Narodno blagostanje

9. нобембар 1940.

— Grčka vodi pregovore sa Sov. Rusilom o kupovini 100.000 tona pšenica. Teškoću u pregovorima čini zahtev Sov. Rusije da se isplata izvrši u dolarima.

— Direkcija za spolinu trgovinu preduzela je akciju za unapređenje izvoza pilanskih otpadaka. U tom cilju uputila je poziv svima sopstvenicima pilana da ioj dostave raspoložive količine uz oznaku cena franko vagon utovarna stanica.

— Zaključen je ugovor sa Nemačkom o izvozu 20.000 komada jagnjadi iz Južne Srbije.

— Zaključen je ugovor sa Italijom o uvozu 20.000 kgr. pirinča, koja će se količina uvesti u četiri partiie. Cena ovom pirinču biće za celu državu ista.

JAVNE FINANSIJE

— Општина у Мостару поднела је молбу за зајам од 18 и по милиона динара код Средишног уреда у Загребу. Зајам ће се употребити за подизање општинског дома, ликвидацију ранијих зајмова, проширење водоводис и електричне мреже.

— Бугарски министар финансија поднео је Народном собрању пројекат закона о ванредним кредитима У износу од 2.090,500.000 лева, од које суме отпада на куповину војног и железничког материјала преко милијарду.

— Белгијско министарство финансија је предузело мере против шпекулације хартијама од вредности. Тако забрањено је хартије заложити у намери да се на тај начин добивени зајам употреби за куповину акција. Зајмови на залог хартија од вредности могу се убудуће дати само у том случају, ако се поднесе изјава оверена пред државним органом да се средства зајма неће употребити за куповину акција. Прописане су високе казне (6 месеци до 3 године робије и новчана казна од 10.000 франака) за оне који се огреше о ове прописе.

Дански министар финансија је овлашћен од парламента да распише зајам од 50 мил. к. са каматом од 4% који ће се употребити за исплату доспелих облигација зајма од 30 мил. к. од 19837 и за покриће ванредних расхода државне благајне.

— Белгијски државни дуг до краја јуна 1940 пове: ћао се за 45 милијарде франака. Консолидовани дуг састоји се од 25,85 милијарди унутрашњег и 17,76 милијарди спољног. |

— Državna hipotekarna banka odobrila je Upravi drŽžavnih monopola zaiam od 300 miliona dinara koja će se suma upotrebiti za podizanje novih duvanskih stanica, magacina za smeštaj duvana, proširenje i modernizovanje naših fabrika za preradu ovog artikla, zatim za proširenje morskih solana u Ulcinju, Pagu i Stomu kao i povećanje kapacitta solane u Kreki kod Tuzle. Ova će se suma utrošiti u razmaku od pet godina, po 60 miliona godišnje.

NOVČARSTVO

— Извештај прашке Народне банке за септембар 1940 истиче да се ликвидност новчаног тржишта повећала према стању у августу. Тражња кредита се смањила, а тако исто и дугови индустриских и других предузећа код банака. Улози су нешто опали. Мораториум за исплату улога на штедњу из 1939 је укинут. Трговина хартијама од вредности, нарочито оних Протектората је порасла тако, да је забележено извесно повећање курсева. Инду'стрија ради несмањеним интензитетом. Број незапослених се нешто повећао због обуставе извесних сезонских радова. 6

— Поводом блокирања румунских потраживања у САД влада је решила да узме швајцарски франак као обрачунску базу. Извозна одобрења неће више гласити на амерички долар него на франке. .

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 699

— Аграрва дирекција у Румунији израдила је план сетве озимих усева. Површина под пшеницом треба да се повећа на 2,30 мил. ха према 1,80 прошле године, под ражи на (0,12 мил. према 0,08 мил. и под јечмом на 0,06 према 0,05 мил.

— U Bugarskoj je potpisan ukaz o kovanju novog metalnog novca u nominalnoj vrednosti od 800 miliona. Novac će sadržavati 75% bakra i 25% nikla.

— U Grčkoj je objavlien zakon po kome banke mogu izdati ulagačima samo 5% od uloga mesečno.

— У Сједињеним Америчким Државама је донесен закон о образовању фонда за реосигурање штете настале на мору услед рата. Фонд ће имати главницу од 40 мил. долара и њиме ће управљати поморска комисија. Управа ће моћи да осигура и онај ризико који се не могне осигурати од стране осигуравајућих друштава. Мисли се да оснивање овог фонда значи увод у повлачење америчког капитала из енглеских осигуравајућих друштава. Влада је забранила трансфер премија ових друштава у Енглеску. Према процени једног америчког часописа штета коју ће енглеска осигуравајућа друштва имати да плате у првој ратној години износи милијарду долара.

— Извештај швајцарске Народне банке за трећу недељу октобра 1940 показује да је понуда долара и даље јака као и претходне о чему смо писали у прошлом броју. Прилив злата и девиза је износио око 60 мил. франака. Народна банка је смањила курс долара од 432 на 4,31. Рачуна се да је за последња 2 месеца прилив злата и девиза износио око 500 милиона франака.

— Otpočela je rad agencija Državne hipotekarne banke u Zaječaru. Ovaj otsek Hipotekarne banke imaće veliki značai za ekonomsko podizanja Timočke Krajine.

SAOBRAĆAJ

— Obustavljen je pomorski saobraćaj između Turske i Rumunija.

— U Galcu se sastala Dunavska komisija u kojoj su uzele učešće pretstavnici Nemačke, Mađarske, Jugoslavije, Bugarsk•, Rumunije, Sovjetske Rusije i Italije.

RAT I PRIVREDA

— У Италији се спроводи систематско рационирање огревног материјала. Од стране власти утврђен је период од 100 дана у коме се сме ложити. Овај период почиње од 1 децембра. У 1939 год. овај период износио је 105 дана а 1988 г. 120.

— У Бугарској је спроведено ограничење потрошње сира и качкаваља, који се могу трошити недељно до 150 одн. 70 грама. Маст се може купити само у количиви од 100 гр. на дан.

— Наоружање Канаде и велике војне поруџбине Енглеске имали су за резултат појачање индустријализације и искоришћење производног капацитета канадске индустрије до максимума. На градњу нових и проширење ста рих фабрика утрошиће се 225 мил. долара. Поруџбине ка: надске владе износе 350 мил. Енглеска је поручила муниције и оружја у вредности од 60 мил. Само на градњу хемиских фабрика биће утрошено 58,4 мил. а на градњу 20 фабрика муниције 30,4 мил. Све те фабрике треба да почну са радом у пролеће 1941. Да би се тај посао организационо што боље извео, основано је неколико друштава од стране владе која ће стајати под њеном контролом. У вези са програмом наоружања државни расходи су јако порасли тако, да ће се буџет за 1940/41 завршити са дефицитом од 828 мил. долара који ће се покрити зајмом.