Narodno blagostanje

Страна 899

ња после пола године могу да се формирају средства која ће омогућити да се краткорочни дуг консолидује. Ако није онда је и финансирање меницама пут у инфлацију. Те инфлаторне тенденције треба сузбити тако што ће сви они који употребљавају чек по новим прописима, морати да држе текући рачун код банака и своју готовину код њих. Од поверења у банке зависи хоће ли сва готовина доћи у банке, а то поверење зависи опет од поверења у државне финансије и у развој привреде. Ово поверење међутим не да се декретирати, тако да обавезно држање текућег рачуна може да буде само формално тако што ће се на њему налазити само минимална готовина, док ће већи део бити тезауриран.

Radnička komora u Затајеу: Povoljan razvoj konjunkiure Objavila je svoj izveštaj O DOprivrede u Bosni u 1940 ložaju radnika i razvoju pojedinih privrednih grana na njenoj teritoriji u periodu od 1 Хр 1939 _do 1 XI 1940. Iz niega se vidi da su pojedine privredne grane imale konjunkturu kakvu nikada dosada. Sa tine u vezi broji zaposlenih u pojedinim mesecima. se stalno kretao iznad nivoa u 19938/39. Prosečan broi zaposlenih .je bio 71.459. Industrija, izuzev tekstilne, radila je punim Kkapacitetom. Naijače je razvijena drvna. Na teritoriji Komore .nalaze зе ·Šipbad; Ugčar i druga velika preduzeća. Do stupanja Italije iu rat sva ta preduzeća radila su za izvoz u tolikoj meri da nisu mogla да хадоуоце porudžbine domaćih firmi. Posle toga građevna delatnost je uglavnom naknadila gubitak strahoz tržišta. Gradilo se više nego ikada. Tražnja građevnog Đnaterijala se silno povećala, a to je imalo za rezultat da je i naimanja ciglana radila punom parom. Teška industrija pretrpana je državnim porudžbinama fako, da ne može da primi privatne. Hemiska je takođe adila punim kapacitetom. Duvanska je radila kao i prošle godin. Izvestan izuzetak čini tekstilna zbog teškoća u nabavci sirovina.

Rudarstvo je ove godine imalo povoljniju konjunkturu nego prošle sudeći po povećanju broja zaposlenih radnika (u julu 1039 13.544 prema 15.407 1940). I druge grane nisu mogle da zaostanu za industrijom i rudarstvom. Skok cena naročito je povolino delovao na trgovinu koja je raspolažući izvesnim rezervama mogla da ih prodaje po višoj ceni nego što su kupljene,

Komora je prikupila interesantan materijal o troškovima života radnika. Ovi su u novembru 1940 iznosili 313,28 din. po članu porodice, a u avgustu 1939 201,75 din. To znači da su porasli za 37,16% i prebacili najskupljiu godinu 1939 za 20,54%, a 1935 za 75,00%. Tako snažan porast troškova života nije mogao biti kompenziran povećanjem nadnica. Ova je u avgustu 1939. iznosila 23,42 din., a u julu 1940 27,64, za 4,22 din. više, Dakle, dok su troškovi života radnika na teritoriji Komore porasli do kraja jula 19939 za 37,16% prema avgustu 1939, nadnice su se povećale svega za 17.96%. Povećanje minimalne nadnice za 100%. uticalo je u izvesnoj meri na porast prosečne nadnice, ali ne toliko da bi dostiglo skok troškova života.

; Naročito su jako porasli izdaci na ishranu, od avgusta 1939. do novembra 1940 za 79,25%, obuću za 99,98%, tekstilne proizvode za -57,99%, ogrev za 44,52%. itd. :

у U-· ovom: periodu bilo je Gl pokret; од. čega 16 за štrajkom, a- 45-bez štrajka. Tim. tarifnim pokretima. bilo је obuhvaćeno 39.312. radnika. U štrajkovima. je učestvovalo 8736: radnika. Rezultat tih pokreta je bilo povećanje nadnica. Tako. na pr. nadnica radnika u teškoj industriji je povećana za 34%, onih na javnim radovima za 15—20%, rudara: za 39%-do avgusta, a u novembru 1940 ponovo za 15% itd.

