Naša književnost

4

322 Књижевност

О суочавању специфичних, разнородних позоришних искустава сваког нашег народа, о њиховом упоређивању на једном месту, на једној сцени, није се, под таквим приликама, могло ни помишљати.

Тек данас, првипут у историји наших народа, у земљи слободних и равноправних уједињених народа, створени су услови за једно такво жариште позоришне културе. Колективу Југословенског драмског позориште пружиле су народне власти све могућности, најпопољније услове за високо уметничко стварање, како би могао да одговори задацима који му се постављају. А ти су задаци озбиљни и одговорни. Југословенском драмском позоришту — са седиштем у Београду, али које ће са својим најбољим реализацијама правити турнеје по свима републикама и, једнога дана, претстављати наш театар и у иностранству — поставља се као један од најосновнијих задатака да из ризнице реалистичких и романтичарских глумачких традиција читаве наше земље прихвати и оживи најпозитивни!2 елементе и, ослањајући се на та национална, особена искуства стечена у сваком нашем народу понаособ, упоређујући и усклађујућа их у живу и чврсту уметничку целину, доприносе, са осталим нашим позориштима, изграђивању савременог стила наше позоришне уметНОСТИ. За такав подухват неопходна је присна повезаност уметника с народом, са савременом нашом стварношћу, с теоријом и праксом којима се изграђује материјално и духовно наша отаџбина. Без те повезаности не може се прошлост освајати, садашњост изграђивати и булућност припремати.

Наши уметници, да би заиста могли постати васпитачи народа, морају бити активни сарадници на преображају наше земље, свесни творци наше историске епохе. Једино тако они ће бити у стању да изграде линију нашег савременог позоришног израза. А само кроз такав израз они ће моћи уметнички да оцртају на сцени лик новог човека нашега доба.

Таквим радом чланови овог ансамбла постаће узор млађим глумачким и редитељским генерацијама, као и подршка нашим књижевницима да у драмском облику покушају да изразе савремену тематику, стваралачки полет наше садашњице, самопрегор и родољубље нашег човека у Народноослободилачкој борби, наш данашњи масовни хероизам, процес нашег развитка ка социјализму, идејност човека који заиста постаје џином.

Избором репертоара из домаће и стране књижевности, високим мајсторством режије и глуме, Југословенско драмско позориште —

МИРНИ ва.