Naša književnost

"Разговор с младим уметницима 415

_Богданов је још веома млад човек, њему је двадесет и трећа година. Несумњиво је даровит. Разговарао сам с њиму Напуљу. Он даје веома добар утисак. Сложио се с тим да је пренаглио.

Таквих књига написаних у журби има код нас веома много. ИМ никад не ваља кад човек заузме став судије над својом класом, својим колективом, својом групом, својим кругом, а у датом случају Богданов се појавио као такав, па чак и као нека врста законодавца.

По некој смешној случајности ова се књига, у својој основној замисли, своди на француски буржоаски закон: ако те је жена преварила, убиј је. Ја мислим да су у нашим приликама такви фран-

цуски закони, као и француска болест, — ствар која уопште не одговара, а овде је испало некако тако.

Мени сета књига није свидела Мрећи ћу вам да до сада још нисам прочитао ниједнукњигу. посвећену омладинском животу која би ме у извесној мери задовољила. Ја, наравно, слабо познајем омладину, али колико сам је видео, морам рећи да њу не карактеришу она својства, оне навике и обичаји које ви носите у себи или по закону наслеђа, или под утицајем света који се распада, који изумире.

Ми се за тринаест година не можемо претворити, да не кажем у анђеле, али у сваком случају у некакве потпуно нове људе. У сваком од нас постоји нешто од старога. Би нисте карактеристични и нисте занимљиви и значајни због тога што у вама има таквих одјека прошлости, већ због тога што се у садашњости јављате као творци нове стварности, при чему се стваралаштво изражава у облицима који вам допуштају да извршите не само историске већ готово геолошке процесе. Половина класе власника који су у току двеју година преобраћени у колхознике, — то је ствар о којој смо навикли да расуђујемо веома просто. У самој ствари, она је веома сложена и тешка, и у своје време, када се нађе слободан час или дан да се о-томе размишља, можда ће ваша деца дуго трептати очима, по а А А да схвате како се то могло извршити. Ја нипошто не поричем самокритику, напротив. Али зашто је неопходно потребно гледати уназад тако у срдно како се то ради, зашто се морају истицати човекови недостаци, његове лоше црте» Корисније је и Сол РЈатНО и со-

ДО: 5