Narodno blagostanje

_Crpaua 796

производње. Потрошња кафе, чаја и још неких луксузних артикала је ограничена на тај начин да се при увозу на: плаћује на њих нарочити увозни додатак. Дистрибуција је организована тако, да је земља подељена "на реоне за трговину на велико и у границама тих реона обезбеђено снабдевање трговаца детаљиста. Све ове мере имале су за резултат уредно снабдевање потрошача животним намирницама и заједно са другим мерама онемогућиле шпеку: лативно подизање цена. Индекс цена индустриских артикала од почетка рата до данас порастао је свега за 13,5%. Цене животних намирница у детаљној трговини порасле су за то време за 22%.

IZ POSLOVNOG SVETA

TRGOVAČKI REGISTAR

L M. Vajfert d. d. Pančevo, upis člana upravnog odbora g. dr. Franie Herbačeka. — Dezider Forgač parom:n na ·valike d. d. Bačka Topo!a, upis članova upravnog odbora gg. Janoša Tota, Aleksandra Kovjanića i Milorada Plavšića. "Хепи јотадти ска рапка-4. d. Bela Crkva, upis člana upravnog odbora g. Antona Puca. — Dioničko društvo za električna po·duzeća Zagreb, upis članova upravnog. odbora g. g. dr. Ge-orga Kampa i dr. Igniata Pavlasa. — Edison Bel Penkala..d. d. Zagreb, upis članova upravnog odbora g. g. Dragutina. Belaka ' Josipa Brnčića. — Tvornica kartonaže Ivan Hudec d. d. Za“greb, upis članova upravnog odbora g. g. Vilima Hudeca i Srećka Kukovića. — Međumursko petroleisko d. d. Zagreb, Tapis članova upravnog odbora g. g. dr. inž. Đuzepa KaboliСерђа, Елога Кагата d'Adria, dr. Nike Ilića, dr. Josipa Butoraca, Konstantina Vuka, Pijera Marinelia, inž. Rudolfa Marinaria, dr. inž. Karla Zanmatia.

'ZBOROVI AKCIONARSKIH DRUŠTAVA

16 decembar. — Prva jugoslovenska tvornica vagona, „strojeva i mostova a. d. Slavonski Brod (redovan).

18 decembar. —- Prvi osječki mlin na. valjke d. d. Osi-jek (vanredan).

20 đecembra, — Prva hrvatska tvornica salame, _sušena -Piesa i miasti M. Gavrilović i sinovi d. d. Petrinia (redovan).

21 decembar. — »Odol« kompanija a. d. O (vanredan). 23 decembar. — Osječka ljevaonica željeza i tvornica strojeva d. d. Osijek (Yanredan). — Ljuštiona riže d. d. Zagreb (уапгедап).

11 januar. — »Farhi« a. d. Beograd (redovan).

· 9 februar. — Trgovačka prometna banka a. d. Zaječar (redovan). — Banka Zlatibor a. d. Beograd (redovan), — Gradanska štedionica a. d. Beograd (redovan).

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 50

БИБЛИОГРАФИЈА

„Воћарство Југославије", инж. агр. Ратимир Стефановић,. Књига обухвата воћарство наше државе, производњу и потрошњу. Први део књиге износи врсте домаћег воћа, други се задржава на проблему његовог искоришћавања "и уновчења. На крају приказан је преглед увоза страног воћа и извоза домаћег као и његова организација. Цена књизи 30 дин.

„Права и обавезе службопримца после враћања са војве дужности" у издању Мале привредне библиотеке, Нови Сад, издање штампарије Фаркаш и Дирбек.

Д-р А. Тотев, Сравнително изучване на блгарското и југославското народно стопанство, део 1, Софија 1940.

Изашла је из штампе прва књига, д-р Тотева о упоредном изучавању бугарске и југословенске привреде која садржи преглед развоја основних производних грана пољопривреде, рударства, шумарства, лова и риболсва, занатства и индустрије. Остале гране — спољна, унутрашња трговина, саобраћај, банкарство итд. обрађена су у другом делу који ће ускоро изаћи из штампе. Књига је писана прегледно и са познавањем материје коју обрађује.

RAZNO

— Министарство шума откупило је од предузећа „Босна 604" железничку пругу Бања Лука—Котор Варош —Рудник Масловаре: за цену од 9,700.000— дин. Само-се не види из кога је кредита ова сума одобрена.

— У Румунији је донесен закон о искључењу Јевреја из војне. службе. Као накнаду за неслужење дужни су да држави плате: одређену таксу, према одлуци мини“тарства финансија. Они Јевреји који се налазе у немогућности да' плате. ову таксу дужни су да се јаве на присилан рад.

— Министар саобраћаја је овлашћен специјалном Уредбом да може дати Савезу набављачких задруга државних службеника зајам од 50 милиона динара са 4% камате из готовине Пензионог фонда радника државних собраћајних установа.

— У Француској је у септембру о. г. донесен закон којим је појачана одговорност претседника акционарских друштава. У «случају пада под стечај неког друштва прет-

гедник је био одговоран као да се ради о некој инскосној

фирми. То је имало за последицу да су људи бежали од претседничког положаја. Ових дана је донесен нови закон који одговорност претседника и чланова управног одбора ограничава само на случај доказане кривице за погрешно вођење послова друштва које је пало под стечај. Поступак ће се у таквом случају водити пред трговачким судом. На тај начин је измењен положај управног. одбора који је по акционарском праву пре рата био стварно репрезентативан. КОЊУНКТУРА

СТАЊЕ НАРОДНЕ БАНКЕ НА ДАН 8 ДЕЦЕМБРА 1940

Промене у стању Народне банке потсећају на оне из претходне извештајне недеље, само нису онако крупне. У јактиви највећа је промена код разне активе ко; ја је пора"сла за 62,5 мил. на 1.896 мил. Есконт бонова народне одбра„не порастао је за 30. мил. на 6.328 мил. И. зајмови су порали за:35 мил. и то они по есконту за 23,6 мил. на 1.7485 мил. док су ломбардни већи само за 1,5. мил. Злато расте У последње време доста брзо, овог пута за 26,4 и то оно у касама за 21,5 мил. а на страни за 5 мил. Девизе које не

улазе у подлогу порасле су за 23,8 мил, на 635 мил. Сток кованог новца опао је за 6,9 мил. на 178,9 мил.

(Обавезе по виђењу порасле су за 70,1 мил. на 3138 мил. Жиро-рачуни порасли су за 105 мил, док је потра-

живање државе пало за 0,9 мил. на 53,4, а разни рачуни

за 28,9 милиона 1.864,9 милиона. Разна пасива порасла је

"за 13,7 мил. на 3701 мил. Пошто су позиције у активизнатно порасле, порастао је и оптицај за 90,2 мил. на 13. 453

мил. Обавезе по виђењу и оптицај заједно износе 10. 586,9 мил. за 160,4 мил. више.