Naša književnost

182 <= - Књижевност

него и силом, полицијом и новцем, и свима оним средствима којима располаже један друштвени ред људи у одбрани својих стварних или уображених светиња, тј. својих интереса, навика и установа. Кроз све то ми видимо како промиче „крилати Вук, реформатор и борац, апреман на све, само не на попуштање кад се ради „о ствари“, тј. о језику, азбуци и правопису.

По свом упорству и: непоколебљивој вери, Вук из првих година борбе потсећа понекад на моренловце који су веровали у далеке и непознате земље (управо, не веровали, него тврдо знали за њихово постојање) и који су се борили и страдали да убеде и друге у то, да разбију предрасуде и нађу средства за своја открића. Као нови Колумбо, он вуче своје саборце. и сапутнике, храбри их, убеБује у правилност пута, тачност својих предвиђања и посто јање тражене земље; он ни сам не зна још тачно њене границе ни све појединости њене природе, али не сумња у њено постојање као ни у смисао свога пута ни у корисност открића.

Тек у поређењу са онима који га у тој борби окружују, Оно као пријатељи и саборци, било као противници или обазриви неупралци, искаче оштро и јасно Вуков прави лик.

Тај пут је био дуг и тежак, на њему је Вук имао одушевљених и пожртвованих присталица, који су издржали до краја, али још више огорчених и моћних противника, и та борба је дуго времена доносила Вуку и његовим присталицама само штете, неприлика и · тешкоћа сваке врсте. М посве природно, по голици оваке борбе и људске природе, дешавало се да су многи од оних ко ји су, увидевши истину, кренули за Вуком, заостајали обесхрабрени, напуштали наоко безизгледну борбу против утврђеног и добро брањеног реда ствари и повлачили се или се понекад чак скретали против онога што су дотле славили или и бранили.

Довољно је и много пута цитирано у том погледу држање. Лукијана Мушицког, али оно (је тако типично да га Мора амо овде поменути. Пријатељ и одушевљен и користан сарадник Вуксв, учени и угледни песвик и архимандрит, по свима особинама свога духа и карактера не може да га до краја прати на том путу.

Симболично је за цео однос између Вука и Мушицког да је Мушицки држао у свом манастиру Вуков портре, али скривен испод друге слике, да га не би видели шпијуни митрополита Стратимировића. Иступајући за Вукове идеје, он је то чинио са стотину резерви и обзира. (ера сам лукавновати, да се не зна право намјера-

с