Naša književnost

408 = Наша књижевност

Био сам на изложби дечје књиге. Беда! То је испод нивоа наших способности, испод нивоа захтева који се сада постављају књизи. А за октобрате, на пример, нема литературе која би била достојна њих. То је делимично због тога што немамо довољно јасне и широке критике дечје књижевности, и због тога што критика у тој области спутава машту писаца, не схватајући колико је важно развијати машту у детета и Грана организовати процес тог развитка.

Срећних изузетака у маси дечје књижевности можемо набројати мало, на пример, књижице лењинградских писаца — Маршака и др. — и дивну књигу Иљина о пјатиљетки.

Овде имамо једно питање, изванредно сложено и тешко о односу књижевности према истини. ЛИМ да ћу у овом питању испасти јеретик.

Треба себи поставити питање: пре свега, шта је истина»: А друго: ради чега нам је потребна истина и каква истина» Каква је истина важнија» Она истина која изумире, или она коју ми изграђујемо» Не треба ли нашој истини принети на жртву известан део оне, старе истине» По мом мишљењу, треба. Ми се налазимо у стању рата против огромног старог света. Нека га ђаво носи са његовом старом истином! Нама је неопходно потребно да утврђујемо своју. |

Ако ви описујете каквог лењивца, грабљивца, пијаницу Иванова, то треба уопштавати: јер он, тај Иванов, није једини лењивац, грабљивац, пијаница, већ постоје и други. Према томе, ви од једнога узмите нос, од другога ухо, од трећег још нешто друго.

Опишите тип, опишите га тако да сви грабљивци у том типу могу да познају себе. Имају ли они заједничких цртаг Имају, несумњиво. Па ето, ви их одаберите! То је сир исцеђен из млека, то је нешто згуснуто, нешто збијено. |

Обломов је, на пример, тип. Имао је претходника — Недоросљ и др. То ћете наћи и у западњачкој књижевности. Тип — то је појава епохе. На пример, вођи социјал—

демократије, Друге интернационале, захваљујући утицају епохе, престали су да буду социјалисте, почели су да служе буржоазији као министри, као њени чиновници. Многе наше „револуционаре — емигранте претверила је револуциона епоха у контрареволуционаре; према томе, створио се неки нови тип, оно што ми називамо „ренегатом“.

с •