Naša književnost

Разговор < младим уметницима 407 |

сте речи. Речи је мало, па и те речи су помало сирове за наше дане Са језиком се уонште дешава оно исге што и са нашим оделом. Не одевамо се онако како би требало да се одевамо. Треба носити живље боје. Чему ти сиви и црни капутиг Потребна је плава, зелена, црвена, модра боја, да би се, кад пролази поворка, преливало у свим дуги ним бојама, то подиже расположење. Наша одела не одговарају унутарњем расположењу, оном замаху стваралаштва којим одише наша земља, и управо то се дешаваи са језиком: језик заостаје. “

Могао бих, као анегдоту, да наведем овај пример: пожелео сам да опишем једну обичну појаву совјетског живота. У тој појави ја лично видим потпуно друкчију садржину него што је усвојено. То је процес драматичног развитка новог човека који, про„бијајући се из неке веома чврсте и снажне љуске, разбија ту љуску великим напором.

Девет пута сам покушавао да то напишем, и ништа није изла"зило. Ону унутарњу набијеност, ону огромну садржину коју ваља изразити веома простим, веома јасним и веома заобљеним речима, речи којима ја владам не могу да исцрпе.

Дакле, ето такве ствари се дешавају чак и старим књижевницима. И то је сасвим природно. Немојте, молим вас, мислити да хоћу да вас заплашим тешкоћама, то није мој обичај, а сем тога знам да вас никаквим тешкоћама не могу заплашити.

Ево, овде је занимљив · задатак поставио себи Карасев. Он хоће да узме за тему однос стараца према револуцији, њихов индивидуалистички психологизам, који се хвата у коштац са свим оним што је ново. То је веома занимљиво. !грича је у њему, очигледно, већ готова, и он треба, дакле, да је напише.

А друг Јудин хоће да пише о омладини која се васпитава у деветољетки. То је исправно. Имамо веома много људи и тема „које књижевност није дотакла. Ми уопште не знамо како живе пионири. А то је изванредно занимљив свет. Данас су ми дошла четворица, један од њих — Енглез.

Почели смо да разговарамо, — па то су већ потпуно одрасли људи, који раде, који су, на пример, изградили насип у неком колхозу и држави уштедели неколико хиљада рубаља. Ето, узети такве дечаке и приказати их — то је веома занимљив задатак.