Naša književnost

10 Књижевност

се као да је Ролан још увек онај који је био када је писао Изнад метежа. Најбољи су пошли за њим. Устежући се, једна група стоји на пола пута. Али има и примера код којих се љубав преобразила у мржњу и где су они који су раније иступали за идеје Роланове изабрали удобни пут потчињавања.

Седма деценија Роланова је дневник борбе против угњетача нашег доба. Мало је дела барбарства и назадњаштва која Ролан у годинама 1926 до 1936 није прорешетао и напао. Маја 1926 писао је индокинеским радницима и студентима у Француској и против колонијалног подјармљивања. Маја 1927 залагао се за Сакоа и Ванцетиа. Новембра 1927 писао је о Совјетском Савезу: „Сматрам 7 новембар 1917 за најзначајнији датум социјалне историје света после славних дана Француске револуције. Тај нови корак човечанства унапред претставља скок већи од онога који је делио стари режим од Француске револуције.“ Написао је низ чланака против немачког фашизма, против подивљалог расизма, средњовековног антисемитизма и белог терора. Писао је против клерикалног фашизма у Аустрији. Писао је за храбру, у крви угушену шпанску револуцију. И свет је слушао глас учитеља Ролана који је продирао кроз све изолационе зидове.

Јубав, страх и непријатељство јавили су се као одјек. Фашизам га је мрзео. Маја 1933 објавио је Кб1пзсће 2е:ипе једну контроверзу против Ролана, у којој је апеловао на његове раније симпатије према Немачкој. 14 маја, одговорио је Ролан: „Немачка коју ја волим, Немачка је великих „грађана света“, оних који су срећу и несрећу других народа осећали као своју сопствену. Оних који су радили на сједињењу раса и духова. Ту Немачку су изгазили, крвљу умрљали и ранили људи са кукастим крстом, који су својим криминалним делима обешчастили Немачку. Ја сам устао против неправде чија је жртва била Немачка после победе из 1918. Ја сам захтевао ревизију версаљског уговора који је био силом наметнут. Тражио сам равноправност Немачке са осталим нацијама. Али, мислите ли да сам их тражио У корист једне још веће неправичности, у корист једне Немачке која насилно туши сваку равноправност људских раса и сва нама света људска права Хитлеров национал-социјализам је најљући непријатељ праве Немачке. Апелујем на праву Немачку против њега.“

аса с 16