Naša književnost

А уд ИВ ДИ Ка Па Пре НА РА О у ин МЕ а диич

556 у - Књижевност

У току рата Партија је постигла велике успехе и на идеолошкокултурнсм сектору, што је било неопходно за развитак оружане и политичке борбе. По завршетку рата, када се оформљавалг нова

држава, Партија је морала у прво време решавати проблем организационог изграђивања и сређивања нашег политичког, друштвеног и културног живота, бацајући све кадрове на тај задатак. Друг Ђилас указује на практицизам као на недостатак у том раду. Данас су ти задаци углавном савладани, и у оштријем виду се поставља задатак продубљивања и систематизовања рада на културном сектору, стварање висококвалитетних теоретских кадрова, заоштравање и продубљивање .идејно-политичке борбе против непријатељског идеолошког и политичког утицаја на наше масе, како из иностранства тако и у земљи. Друг Ђилас је јасно указао на изворе тих утнцаја и дао смернице за јаче развијање идеолошке борбе.

Наша нова култура већ је у великој мери прожета напредним идејама социјализма и револуционарне науке, но пред нашим културним радницима стоје још огромни задаци, како у научној, тако у књижевно-уметничкој области. Материјал са Конгреса пружа несцењиву помоћ и постицај за даљи, систематскији, квалитетнији рад у тим областима. Материјал са Конгреса биће драгоцен и за остале партије у земљама у којима се изграђује или ће се изграђивати сопијализам. А даљи резултати у културној области, који ће се постићи правилном стваралачком применом принципа којима нас учи наша херојска, лењинско-стаљинска Партија, уз пример Совјетског Савеза, биће прилог напредном културном фронту у свету.

РЕДАКЦИЈА

ЧИРОЕ

штетне