Narodno blagostanje

„Страна 98. _ НАРОДНО

БЛАПОСТАЊЕ | _______ OM ari

tetičkih vlakana iz Nemačke i Italije. Mnoge od njih snizile su uvoznu carinu da bi industrija dobila vlakna po jevtinijoj ceni. Najveći uvoznik drvne vume je Mađarska sa 2 mil. kg. zatim Rumunija sa 630.000 kg i Jugoslavija sa 517.000 kg. Ukupno 1/3 celokupnog nemačkog izvoza drvne vune ide u ove zemlje i po svemu izgleda da će se povećati.

. — Propiszn is pravilnik o prometu guma za о kola. Ministarstvo trgovine i industrije odrediće za svaku banovinu kontingente guma. Ko hoće da kupi gumu 2а тоtorna kola mora da podnese na propisanom obrascu nolbu banskoj upravi odnosno Upravi grada Beograda.

— BHanska uprava u Ljubljani, na predlog Saveza industrijalaca, maksimirala је cenu gotovoj koži na teritoriji ·Banovine.

— Banska uprava u Ljubliani odredila je jedinstvenu cenu za 50 procentni sapun na teritoriji Banovine: franko stanica- proizvođača 16 din. plus skupni DOorezZ.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Енглеска влада је објавила проспект нових ратних зајмова. Један је друга транша- 2% Националног ратног зајма који је донео државној благајни 429 мил. фунти стерлинга. Друга транша има за /'/г месеци дужи рок. Други зајам је 3% са роком од 25 година.

_ _— Bivši sopstvenici zemlje u Bosni i Hercegovini, koje je pogodila agrarna reforma, uputili su ministru finansija memorandum kojim zahtevaju da se što ranije izda. nova emisija 6 postotnih beglučkih obaveznica. | — Novosadska opština je zaključila zajam kod Opštinske štedionice Dunavske banovine od 2 miliona dinara sa 10% kamate, koji će se upotrebiti za potrebe gradske aprovizacije. -

— Prema naknadnom objašnjenju Ministarstva finansija taksene povlastice za pretvaranje industriskih inokosnih pre-

duzeća.u akcionarska društva ostaju i dalje na snazi.

— Nemački ministar finansija ponudio je da se izvrši zamena čitavog niza obligacija državnih zajmova bivše CSR za II tranšu 41/%/. nemačkog državnog zajma od 19839: Zamena će trajati do 31 marta 1941 i vršiće se po kursu 10 5 = 1 Rm. Zameniti mogu ona lica koja poseduju te papire bez prekida od 1-X-1938 i Банија za to vreme u Č.-M. Protektoratu. — Predlog budžeta Novosadske opštine та 1941/42 ргедviđa rashode od 69,65 mil. din., za 17,4 mil. više nego u 5аdašnjem budžetu. Ovi povećani rashodi pokriće sča redovnim prihodima.

— Budžet Zagrebačke opštine izazvao je nezadovoljstvo u privrednim krugovima koji su preko Trgovačke, Industriske i Zanatske komore podneli pretstavku opštini da su rashoodi preveliki, da će povišenje trošarine povisiti cene životnih namirnica i izazvati novi val skupoće. Traže da se reši pitanje opštinskih službenika kojih ima previše i da se racionalizuje rad u gradskim preduzećima, pošto su sada nerentabilna.

— Finansijski odbor Zagrebačke opštine odustao je od namere da zavede trošarinu na plin i elektriku, posle velikog protesta građanstva, koji se javio kao reakcija na ova nova opterećenja.

— U Mađarskoj su zavedene od 1 januara nove Dporeze. Između ostalog dopunski porez za neoženjena lica i porodice bez dece, u slučaju ako im godišnji prihod prelazi 7.000 penga.

HOBUAPCTBO

— Trgovinsko-industrijska komora u Petrovgradu pristupiće osnivanju kreditnog zavoda, koji će poslužiti srednjim i sitnim privrednicima, članovima Komore.

— Srpska- рапка 4. 4. ч Zagrebu zajedno sa svojim filijalama vrši isplatu kamata na Sva stara dugovanja za II роlagodište 1940 g.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Između Jugoslavije i Grčke potpisan je novi platni šporazum kojim se od 1 januara 1941 zamenjuje dosadašnji način plaćania kompenzacionim bonovima plaćanism slobodnim devizama. Bonovi, ukoliko ih ima u prometu, mogu se i dalje upotrebiti i za plaćanje uvoza grčke robe i za podmirenje troškova turista. Sporazum ne predviđa proširenje robne razmene i ima za cilj samo da olakša plaćanie. Kako ie sada Grčka neklirinška zemlja, zavedena je kontrola uvoza i izvoza.

СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

— Бугарска влада је поднела парламенту предлог закона о осигурању за случај старости земљорадника. Право на пензију стиче сваки пољопривредник по навршеној 65 години. Пензија ће износити 300 лева месечно. |__

САОБРАЋАЈ

— U toku prošle O. broj utovarenih vagona izneo je 1.845.798. Prihodi od teretnog saobraćaja za prvih daset meseci izneli su 3.045.675.000 dinara, dok u celoj 1939 godini 1.608.648.000 dinara.

— Banska vlast je privremeno odobrila DOVIS IG tramvajskih karata u Zagrebu. od 1.50 din. na 2 din. U isto vreme je naredila da se ispitaju troškovi tramvajskog saobraćaja da bi mogla ocaniti opravdanost zahteva zagrebačke opštine za povišenjem.

— Povišene su cene vožnji na рака vozovima od 1 januara o. g. za 20%.

РАТ И ПРИВРЕДА

— У Белгији је ограничена потрошња текстилних производа и обуће. Извршен је попис резерви и продаја се може вршити на основу требовања која издају општинске управе. Карте ће бити касније заведене.

— Француска влада је решила да држава сноси 50 до 00% трошкова изградње кућа за становање порушених за време ратних операција. Остатак има да поднесе сопственик. Он може да затражи помоћ од Кредит Фонсиера, који ће му одобрити кредит до половине вредности куће. Камата на тај кредит биће за 34% изнад дисконтне стопе Француске банке. Рок је 3 године, али се може, у случају немогућности плаћања, претворити у хипотекарни дуг са роком од 30 година. Држава јемчи за исплату ових кредита,

U Nemačkoj ie izdana nova Uredba o O lu Sistema karata za namirnice, prema kojoj je povećano sledovanje marmelade od 600 na 700 grama, predviđen dodatak od 250 grama mahunastog povrća i 125 grama pirinča.

— Kragujevačka opština osnovala je Ured za snabdevanje životnim namirnicama. U tom cilju zaključiće se zajam od 2 miliona dinara. Ured će nabavljati sve potrebne artik!š i prodavati građanstvu, u slučaju da ovo ne bude moglo доб! do istih na drugom mestu. -

· Italijanski ministar poljoprivrede dobio je diktatorska ovlašćenja u pogledu snabdevanja države životnim namirnicama. Celokupna proizvodnja, podela i racioniranje artikala za ishranu potpadaju pod hjegovu kontrolu. U slučaju potrebe prenosa iz jednog mesta u drugo izvesnih agrarnih proizvoda, ovlašćen je u tu svrhu rekvirirati i privatna vozila. Radi sprovođenja svojih naređanja može se poslužiti gradskom, voinom i graničnom policijom. Dalje, on ima prava da naredi Које