Narodno blagostanje

Страна 194

на 3,28%, са једногодишњим роком од 3 на 2,75% и са шестомесечним од 2,50 на 2,25%. Ово решење важи год 27 јанугра 1941. - 5

— Швајцабска Народна банка завршила је прошлу годину са 5,25 мил. франака чисте добити као и 1939. У извештају се истиче да је за плаћање увоза морала да употреби један део златне резерве, али се ова ипак повећала за 61 мил. франака у вези са ликвидацијом доларских потраживања. У току јануара сна се поново ПОБ Пела и то за 154 милиона. : i

TRGOVINA.

— Detalina trgovina u SAD prošle godine imala je vrio dobru konjunkturu. Promet je porastao prema 1939 za 3,48 milijardi na 45,5 milijardi. Najveći porast (18%) zabeležen је kod prodaje artikala tra:ne potrošnje na pr. automobi;a. Cene su osta.e nepromenjene i povećanje vrednosti prometa ije rezultat prodaje veće količine artikala, a ne skoka cena.

— Završena je konferencija pretstavnika italijanske i jugoslovenske tekstilne privrede, na kojoj je pretresano pitanje obaveza kože leže na Italiji da izliferuje ostatak od?/s predviđenog kontingenta pamuka. Istovremeno je pretresano pitanie utvrđivanja stane cene za tekstilnu i pamučnu robu.

| — У Румунији је донесен закон о ослобођењу од царина код увоза пољопривредних машина које је поручио румунски задружни институт. Ради се о поруџбичи од 1 милијарде леја. Поруџбине машина од стране других лица имаће код плаћања царине попуст од 7578.

— Између Мађарске и Немачке склопљен је уговор о повећању 'контингената 'оинтетичких Блакана. Сада се воде преговори са Турском о куповини памука. Руски памук који је пре дужег времена поручен налази се на путу. Овим поруџбинама и повећањем континтената синтетичких влакана из Немачке биће обезбеђен рад Ае i текстил ној индустрији за дуже време.

JAVNE FINANSIJE.

— U ergl!eskom parlamentu vodila se ovih dana diskusija o vladinoj polici finansiran;a rata. Bilo je predloga da se kamata na državne zaimove povisi. Povodom toga ministar finans:ja je iz:avio da će vlada i dalje đa vodi politiku javtinog novca. Posle toga je parlament izglasao da se kamata na buduće zaimove sman:i od 5 na 3%.

— Novi budžet Dravske• banovine, koji obuhvata samo devet meseci (od 1 aprila do 31 decembra) iznosi 125,070 660 dinara, što prestavlja povećanje od 18,916.330 u odnosu na proš:ogodišnii.

=— Одељење пореза Министарства финансија издало је следеће објашњење о повишењу стопе општег пореза на пословни порез:

Повишење стопе општег пореза на пословаи промет извршено је Уредбом бр. 1617 од 21 децембра, а у вези 83 те Уредбе стоји, да ће се порез по повишеним степама наплаћивати од 1 јануара 1941 год. Због тога на све испоруке робе и извршене услуге од 1 јануара 1941 год. треба наплатити порез по повишеној стопи. Изузетак ће се учинити код испоруке робе или извршења услута по уговорима закљученим са државом и самоуправним телима,

RAZNO — izmenom uredbe o meljavi propisana je nova mešavina od 50% kukuruznog i 50% pšeničnog brašna. Cena ovom hlebu biće smaniena za 0,25 po kg. |)

— Продаја обуће и вунених тканина у свфаји поно-

во је- дозвољена с том разликом што ће се сада грађани моћи њима снабдевати само путем специјалних карата. Си-“ стем карата се односи на 25 градова. Појединци имају.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр 8.

право у року од 6 месеци на. један пар PUB један "пар одела. и "годишње на један капут,

— Цене пераћем сапуву изједначене су за целу земљу и то за произвођаче за 1 кг. са 5056 масних киселина динара 19.50, а са 405/6 киселина динара 18; трговци на Белико могу додати набавној цени трошкове подвоза од истоварне станице, све јавне дажбине и на целокупну гуму: 698 као своју. зараду; и трговци на мало. могу додати: превовне трошкове од станице до радње, евентуалне месне дажбине и на све то највише 15% бруто зараде.

— Решењем министра за снабдевање контрола 'цена од сада ће се примењивати на следеће артикле: одећу и обућу, текстилне производе, отревни материјал, осветљење и погон, коже и израђевине од коже, грађевински материјал, гвожђе и израђевине од гвожђа, стакло и израде од стакла, електротехнички материјал, животне намирнице, пољопривредно оруђе, семе, вештачко ђубриво, гнојиво и слично, материјал за бојадисање, каучук и израде од њега, сапун. и техничке масноће, хартије и израде од хартије.

- У Мађарској се уводи хлеб који ће садржавати м=шав ину од 20% кукурузног брашна. |

— У Мађарској је сбустављена слободна предаја ципела од коже и аутомобилских гума. После завршеног пописа, завешће се Карте на поменуте артикле. о

— У Француској су контролне власти успеле да досада одреде максималне цене свим пољопривредним производима, што је имгло за резултат стабилизацију њихоBMX цена. Код индустријских гртикала још има промена, пошто су порасли трошкови производње н ради тога | се морале повећати цене неких производа.

POLOŽAJ RADNIKA

— У Бањој Луци је одржана анкета по питању MHнималних надница приватчих намештеника на територији Врбаске бановине. Претставници намештеника захтевају

Сваким чапредак у промзводњи =

употреби, сђе знање и сва нску-

ства, што су их од године 1866

"стекли специјалисти наше орга»

низације која обухвата цео свет,

примењују се код фабрикације наших

ВАРСОУТЕ МАЗИВА

"а дају им онај квалитет, који ггрантује сигуран ни економичан погон.. - _:

Jugoslovensha STANDARD · — VACUUM . О. Сотрапу ад. а. .

5 ЗАГРЕБ 5 - БЕОГРАД |