Narodno blagostanje

А 28. децембар [946 |

Terminski kursevi početkom nedelje bili su sledeći:

1 ПА У VII Čikaco centi. bušel = 841 7974 79:/4 Vinipeg centi bušel — 72'/8 763/8_ 78:/8 B. Aires pezosa kv, 6,77 6,84 — | =

Ма domaćem tržištu privatnog prometa viša nema sem neznatnih količina. Celokupan promet, takođe sve manji i ograničeniji, prešao je na ustanove za nabavku i snabdevanje, koje doturaju robu gradovima i pasivnim krajevima. Kao što se mog!o očekivati prema novo određenim cenama za 85% brašno cena hleba povećana je u Beogradu za 0,50 din. Od 1 januara- treba da počne proizvodnja hleba na bazi 70% mpšenično i 30% kukuruzno brašno. Međutim, prema izgledima za mogućnost snabdevanja pšenicom mi smatramo da bezuslovno treba odmah pristupiti racioniranju potrošnje i zahvatanju svih zaliha bez obzira kod koga s# one nalazi, pa i kod potrošača, Kukuruz. — Na prekomorskim tržištima kukuruza situacija je nepromenijena. U Argentini usled uvođenjia minimalne cene promet je ograničen na kupovanje i prodavanje za unutrašnje potrebe i na prodaje državnom uredu koji veći deo upotrebljava za gorivo. U S. A. D. stanje je nepromenjeno i cene stab:Ine, Čikago za mart notira 60!/a centi ze bušel, a u Argentini važi minimalna cena od 4,75 pezosa. Na berzi kukuruz više ne notira. Nemačka je za iduću godinu odredila cenu kukuruza od 20 Rm. franko utovarna stanica proizvođzča. Proizvođači koji se ugovorom budu obavezali na proizvodnju odnosno zasejavanje određene površine dobiće povrh cene i premiju od 2 Rm. za mtc. Poslednja procena taksira prinos u Mađarskoj sa 296,400 vagona prema 233.400 vag. u prošloj godini. Od gornjeg prinosa smatra se da je oko 40.000 vagona nedozrelo, a od toga došta propalo u koševima. Stoga se smatra da će Mađarska ovoga puta raspolagati maiviše sa 250.00) vagona i da, prama tome, neće imati veće količine za izvoz, toliko pre, jer s obzirom na to što pšenice nema u dovolinoi količini moraće uskoro da pristupi upotrebi kukuruznoz kao hlebnog brašna za prehranu građova. U Rumuniji ponuda kukuruza fakođe je mala i neđovolina da zadovolji tražnju. Sušeni kukuruz sa 14% vlage plaća se 600—660 leja za 100 kg.

Na domaćem tržištu nastupilo je sezonsko mrtvilo. Pošto proizvođači ne prodaju to nema ni trgovačke robe. Tražnia je međutim prilična, najviše od strane Prizada, Prevoda

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 851

i Pogoda. Od prvog dana nove kampanje primećena je znatna tražnia iz Banovine Hrvatske koja još uvek nije prestala. Izgleda da je do sada u Banovinu Hrvatsku otišlo više hiljada vagona, kako nas uverava jedan dobro upućen trgovac. Razlog ovoj pojavi, pošto Banovina Hrvatska ne зато да. ima sama dovolinu proizvodnju nego i priličan višak u kukuruzu, treba tražiti u činjenici da se na celoj teritoriji Banovine .Hrvatske kukuruz prodaje po daleko većim cenama od propisanih, bez obzira što je uredba o kukuruzu protegnuta i na Banovinu Hrvatsku, Pod pretpostavkom da je ovo tačno ce-· panje privrednog područja postaje faktor koji direktno ugrožava interese ostalih krajeva zemlje koje na svaki način treba

uzeti u zaštitu. Ne može da: bude:da u zemlji važe dve cene

za jednog te istog proizvođača; dopusti li se to onda imamo kompletan haos koji može da izazove nedogledne posledice u oblasti snabdevanja. Isto tako treba na svaki način spračiti i izigravanje uredbe plaćanjem viših cena pod izgovorom manie vlage kukuruza. Jedini način da se ovome stane na put jeste što hitnile proglašivanje prinudnog otkupa i zabrana svakog izvoza u Banovinu Hrvatsku koja ima dovolino kukuruza na svojoj teritoriji.

Raž. — Usled nestašice pšenice tražnja raži je VTIO чеlika, ali ponude nema. Minimalne količine koje se mestimično pojave na tržištu prodaju se po 340—370 din.

Ječam, ovas. — Tendencija na tržištu oba artikla i dalje je veoma čvrsta. Ječam se prodaje po 370—3975 din., a zob 330—340 din.

Разшј. — Uslad velike tražnje na tržištu pasulja vlada vrlo čvrsta tendencija i cene su od mpolovinz prošle nedelje osetno рогазје. Za pojedine vrste kreću se od 480—600 din.

Krompir. — Tražnja krompira je prilična, ali ima i dovoline ponuda pa su usled toga cene postojane, kreću se od 145 do 160 din.

Seno, slama. — Sa jačom zimom i otežanim snabdevanjem došao je i porast cena sena i slame, Cene na veliko notiraju: seno 110—130, slama 60—80 din. prema kvalitetu i pojedinim vozarinskim relacijama.

Stoka. — Na tržištu stoke vlada nepromenjena tendencija. Cene lakih svinja kretale su se ove nedelje između 12 i 14 фп, а teških između 14 i 16 din. Ponuda je bila prilična

naročito u polugojenoj robi, dok je ponuda zrele robe i dalje

relativno mala.

BeorpaAcba заложна банЕа а. д. из Веограда извештаба да је њен дугогодишњи заслужни претседниј Упрабног одбора

Ф ПАНТА ТАДИЋ

рентхијер преминуо 25 об. месеца у 9 часова ујутру. О драгом и брлом покојниву сачубаћемо трајну успомену.

| DBorpaA, 95 децембра 1940 год.

Београдска заложна банка а. д.