Narodno blagostanje

11. јануар 1941

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 99 _

će se životne namirnice kupovati u inostranstvu, da preduzme odgovarajuće sanitarne mere, da organizuje stvaranje геzervi životnih namirnica, da proizvodnju ovih prilagodi ratnim potrebama, da osniva fabrike konzervi itd. Za sprovođenje ovih mera obrazovaće se Opšti odbor za snabdevanje kao i ijedan savetođavni odbor.

-- 1J Haliji su stavljeni svi stokovi Vune i патка pod državnu kontrolu. Biće upotreblieni za snabdevanje vojske.

— Rumunska vlada je rešila da etatizira sva preduzeća koja rade za narodnu odbranu. U tom cilju je ovlastila Narodnu banku da kupuje akcije tih preduzeća.

из ПОСЛОВНОГ СВЕТА

Zborovi akcionarskih društava

20 ianuar — Jugoslovenski Lojd a. d. Split (едема

2 januar — Ргекотогзка plovidba d. d. Sušak (тед.).

2 februar — Trgovačka banka »Luvr« Zaječar (redovan). — Učitaeljska zadruga a. d. Beograd (redovan). — Pirotsko slektrično i industrijsko društvo a. d. Pirot (redovan).

9 februar — Privredna štadionica a. d. Beograd (redovan). — Činovnička banka u Beogradu (redovan).

PASHO

— Забрањен је увоз без претходног одобрења девизне власти следећег новца у Холандији: холандских новчаница и кованог новца, новчаница и кованог новца који гласе на рајхсмарке, рентенмарке, злоти и чешке круне, осим тога страних хартија од вредности које су издане од стране физичких или правних лица у Рајху.

— Швајцарска хотелска индустрија налази се у тешком положају. Посета страних туриста је јако опала. Влада је већ раније одредила помоћ хотелима, а ових дана је дала нову субвенцију од 4 мил. франака коју ће поделити удружење сопственика хотела. Осим тога је сдобрила 2 мил. за давање зајмова.

Prema Uredbi o izmenama i dopunama Zakona о ароtekama i nadzoru nad promztom lekova, apotekari više neće moći da dobivenu dozvolu prenesu na drugog. U slučaju nzsposobnosti za rad apotekaru će se odrediti · administrator, dok u slučaiu smrti udova ima pravo uživanja prihoda od apoteke do pržudaje ili smrti, maloletna deca do punoletstva a ženska do udaje.

— Ovih dana navršio je 60 godina života Dr. Hermann

Schmitz, pretsednik upravnog odbora najvećeg nemačkog koncerna l. G. Farbenindustrie. U mladim godinama. bio је direktor Metallbank. Posle rata bio je član uprave preduzeća Badische Anilin und Sodafabrik i učestvovao ja 1925 u stvyaтапји 1. 6. Farbenindustrie. ___ — Određen je dodatak na skupoću bivšim radnicima Državnih monopola i to: penzionerima do 15 godina službe 60 din. mesečno, do 20 god. 84 din., do 25 god. 88 din., do 30 god. 92 din., do 935 god. 120 i preko 35 god. služba 125 din. mesečno.

Сваки напредак у пронзводње = употреби, сбе знање и сва искуства, што су их ОА године 1868 стекли специјалисти наше органазације која обухвата цео свет,

чримењују се код фабриканије наших

GARGOVLE МАЗИВА

и дају им онај квалитет, који гарантује сигуран и економичан погон,

Jugoslovensha STANDARD — VACUUM Oil Company d,. dG. ЗАГРЕБ БЕОГРАД

авва

КОЊУНКТУРА

STANJE NARODNE BANKE NA DAN 31 DECEMBRA 1940 G.

Kraiem godine se obavljaju masovna plaćanja, zbog toga se i opticaj u to doba. znatno povećao. To je sasvim normalna pojava. Prema tom nije ništa neobično što se i kod nas opticai povećao u poslednjoj nedelji prošle godine za 504 miliona dinara. Povlačenje novca od Novčanične banke radi plaćanja obavlia se se preko žiro-računa od strane роverilaca i preko računa zajmova od strane dužnika. Jedni produžuju svoj kapital, drugi pozaimljuju. Zaimovi su se smanjili za punih 50 miliona dinara (askont za 56, a zaloge su se povećale za 5,5 miliona dinara) obaveze po viđenju pokazuju takođe smanjenje od 17 miliona din. što je za ovaj račun normalno vrlo mali iznos. Ako zagledamo u detalje toga zbirnog računa videćemo da su se smanjila državna potraživanja za 29,3 miliona, žiro-računi za 24 miliona, a razni računi su se čak povećali za 35 miliona dinara. Na prvi pogl:d izgleda prosto neverovatno, da je narodna privreda. o во-

dišnjem ultimu vratila 33 miliona dinara više no što je uzela. Naš je opticaj зуакако ргељач сеп, gotovine po kasama su vrlo velike pa ipak je nžobično ovakvo stanje o ultimu godine.

Nameće se pitanje kako je došlo do povećanja opticaja od 504 miliona dinara. Kao što se iz izveštaja Narodne banke vidi eskont bonova narodne odbrane povećao se za 365. miliona din., gotovina u kasama se povećala za 10 miliona dinara. Svega 375 mil.

U alttivi se nalaze izvesne promene, koje nisu mogie biti od ulicaia na oplicaji. To su smanjenje: vrednosti iečpokretnosti i inventara za 69,8 miliona dinara. To važi svakako i za povećanje vrednosti fondova za okruglo 16 miliona dinara (verovatno dodavanje kamata) i za smanjenje ranijih avansa državi za 19 miliona dinara dodavanjem dobiti) isto važi za povećanje raznih fondova za skoro 20 miliona dinara. Zlato ве povećalo međutim za 76 miliona dinara, a devize koje mne ulaze u podlogu za 50 miliona dinara, ukupno 126,8 mil. din.