Naša književnost

12 7 Књижевност

»

Несумњиво је да је од Порекла модерног лирског нозоришта, првог већег литерарног дела Ролановог, које је 1895 наградила Француска академија, до његовог последњег великог дела Очарана душа, пређен пут мисаоног и стилистичког преображаја. Али једино у разјашњењу епохе, у интензитету уобличавања. Начин његовог уметничког обликовања остао је доследан. 1897 написао је своје драме веровања: Свети Луј, Аеге, Триумф разума. 1898 почео је широко~постављени пројект „позоришта револуције“: 14 јули, Дантон, за чију је премијеру Жорес дао предговор, и Вуци.

1902 настала је бурска трагедија Доћи ће време — позоришни комад против рата и силе империјализма.

Затим долазе још две драме: 1919 Лилули, горка ратна комедија људског слепила и мржње, и, 1924, Игра љубави и смрти. Од почетка, Ролана је занимала улога личности у историји. Снага и граница јединке, мера У којој личност може утицати на своје доба. Из постављања проблема, проистичу његове биографије мајстора: Бетовенов живот, живот Микел Анџела, 'Хендела, Толстоја, Франсоа Милета и Махатме Гандиа.

После Жан Кристофа као роман дошао је 1919 Кола Брењон. Писан архаизираним језиком испреплетеним стиховима, велики роман описује живот једног грађанина из доба Луја ХШ. То је весела књига „упркос смрти и суза“, упркос куге, и попова. Она потсећа на Уленспигела де Костера, има сочност Балзакових Голицавих прича и Раблеовог Гаргантуе. 1922 Клерамбо, а од 1922 томови Очаране душе. Ово велико дело здраве и критичке свести није наишло на симпатије код оног жириа који је одликовао младог Ролана. Доследност овог несавитљивог трибуна маса које живе под бременом патње навела је грађанску критику на ћутање или памфлетске реакције.

Пример непријатељства које капиталисти осећају према Ролану: у „Меце Хипсћег Хеипо“ од 29. ХИ. 35 пише добро дресирани реценсент господин Селиг: „Некадашњег апологету Микел Анџела, Бетовена и Толстоја првена авет Кремља увила је у огртач мржње. Из њега више не говори Христ већ адвокат Совјетског Савеза.“ Али ни унисони хор плаћене инспирације не може помрачити продорни глас мислиоца Ролана., Пишчево „скретање у лево“ боде очи литерарног осматрача органа швајцарских капиталиста. Да се Ролан смерно држао у оквиру полициски повучених граница, био би и даље хваљен. Али Ролан не описује и обзнањује само некадашње борце за човечанство већ и наставља њихово дело, А за утеху му служи да су и великани прошлости доживљавали од савременика, својих Селига, исте анатеме.

Облик који је Ролан створио је романтично-симболични реализам. Он није хладни хирург свог доба, није конструктивистички

"РВ АИНУ ИРЦИ