Narodno blagostanje

Страна 716

—У Француској је изашла Уредба о потрошњи сапуна према којој свако лице може добијати месечно 100 грама тоалетног сапуна и 76 грама за прање рубља.

____— Београдска општина води преговоре са општином у Панчеву о организацији онабдевања престонице млеком # млечним производима из Јужног Баната. На конференцији која је у томе циљу одржана констатовано је да је потребно основати у Панчеву специјалне прихватне станице које би прикупљале млеко и најближем путем га достављале Београду.

— Уред за контролу цена издао је следеће саопштење: код максимирања цена артикала под контролом нису узете у обзир прописане државне дажбине и таксе, које се наплаћују по рачунима по Закону о државном рачуноводству тако да трговци имају право да ове таксе рачу“ нају поред оне цене која је артиклу максимирана.

— Продужена је премија од 50 динара на цену за 100 кгр. пшенице, одређене Уредбом о принудном откупу до краја новембра месеца ове године.

TRGOVINSKA POLITIKA _ — Уведена је извозна царина од 1 злат. динара за 100 кгр. на биље, биљне плодове и разноврсне биљне састојке за индустрију, занатство и медецину, изузев рузмарињ, бухгч и кудељу.

JAVNE FINANSIJE

— U Norveškoj je raspisan kratkoročni 4%a državni zajam od 75 mil. K sa kursom od 991/a. Zajam će upisati u celosti banke.

- — Englesko ministarstvo finansija je ovih dana izdalo po treći put naređenje o obaveznoji prodaji stranih vrednosnih papira državnoj blagajni. Otkup će se vršiti prema kursevima od 26 oktobra 1940. Posednicima tih papira, koji će se upotrebiti za finansiranje uvoza, vlada preporučuje da isplatu prime u ratnim obveznicama, a ne u gotovom noVCcu.

— Između Francuske banke i vlade skloplien je sporazum o: preduimovima državi. Banka će davati vladi predujmove koji ća biti upotreblieni za ishranu nemačke voiske “t'Francuskoi: Troškovi ishrane su povišeni sa 50 na 60 miliiardi franaka. Biće osnovan valutni ured koji će regulisati pitanje transfera i trgovine zlatom.

— U Danskoi je bio ovih dana raspisan unutrašnji državni zajam od 50 mil. K sa rokom od 10 godina, kursom od 97%/+ i kamatom od 4%. Zajam je u potpunosti upisan, 100.000 su tipisale banke.

— Bugarska vlada sprema reformu poreskog zakona, koja će se sastojati u tome da će nekoliko poreza biti spojeno u jedan porez na dohodak i na zemlju. Reformom neće biti povećani poreski tereti. Ministar finansiia je nedavno :izjavio da su iporeski tereti dostigli maksimalnu granicu i da se sada ne mogu više povećavati.

— Бугарска влада је одлучила да изла 5% благајничке. записе лиферантима до 2,1 милиарде лева, који ће се амортизовати у року од 7 година, почевши од 1941 год. Овај зајам је распоређен на Министарство војске (120 милиона), Министарство трговине (30 милиона), Министарство грађевина (310 милиона), Министарство железница и лука (880 милиона), Министарство пошта (400 милиона) итд.

МОМСАВ5ТУО

— На иницијативу италијанске владе основано 15 ново италијанско осигуравајуће друштво „Компанија ди "Рома" са главницом од 200 милиона лира. Друштво ће pa: љити на остварењу плана о привредној обнови Европе у области народног и међунарндног реосигурања.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 45

— Vlada Venecuele zavela је deviznu kontrolu i kontrolu uvoza. Formiran je komitet za kontrolu uvoza. Raspodelu deviza i kontrolu njihovog prometa vršiće Narodna banka. Ubuduće 12% deviza moraju izvoznici da prodaju državi, 40% upotrebiće se za isplatu već nastalih obaveza, 43% za uvoz, premije osiguranja, kamatz, dividende, a 5% za razne isplate državljana Venecuele u inostranstvu.

— Američka izvozna i uvozna banka odobrila je Brazilskoj banci kredit od 25 mil. dolara. Kredit će se upotrebiti za finansiranje američkog izvoza u Braziliju.

— Belgiiska Emisiona banka, koja sada vrši funkciju bivše Narodne banke, odredila je uslove lombardovanja novog državnog zajma od 3 milijarde franaka. Na obveznice tog zajma banka će davati zajmove do 90% nominalne vrednosti uz kamatu od 3%. Isti kamatniak će važiti i Za kratkoročne državne zajimove od 4—12 meseci,

RAT I PRIVREDA |

— U Japanu se vrši reorganizacija privrede. Pre kratkog vremena objavljen je nacrt nove privredne organizacije. Biće osnovan vrhovni privredni savet sa sledećim odeljenjima: za industriju, za saobraćai kopneni, pomorski i vazdušni, za banke i štedionice, za spolinu i unutrašnju trgovinu i za iićnu radinost i zanatstvo. Savet bi među ostalim utvrđivao izvozne cene, regulisao izvoz i vršio raspodelu sirovina. U isto vreme treba da se formira nova radnička organizacija po ugledu na nemački Front rada u Udruženje za službu :državi pomoću rađa.

POLOŽAJ RADNIKA — Прописана је Наредба о одређивању новчаног еквивалента примања у натури код израчунавања миннмалне наднице на подручју Управе града Београда. 3» Београд и Земун 500 дин. месечно за храну и стан, а само за стан 400 дин. по особи. За Нанчево 450 дин. одн: 399. — Управни одбор Градске штедионице у Загребу одлучио је да се почев од 1 октобра трамвајском особљу да додатак на скупоћу. Ожењена лица са платом до 1.100 дин. месечно добиће 400 дин. као додатак, неожењена 200. Ожењена лица са платом од 1.100 до 1.500 дин. 360 а неожењена 1850 дин. Изнад 1.500 дин. ожењена лица 320 = неожењена 160 дин. Услед ових издатака као и других трошкова Управни одбор стао је на гледиште да повиси цене трамвајским картама, и то за пола динара по карти.

— Прилике пензионисаних рудара у Босни и Херце“ говини врло су тешке. Њихове пензије не износе више од 290 дин. месечно. Ради тога одлучено је да једна депутација пензионера посети Министра шума и рудника и изложи му свој положај.

— Обласни потсавез Савеза приватних намештеника у Београду упутио је претставку надлежним властима у којој захтева да се пропише минимална плата за неожењене чиновнике и трговачке помоћнике 1.500 а за ожењене 1.800 дин. месечно, да се спроведе изједначење плата мушког и женског особља; да се у свима предузећима и трговинама уведе систем покретних плата које би се могле повећавати према порасту скупоће; да се омогући тринаеста плата и додатак на скупоћу за 50% према досадашњим платама; смањење радног времена на 8 часова у трговинама и 6-часовни једнократни радни дан у свим приватним бироима и канцеларијама; да се у трговинама заведе енглеска субота и да се забрани рад пензионерима чији месечни приходи прелазе 2.000 дин.

SAOBRAĆAJ _

— У Будимпешти се оснива италијанско-дунавско паробродарско друштво које ће се бавити транспортом петролеја. Главница износи један милион лира.