je neophodno potrebno preduzeti mere da se ovo otkloni. U vezi sa unapređenjem poseta bania konstatovano je da su takse za banjske goste i suviše mnogobroine i visoke.

— Usled nastašice benzina svi teretni automobili u Švajcarskoj otsada moraju upotrebljavati za pogon ugljeni gas.

— Turska gradi železničku prugu u dužini od 0 'kilometara u pravcu iranske granice.

— Prema sporazumu između Jugoslavije i OR dnačene su takse unutrašnjeg poštanskog saobraćaja ša međudržavnim. Sporazum stupa na snagu 925 o. m.

— Postignut je sporazum sa Bugarskom o plaćanju tranzitne takse za prevoz njene robe preko naše teritorije. Na ime dugujućeg iznosa Bugarska će nam izliferovati 80.000 tona ugija.

— U jednom delu naše štampe govori se O Uspostavi saobraćaja sa prekomorskim zemljama, prvenstveno Južnom Amerikom, radi dovoza sirovina. Međutim da bi se mogao ostvariti ovakav :projekat potrebne su dve stvari: imati dovolino brodova i sporazum sa blokadnim vlastima na moru.

POLOŽAJ RADNIKA

— На скупштини савеза хрватских TIIDHBATHHX HaM“штеника донета је резолуција у. којој се између осталог тражи да Бан пропише наредбу о заштити колективних уговора, да се донесе наредба о заштити помоћног 0с06ља за случај ликвидације предузећа, да се повластице Уредбе о приватним намештеницима Бановине Хрватске прошире и на приватне намештенике у другим крајевима наше земље, да се одлука о додатку на скупоћу, која се односи на град Загреб, протегне на целу Бановину, да се оснује фонд за градњу намештеничких кућа, да се образује Намештеничка комора, да се питање Сузора реши у року од месец дана на начин како су већ раније предложили Банска власт и Савез приватних намештеника, да се заведе једнократно радно време у свим банкарским, осигуравајућим и индустријским предузећима и да се заведе енглеска субота у свим трговинама изузев трговинама животним намирницама.

RAT I PRIVREDA

— U obrazloženiu Uredbe o prometu guma za motorna vozila, treba dodati da sopstvenici ovih vozila mogu imati osim guma koje se nalaze na tačkovima 105 ро dve rezervne prijavljene prilikom registracije.

KONJUNKTURA

— U toku septembra u celoj državi otvoreno je 7 stečajeva i 2 prinudna poravnanja van stečaja. Prema banovinama na Dravsku otpada 1 stečai, Dunvsku 2, Moravsku 2, Zetsku 1, Beograd 1 stečaj i jedno pridudno poravnanje i Drinsku jedno prinudno iporavnanje.

IZ POSLOVNOG SVETA

TRGOVAČKI REGISTAR

Radio a. d. Beograd upis članova upravnog odbora g. g. Milana Vijorovića, Dragana Milićevića, dr. Aleksandra Petrovića, Pavla Stanojevića i Borisava Stanimirovića. — A. B. C. trgovačko a. d. Beograd upis člana upravnog odbora г. Pavla Stanojevića. — Metalno akcionarsko društvo Beograd upis članova upravnog odbora g. g. Karela Kuhelja, Evgena Lovšina, inž. Milorada Naumovića, Božidara Teodora Ravnikara, Augusta Tostia, Vlastimira Milutinovića i Augusta Plevana. — »Silveks« d. d. za trgovinu i promet robom Zagreb upis članova upravnog odbora g. g. Dore Ermana i Sebastijana Vajde. — Povlašćeno gospodarsko d. d. Zagreb upis članova upravnog odbora g. g. dr. Mirka Lamera, Slavka Kolara, inž. Ivice, Frkovića, dr. Šime Debelića, Egona Lovinčića, Ljudevita Tomašića, Branka Miletića, dr. Vladimira Košaka, Marina Ferića i dr. Dragutina Tota.

ZBOROVI AKCIONARSKIH DRUŠTAVA

17 oktobar. — Tvornica parketa i pilane d. d. Karlovac . (redovan).

18 oktobar. – — - Predović |. а Beograd (vanredan),

19 oktobar, — Apatinska munjara d. d. Apatin a redan). — Jugoslovenski kreditni zavod a. d. Beograd (van-