Naša književnost

ЕУ +

_ Светозар Марковић

Понављам, са својим погледима на уметност, и поред низа гре-_

шака и недоречених мисли, које су биле неизбежне у тадањим условима, Светозар Марковић је био родоначелник идеје о једној реалистичкој истински друштвено-активној и истински художественој уметности. А то је заслуга, коју никакви његови „критичари“ нису могли досада и неће ни у будуће успети да му је одузму, нити да је омаловаже.

Са тим својим схватањима о уметности Светозар Марковић, слично нашем Христу Ботеву, смело може да се каже, био је претеча данашње социјалистичко-реалистичке и народно-ослободилачко реалистичке уметности наша два братска народа. И кад би била само то заслуга Марковића, била би опет довољна да га признамо као свог великог учитеља и да му одредимо оно велико место које му по праву припада у историји југословенских и свих слободољубивих балканских и словенских народа.

У закључку понављам да са овим својим чланком никако нисам мислио ни да сам исцрпео ни чак да сам досегнуо сва важна питања у вези са животом, делатношћу и књижевним делом Светозара Марковића. -

Циљ ми је био да покренем само нека основна друштвена, национална и књижевна питања која су данас за нас од првостепене важности. А остало, тј. исцрпно научно истраживање и процењивање великог дела великог сина братског српског народа, задатак је данашњих југословенских књижевних критичара, књижевних теоретичара и књижевних историчара.

Не сумњам да ће тај задатгк бити на време и правилно решен.

А адемик Т Д. ПАВ:ОВ