НАРОДНО

БЛАГОСТАЊЕ "Бр. 59 _

- Далеки Исток налази се пред Све већа напетост између Новим, крупним догађајима. У Јапана и Сев, Америчких _ Ултимативној форми Јапан је

Држава позвао владу слободне“ Кине на мировне преговоре на бази прикључења Кине Источно-азијском политичком и привредном блоку. Уједно је запретио да ће у случају негативног одговора нанкиншку владу на челу са Вант Чинг Вејом (бившим сарадником Чанг Кај Шека) признати владом Кинеске републике. У исто време почео је са повлачењем својих трупа из области Јужне Кине које је окупирао пре годину дана.

Сви догађаји дали су повода разним коментарима. По једним економско-финансијска исцрпеност и ембарго С. А. Д. на извоз у Јапан најважнијих ратних сировина приморавају Јапан да што пре ликвидира сукоб са Кином који је ушао у четврту годину. По другима решење сукоба са Кином један је од најважнији» предуслоза за даље циљеве јапанског империјализма, за нову експанзију на југу Пацифика. Повлачење трупа из Јужне. Кине тумачено је техничко;саобраћајним тешкоћама, јер немогућност брзог и довољног снабдевања оружјем, муницијом и храном чини опасним даље продирање у овоме делу Кине, које би иначе са војно-стратегијског гледишта било веома важно, јер би могло да пресече пут преко Бурме, најважнију <саобраћајницу за снабдевање Кине ратним материјалом. Званично. саопштење јапанског генералштаба објаснило је потлачење кего последицу закључења споразума са Францу“ ском Индокином пошто је тиме отпала могућност за Чункинг (седиште владе слободне Кине) да користи везу с морем преко Индокине. Политички кругови Токија желе ла. тиме покажу жељу Јапана да закључи мир са Кином.

“Влада Чанг Кај Шека одбила је понуду. Јапана 34 мир. После тога је Ванг Чинг Веј проглашен претседником Кинеске републике. Тиме је поред Манџурије на Далеком Истоку створена још једна држава под протекторатом Јапана. Трупе из Јужне Кине међутим наставиле су и даље са повлачењем. У међувремену избио је-врло оштар сукоб између Сијама ин Индокине. Сијам тражи повраћај једног дела територије. Није искључено да тај сукоб ускоро послужи Јапану као повод да изврши своје намере према Индокини. Ту лежи главни разлог ликвидирању сукоба У Кини и повлачењу јапанских трупа из Јужне Кине које се спремају за нове задатке јапанске експанзије.

Стратегијски положај Северне Америке на Пацифику у последње време доста се променило и то Јапан највише брине . До скоро су С. А, Д у Пацифику имале две стратегијске базе: северна Алеутска и Хавајска острва. Остала два већа острва у средишту јапанских мандата Гулм и Филипинска — нису била од већег војно-стратегијског значаја, она су претстављала углавном спољне позиције за заштиту главних база. Стратегијски положај С. А. Д. према Јапану био је врло неповољан; оне су могле мислити искључиво на одбрану, а никако на напад н на неко ефикасно ратовање са Јапаном, који је располагао и већим бројем и ближим поморским базама.

Најновији споразуми са Енглеском изменили су донекле стратегијски положај С. А. Д. на Пацифику, а даљи споразуми, који се наговештавају, могу тај положај да по: бољшају до те мере да озбиљно угрозе интересе Јапана и овоме. делу Пацифика који је важан и војно- стратегијски ин економски. Гулм и Филипинска острва'у склопу Хонгконга и Сингапора не би више биле спољне позиције за заштиту далеких база, већ би могли претстављати је: дан нови стратегијски систем, органски повезан, који би, зко се благовремено буде изградио н BOJHHUKH ~ оспособио, могао да послужи не само за одбрану него и за напад. На