Narodno blagostanje

па оливин

19. оБбтобар 194

— Rumunska petroleiska društva koja su literovala naftu i njene derivate u Nemačkoi dobila su isplatu svojih isporuka odmah putem specijalnog kliringa. Ovih dana sklopЏеп је sporazum između njih i vlade da se isplate isporuke nafte u vrednosti do #Љ пи јагде leia više sa počekom od 45 dana. Vlada će društvima za to platiti 3% kamate, a isplata će se vršiti putem redovnog kliringa.

— Потписана је Уредба о промету гума за мотсрна возила према којој су сви сопственици гума дужни у року од пет дана по ступању на снагу ове Уредбе, да пријаве све количине спољашњих и унутрашњих гума. Ово се односи не само на трговце, произвођаче, разна правна и физичка лица, већ и на имасце моторних возила. Изузкмају се само гуме постављене на точковима возила која су регистрована. Забрањује се свгко отуђење и куповина гума без дозволе надлежне власти. Ова може условити давање дозволе тиме да купац уступи старе гуме продавцу, ако овај пристаје да их откупи, сдносно, да их понуди на откуп држави преко одређеног органа.

TRGOVINA

— U Belgiji je ukinuta slobodna trgovina gumom. U buduće ona će se moći vršiti samo na osnovu odobrenja centralnog ureda za hemiske proizvode. Ministarstvo privrede je naredilo da se imaju prijaviti nove automobilske gume koje se nalaze kod trgovaca i privatnika. Izuzete su od prijave gume na kolima i rezervne gume.

— Немачка намерава да у Паризу сснује један привредни институт који би имао да замени некадашње сталне немачке трговинске коморе у Паризу. Овоме се у привредним круговима Рајха придаје велики значај.

— Централа за огрев позива све произвођаче огревHor дрва да најкасније до 20 октобра ов. год. пријаве своје неизвршене закључке и испоруке. Пријаве се врше препорученим писмом.

— Донета је нареба о контроли увоза парафина, прома којој ће га увозити само оне фирме и она лица која су регистрована код Дирекције за спољну трговину.

— У циљу снабдевања грађанства животним намирницама и огревним материјалом скопска општина је одлу-

"чила да закључи зајам од 20 милиона динара код Дипори-

са. Опшина ће створити своје продавнице које ће снабдевати становништво најнеопходнијим потребама.

— U Direkciji za spoljnu trgovinu održana je konferencija izvoznika drveta na kojoj je bilo reči o raspodelu kontingenata. Izvoznici bukovog drva dobili su skoro celu količinu prijavljenih kontingenata dok su izvoznici čamovine dobili samo jednu polovinu. Međusobnim sporazumom rešeno je da se izvoznicima koji su prijavili količine manie od 300 vagona dodeli 75%, a izvoznicima koji su prijavili preko 300 vagona da se dodeli 40% od prijavijenih kontingenata.

— U Švaicarskoj je obustavljena prodaia masla malim trgovcima i velikim potrošačima. Ovo racioniranje dovelo je do velikih nagomilavanja.

— između Jugoslavije i Danske postignut je sporazum o regulisaniu platnog prometa, prema kome će se sva plaćania vršiti preko zbirnih računa kod Narodne banke Kraljevine Jugoslavije i Danske narodne banke. Vrednost danskih kruna u odnosu na dinar utvrđivaće se na bazi zvaničnog kursa amerikanskog dolara.

— Vlada S. A. D. oslobodila je embargo mašine i sprave namenjene S. Rusiji.

- — Savez nabavljačkih zadruga državnih službenika u Beogradu u vezi Uredbe o osnivaniu aprovizacija uputio je meradovnim faktorima predlog da se pitanje snabdevanja

stanovništva životnim namirnicama poveri zadružnim ustano-

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 667

vama, dok bi se sistem aprovizacija zadržao: samo u onim mestima u kojma nema mogućnosti osnivanja ovakvih ustanova. Kao jedan od razloga ovakvom predlogu Savez navodi primer iz Svetskog rata, što je sasvim tačno, kada su osnivane kod nas aprovizacione ustanove koje su se u praksi pokazale potpuno nesposobne da ispune zadatak.

— Osnovan je banovinski zavod za ishranu u Liublijani. Zavod će nositi karakter samostalnog trgovačkog društva koje će imati podružnice u svim većim mestima. Robu koju bude Zavod nabavljao isporučivaće pojedinim podružnicama.

TRGOVINSKA POLITIKA

— Pripojenjem Luksemburga Raijhu prestala je da važi carinska unija između Luksemburga i Belgije. Plaćanje između ovih zemalja vršiće se u buduće putem nemačko-belgiskog kliringa. Belgiskim bankama su date izvesne olakšice u pogledu likvidacija računa kod banaka i drugih preduzeća u Luksemburgu. Izvoz bonova državne kreditne blagaine iz Belgije u Luksemburg je zabranjen. Prilikom poslovnog putovanja iz Belgije u Luksemburg mogu putnici da ponesu sobom 3000 franaka. U pograničnom saobraćaju može se bez naročitog odobrenje prenefi IO franaka dnevno odnosno 100 mesečno.

NOVČARSTVO

— Gradska štedionica u Dubrovniku fuzionisala se sa Banovinskom štedionicom.

— Postupalc za razduženje seljaka u Nemačkoj je uglavnom zavišen. Ukupno je bilo 313.000 molbi. Polovina je odbijena, a za drugu polovinu izrađen plan razduženja. Predviđena suma od 600 mil. Rm nije bila dovolina i 1939 vlada je odobrila još 100 mil. U gotovom je isplaćeno 400 mil., a u 4% obveznicama 300 mil. Kako još ima dugova koji nisu regulisani i za koje treba naći sredstva, ovlašćena je Deutsche Rentenbanka- da emituje obveznice u nominalnoj vrednosti od 80 mil. sa kamatom od 4%.

— U vezi sa izmenom kursa krune prema marci praška Narodna banka snizila je otkupnu cenu zlatu od 32.041 K za kg: na 27.840.

— Humunsko ministarstvo finansija zabranilo je izVOZ kovanog novca. Putnici će moći sobom da ponesu maksimum 200 leja ali samo u papiru.

— Данска народна банка одлучила је да од 15 октобра снизи дисконтну стопу од #96 на 4%.

— Банска власт у Загребу проучава питање раздукења средњег сталежа. Раздужење не би обухватило отпис пли брисање дугова већ само давање олакшица при плаBaby, a кретало би се у границама између 10 и 300 хиљада динара. Раздужење би се односило на дугове пре 1232 године.

— Штеди bugarske i rumunske vlade došlo je do sporazuma po pitanju prenošenja novca prilikom selidbe iz jednog dela Dobrudže u drugi. Bugari koji prelaze iz Severne Dobrudže u Južnu kao i Rumuni koji prelaze iz Južne u Severnu mogu poneti sa sobom samo određenu sumu novaca. Ostalu sumu moraju predati narodnim bankama koje će ih obračunati redovnim putem. Zlatan novac, dolari i švajcarski franci takođe se imaju prijaviti Narodnoj banci.

— I pored toga što su cene zemljoradničkim proizvodima naglo skočile (prosečno za 80%) ipak su zemljoradnicidužnici uplatiti Privilegovanoj agrarnoj banci za prvih sedam meseci svega 33 miliona dinara.

JAVNE FINANSIJE

— Na osnovu Uredbe o izmeni S 248 Zakona o izvršenju i obezbeđenju, nadničaru pri izvršenju mora ostati irideset dinara dnevno Ova Uredba dobila je obaveznu snagu 1 oktobra .